Uutiset

Sorsajahti alkoi lupaavasti

Linnustus: Sorsastus on hikistä touhua.

Koira on hyvä apuri sorsastuksessa. Kuva: Osmo Kuisma

Vesilinnustuskausi alkoi eilen kello 12.00, ja innokkaat sorsanmetsästäjät olivat saman tien liikkeellä kun lupa oli annettu.

Myös sorsastuksena tunnettua metsästyslajia voi suorittaa eri menetelmin. Koirallinen metsästäjä kävelee koiran kanssa rantoja pitkin ja tähystää kaislikoita. Veneestä käsin sorsia hätistellään kaislikoista esiin pitkän sauvan avustuksella. Kun sorsat lähtevät liikkeelle, niin varsinainen toiminta alkaa.

– Varsinkin tällä kelillä tämä on raskasta ja hikistä hommaa. Itse olen tykännyt kulkea koiran kanssa, ja koira taas noutaa ammutun sorsan vedestä. Koirattomille vene on siis aivan ehdoton väline. Mukavaa puuhaahan tämä on, kokenut sorsastaja, Mikko Kärkkäinen kertoo.

Sorsastaessa ei saa ammuskella umpimähkään kaikkea lentävää, vaan ammuttavat linnut ovat tarkoin määriteltyinä.

– Esimerkiksi harmaasorsa ja heinätavit ovat rauhoitettuja. Pääsaalista ovat heinäsorsat ja tavalliset tavit. Lintujen tunnistamisessa auttaa kokemus, ja esimerkiksi sorsalinnut tunnistetaan jo persoonallisesta lentotyylistä sekä koosta. Hämärässä voi tietysti tulla haasteita, mutta kyllä rauhoitetut linnut erottaa, ja jos ei erota, niin silloin ei ammuta ollenkaan, Kärkkäinen toteaa.

Sorsalintujen metsästämiseen on kehitelty erilaisia välineitä, jotta saalistus olisi tehokasta.

– Aseena toimii 12 kaliiberinen haulikko, ja siinä voi tietysti olla erilaisia variaatioita. Patruunat ovat teräshauleja, sillä lyijyhauleja ei ole saanut käyttää 15 vuoteen. Sorsia voi houkutella esiin sorsapillien avustuksella, jotka ovat yleistyneet tässä 10 vuoden aikana kovasti, ja ne saattavat jopa toimia varsinkin muuttoaikana. Kuvat ovat myös hyvä keino ja niistä tehdään useasti sorsaparven näköisiä, ja siten houkutellaan sorsat paikalle.

Eilen alkanut sorsienmetsästyskausi alkoi lupaavasti, ja Heinola on kyseiseen harrastukseen oivallinen paikka.

– Itse olen saanut jo yhden sorsan, ja tuossahan niitä lentelee lisää. Laukauksia on kuulunut tasaisin väliajoin ja saaliin makuun on päästy. Alun perusteella tämä vaikuttaisi hyvältä sorsavuodelta, sillä poikaset ovat isokokoisia ja sorsat ovat jo nyt ruvenneet parveutumaan. Kun on ollut hyvä kesä taustalla, niin pitää toivoa ettei sorsat lähde liian aikaisin muutolle, Kärkkäinen pohtii.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat