Uutiset

Välipalan teko sallittu, saunan lämmitys ei

Iltapäivien tunnit kuluvat läksyjä tehden, pelaten ja viettäen aikaa kavereiden kanssa, kertovat Itä-Hämeen nettikyselyyn vastanneet.

Miten sujuvat iltapäivät koulun jälkeen niillä lapsilla, jotka eivät käy iltapäivätoiminnassa? Itä-Häme kysyi nettikyselyllä lukijoilta, miten arki järjestyy lasten ollessa joko yksin tai keskenään kotona koulun jälkeen.

Pienemmissä kunnissa jopa kolmasluokkalaiset saattavat vielä mahtua iltapäivätoimintaan, suuremmissa kunnissa toiminta voidaan joutua rajoittamaan vain ekaluokkalaisille.

Yli 66 prosenttia Itä-Hämeen kyselyyn vastanneista kertoo, että koulun jälkeen lapset ovat kotona ilman aikuisia vähintään kaksi tuntia, mutta osa yli kolme tuntiakin. Ikähaarukka vaihtelee kahdeksanvuotiaista tokaluokkalaisista aina peruskouluaan päättäviin 15–16-vuotiaisiin asti.

Ruuat saa lämmittää ja vanhimmat saavat paistella uunissa piirakoita tai pizzaa. Itä-Hämeen nettikyselyyn vastannut

Mitä kotona saa ja pitää tehdä? Läksyjen tekemisen jälkeen saa katsoa televisiota, tehdä välipalaa, leikkiä, ulkoilla, olla kavereiden kanssa ja pelata.

Useammassa perheessä tosin hellan käyttö on kielletty tai sitä on rajoitettu.

– Ruuat saa lämmittää ja vanhimmat saavat paistella uunissa piirakoita tai pizzaa. Uunilupa heltisi 13-vuotiaana, kommentoi yksi vastaajista.

Monilla velvollisuuksiin kotona kuuluvat paitsi läksyt, myös oman huoneen siistinä pitäminen, lemmikeistä huolehtiminen, tiskikoneen tyhjennys ja täyttö sekä pyykeistä huolehtiminen.

– Kaikista hommista maksetaan pari euroa käteisellä tai tilille heti. Ei ole erillistä viikkorahaa, joka sisältäisi kotityökiintiötä.

Tieto liikkuu viestisovelluksissa

Vastaajista suurimmalla osalla, 74 prosentilla, ei ole käytössä perhetiliä tai muuta vastaavaa sovellusta, jolla voidaan tarvittaessa rajoittaa puhelimen tai tietokoneen käyttöä tai paikantaa laite.

Toiset eivät käytä paikannusta, mutta rajoittavat esimerkiksi puhelimen käyttöä. Arkipäivää ovat myös perheiden omat ryhmät erilaisissa viestisovelluksissa, joilla saa helposti yhteyden kaikkiin perheenjäseniin.

Lähes 70 prosenttia vastaajista kertoo, että lähellä on tuttuja aikuisia, joihin voi tarvittaessa olla yhteydessä.

– Tilanne on nyt parempi, kun sukulaisia muuttanut kaupunkiin ja naapurista on tullut luotettava varavaari, kertoo eräs vastaaja.

Kommelluksilta ei vältytä

Sovituista pelisäännöistä, tukiverkoista tai yhteydenpidosta huolimatta kommelluksiltakaan ei aina vältytä.

On hukkuneita avaimia, sähkökatkoja, taksista myöhästymisiä, karanneita koiria, pohjaan keitettyjä perunoita, uunissa käristyneitä ruokia ja puusta putoamisia.

– Saunaa ei saa lämmittää, mutta myös sen ovat kerran tehneet, kertoo eräs kyselyyn vastannut vanhempi.

– Kerran lapset seisoivat sisävaatteissa pakkasessa, kun kaikki olivat jostain syystä menneet yhtä aikaa ulos, muistelee toinen.

Erityisen pelottavia hetkiä ei kyselyyn vastanneilla ole tullut eteen, mutta läheltä piti -tilanteita sen sijaan kyllä. Joskus vanhemmat joutuvat ajamaan töistä kotiin setvimään tilanteita.

– Tohelointia on ollut paljon, mutta se on rauhoittunut iän myötä. Kaikesta selviää puhumalla, onneksi on puhelin.

Faneerinranta

Kaikki ovat tervetulleita koripalloväen tiloihin

YMCA Heinolan Training Centerissä Faneerinrannassa voivat koululaiset viettää iltapäivän tunteja aikuisen valvonnassa. YMCA Heinolan toiminnanjohtaja Vesa Hämäläinen kertoo, että halli aukeaa joka päivä kello 13:00 ja paikalla on vähintään yksi aikuinen. Käytössä on sali sekä kahvila. Hämäläinen huomauttaa, että myös omia eväitä voi tuoda, sillä paikalta löytyy jääkaappi ja mikro. Lautapelit, kirjat ja Aku Ankat tarjoavat tekemistä koripallon lisäksi.
– Ihan kaikki ovat tänne tervetulleita, ei tarvitse olla koripallon harrastaja, jotta täällä voi viettää aikaa.
Koripallon harrastajilla Training Centerin käyttö sisältyy kausimaksuun, muilta maksua peritään kaksi euroa kerta.
– Olemme halunneet pitää maksun edullisena.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat