Uutiset

Tiedekerho syventää koulussa opittua

Aloitus Heinolassa syyskuussa.

– Monella paikkakunnalla tarjotaan lapsille kuvataide- musiikki- ja liikuntakerhoja. Haluamme, että lapset oppisivat syvällisemmin myös luonnontieteitä, perustelee opettaja Karen-Anne Jomppanen tiedekerhojen tarvetta.

Pikkututkijat -tiedekerhossa tehdään kemian kokeita sekä käsitellään biologian, maantiedon, fysiikan ja matematiikan ilmiöitä.

– Mitä pienempiä lapset ovat, sitä enemmän opitaan leikkien. Esimerkiksi dinosaurusaihetta käsitellään käsinukkien avulla. Käytämme siis monipuolisesti erilaisia välineitä, ja menetelmiä, Jomppanen toteaa.

Isommat lapset oppivat havainnoimalla, tutkimalla ja tekemällä erilaisia kokeita. Joskus opitaan piirtäen, kirjoittaen, luonnossa liikkuen ja kasveja keräten.

Pipetit, keitinlasit ja pinsetit tulevat tutuksi. Yhdellä kerralla on tarkoitus katsoa kaukoputkella avaruuteen.

Jomppasen mukaan kerho ei korvaa, vaan tukee kouluoppimista.

– Idea tuli, kun mietimme poikaamme, joka ei kolmisen vuotta sitten löytänyt sopivaa harrastusta. Hän on luonnosta, eläimistä ja kasveista kiinnostunut. Hän on myös katsonut luontodokumentteja pienestä asti ja oppinut retkeillen.

Kerhotoiminta alkoi Mäntsälästä.

– Koska kiinnostuneita oli paljon, päätimme tarjota ideaa muuallekin. Nyt toimintaa on jo monella paikkakunnalla Etelä-Suomessa, Jomppanen kertoo. Mistä opetuksen aiheet tulevat?

– Me, kaksi opettajaa, suunnittelemme kotona sisällön ja kokeilemme kaikki kokeet ensin itse.

Olemme tänä syksynä palkanneet myös muutaman ulkopuolisenkin opettajan suunnittelemaan sisältöjä. Aluksi toimimme kerhossa myös itse ohjaajina. Nykyään työllistämme ohjaajiksi sopivia vetämään kerhoja ja keskitymme kehittämään sisältöjä.

Miksi tiedekerho?

– Olemme huomanneet, ettei kaikkea ehdi käydä läpi koulutunneilla. Luonnontiedettä tulisi voida harrastaa vapaa-aikana, jotta oppisi syvällisemmin luonnonilmiöitä ja luonnonlakeja.

Kenelle tiedekerho sopii?

– Toivomme, että lapsella itsellään on halu tulla kerhoon, eikä kenenkään tarvitsisi pakotettuna tulla, koska on ollut tapauksia, että lapsen vanhemmat haluavat lapsesta esimerkiksi lääkäriä, ja ilmoittavat lapsen kerhoon. Yleisesti ottaen lapset ovat innokkaita tutkimaan, ja tykkäävät tehdä kokeita kerhossa.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme