Uutiset

Vain Hartola tarjoaa apua pienten koululaisten aamuihin

- Vanhempien toiveet aamutoiminnasta menevät koulujen rehtoreille, sanoo Heinolan koulutusjohtaja Johannes Rinkinen.

Kailaan iltapäiväkerholaiset osallistuivat keväällä tiedekilpailuun. Iltapäivätoimintaa on tarjolla kaikissa Itä-Hämeen kunnissa. Kuva: Sami Lettojärvi

Koululukuvuoden lisäksi kaikissa Itä-Hämeen kunnissa käynnistyvät viimeistään tällä viikolla kouluilla järjestettävät iltapäivätoiminnat, jotka on yleensä tarkoitettu eka- ja tokaluokkalaisille. Perusopetuslain mukainen aamu- ja iltapäivätoiminta ei ole kunnille pakollista ja sitä voi hankkia esimerkiksi järjestöiltä tai yhteisöiltä.

Itä-Hämeessä vain Joutsa hankkii iltapäivätoiminnan ostopalveluna yhteistyössä Joutsan seurakunnan kanssa. Kaikki muut kunnat järjestävät toiminnan itse ja ohjaajina toimivat koulunkäyntiavustajat.

Iltapäivätoiminnan sisältö on joka paikassa suurin piirtein samanlainen eli pienet koululaiset saavat koulupäivän jälkeen leikkiä, liikkua, tehdä läksyjä, ulkoilla ja syödä välipalaa. Kuntien välillä on kuitenkin eroja toiminnan hinnoissa ja aikatauluissa.

Aamutoiminta vaatisi uuden systeemin

Vain Hartolassa tarjolla on kaikille halukkaille myös aamutoimintaa, johon on viime vuosina osallistunut 5-10 lasta.

Heinolan nettisivuilla kerrotaan, että aamutoimintaa järjestetään tarpeen ja resurssien mukaan.

– Minun tietääkseni Heinolassa ei ole ollut viime lukukaudella aamutoimintaa enkä ole kuullut, että sitä olisi tulossakaan. Vanhempien toiveet aiheesta menevät koulujen rehtoreille, mutta ainakaan lautakuntaan asti ei ole tullut mitään tietoa aamutoiminnasta. Se kuitenkin vaatisi uudenlaisen systeemin ja olisi taloudellinen kysymys, koulutusjohtaja Johannes Rinkinen kommentoi.

Joutsassakaan ei ole varsinaista aamutoimintaa, mutta koululla on jo aamukahdeksan jälkeen valvottua toimintaa aikaisemmin kouluun tuleville koulunkäyntiavustajien ja ohjaajien vetämänä.

Vanhemmilta tulee kiitosta

Iltapäivätoiminta sen sijaan koetaan erittäin tärkeäksi lapsiperheiden palveluksi joka kunnassa. Rinkisen mukaan myös heinolalaiset päättäjät ovat korostaneet sen merkitystä. Varsinaista palautetta toiminnasta on kerätty vain muutamassa kunnassa, mutta yleisesti asiakkailta on tullut iltapäivätoiminnasta vain kiitosta.

– Ohjaajat teettävät vuosittaiset palautekyselyt, joista selviää, että toimintaan on oltu hyvin tyytyväisiä. Toimintatilojen suhteen toivotaan ajan mittaan kohennusta, apulaisrehtori Mika Sirkka Joutsan yhtenäiskoulusta kertoo.

Tärkeää on myös tuki läksyjen teossa. Rehtori-sivistystoimenjohtaja Irja Niilahti

Hartolassa tiedetään, että iltapäivätoimintaa arvostetaan erityisesti siksi, ettei lasten tarvitse olla yksin kotona vanhempien ollessa töissä.

– Tärkeää on myös tuki läksyjen teossa ja virikkeellinen toiminta samanikäisten lasten kanssa. Maksua toiminnasta ei peritä tai sitä alennetaan, jos syynä on huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat. Näin hintakaan ei ole esteenä toimintaan osallistumiselle, Hartolan rehtori-sivistystoimenjohtaja Irja Niilahti muistuttaa.

Myöhässä ilmoittautuneetkin mahtuvat mukaan

Iltapäivätoiminnan maksut vaihtelevat kunnittain ja tuntimäärien mukaan noin 60 eurosta 120 euroon. Pertunmaalla vain muutaman päivän kuussa palvelua tarvitsevat voivat maksaa iltapäivätoiminnasta seitsemän euroa päivältä ja yli 11 päivääkin maksaa vain 60 euroa.

Sysmässä maksu on tuntien mukaan 80-100 euroa, Joutsassa säännöllisesti iltapäivätoimintaa tarvitsevat maksavat 100 euroa ja heinolalaiset pulittavat aina 80 euroa kuussa. Hartolassa taksa on 100 euroa ja 120 eurolla saa päälle myös aamutoiminnan.

Heinolassa iltapäivätoimintaa järjestetään kaikilla alakouluilla ja viime vuosina siihen on osallistunut keskimäärin sata lasta vuodessa.

– Vuonna 2016 iltapäivätoiminnassa aloitti 115 lasta ja keväällä oli mukana 87. On tavallista, että lukuvuoden edetessä lapset kehittyvät ja itsenäistyvät ja silloin tarve vähenee, Rinkinen sanoo.

Hartolassa iltapäivätoimintaan oli viime viikolla ilmoittautunut 11 lasta. Eka- ja tokaluokkalaisten lisäksi iltapäivätoiminta on tarkoitettu muiden vuosiluokkien erityisopetukseen otetuille tai siirretyille oppilaille. Joissakin paikoissa isompia koululaisia otetaan mukaan ilman erityisen tuen tarvettakin. Iltapäivätoimintaan haetaan keväällä, mutta yleensä mukaan mahtuu myöhässäkin.

Kasvatus

Suunnitelmallista toimintaa

Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä, tukea lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua, edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta yhteiskunnassa, ennaltaehkäistä syrjäytymistä ja lisätä osallisuutta.

Kunta vastaa toiminnan kokonaisuudesta. Kunnilla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota toimintaa.

Kunta saa valtionosuutta perusopetuslain mukaisen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Osallistuminen on lapselle vapaaehtoista.

Kunnan tulee hyväksyä aamu- ja iltapäivätoimintaa varten toimintasuunnitelma.

Lapsen aamu- ja iltapäivätoimintaa voi olla myös koulun kerhotoiminta tai taiteen perusopetus.

Opetushallitus
Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat