Uutiset

Vuorotyöläisille iltapäivätoiminta elintärkeää, yksinhuoltaja kaipaa myös aamutoimintaa

Kahden vuorotyötä tekevän vanhemman perheessä iltapäivätoiminta on todella tärkeää arjen kannalta.

– Kello 16.30 päättyvä hoitoaika ei riitä vieläkään työaikoihin, joten edelleen jää iltoihin järjestelemistä. Kaikilla ei ole isovanhempia tai tuttuja auttamassa eikä kaikki työnantajat pysty joustamaan, kuvailee Sari, jonka esikoinen aloittaa koulun ja iltapäivätoiminnan tänään.

Sarin mielestä iltapäivätoiminnassa tärkeintä on luotettava aikuinen lapsen lähellä. Iltapäivän sisällöksi kelpaa kavereiden kanssa oleminen ja askartelu. Läksyjen tekeminen ja välipala ovat isoja plussia.

– Lapset ovat varmasti koulupäivän jälkeen väsyneitä, joten toimintaa ei tarvitse olla liikaa. Välipala on tärkeä tarjota, koska muuten ruokailujen välit olisivat todella pitkiä, Sari pohtii.

Erityislapsemme ei voi jäädä yksin kotiin edes hetkeksi. Iltapäivätoimintaan osallistuvan lapsen äiti

Yksinhuoltajana elävä Katri kertoo, että joutuisi ilman iltapäivätoimintaa tekemään mittavia järjestelyjä eli käytännössä joko puolittamaan työaikansa tai palkkaaman hoitajan.

– Molemmat vaihtoehdot olisivat taloudellinen katastrofi. Erityislapsemme ei voi jäädä yksin kotiin edes hetkeksi. Iltapäivätoimintaan hakeminen oli helppoa verkossa. Aamutoimintaa lapselle ei tunnu järjestyvän koulun tai edes varhaiskasvatuksen puolelta. Selvittely jatkuu, Katri sanoo.

Molemmat heinolalaiset haastateltavat kokevat iltapäivätoiminnan maksut korkeiksi.

– Maksu on aika kova ja on ikävää, ettei se ole esimerkiksi tuntiperusteinen. Kun ekaluokkalaiselle ei aikaisemmin järjestynyt aamuhoitoa koulun puolelta, jouduin hakemaan hänelle aamuhoitopaikan päivähoidon puolelta, jolloin maksettavaksi tuli kaksi laskua: toinen koulun iltapäivätoiminnasta ja toinen varhaiskasvatuspalvelusta. Se tuntui kohtuuttomalta, Katri toteaa.

Myös Sarin mielestä maksut ovat kalliita, varsinkin jos lyhytaikainen aamutoiminnan tarve nostaa heti kuukausimaksua.

– Jos maksuja ei alenneta pienituloisille, jotka eivät ole sosiaalitoimen asiakkaita, ajetaan perheet eriarvoiseen asemaan.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat