Uutiset

Vellamo-vettä yritetään taas viedä Yhdysvaltoihin – tällä kertaa asialla on uusi yhtiö

Heinolaan perustetaan uusi tehdas, jos Vellamo-mineraalivesi menee kaupaksi maailmalla.

Ice Age Waterin pääomistaja Pekka Kari kertoo, että Vellamo-vesi saa uuden ilmeen ja lasisen pullon. Kuva: Mirja Hussain

Heinolan vanhalla Viquan vesipullotehtaalla pullotetaan jälleen Vellamo-mineraalivettä. Asialla on uusi omistaja, Ice Age Water -yhtiö, joka haluaa vallata vedellä Yhdysvaltojen markkinat.

Ice Age Water osti tehtaan viime vuonna ja on hankkinut sinne uuden pullotuskoneen Kouvolasta. Yhtiön pääomistaja Pekka Kari kertoo, että kontaktien kanssa neuvotellaan jakelusta Yhdysvalloissa.

– Meillä on todella hyvät kontaktit jakelijoihin ja huippujuristeihin, jotka perustavat yhtiön veden viemistä varten, Kari sanoo.

Kari ei vielä voi paljastaa, keitä jakelijat ovat, mutta yksi tärkeä kontakti on suomalainen henkilö.

Tehtaalla on tarkoitus valmistaa miljoona vesipulloa vuodessa. Mikäli vienti lähtee vetämään Yhdysvalloissa, perustetaan uusi tehdas, joka liki 30-kertaistaa tuotantomäärän.

– Olemme jo käyneet maanomistajien kanssa keskustelua, jotta uusi tehdas saataisiin rakennettua.

Karin mukaan uudella tehtaalla olisi merkittävä työllistävä vaikutus Heinolassa.

Uutta tehdasta kaavaillaan ensi vuonna

Jos koeponnistus sujuu Yhdysvalloissa, uuden tehtaan investoinneista päätetään maalis–huhtikuun vaihteessa. Jos investointi vaikuttaa kannattavalta, tehdas rakennetaan reilussa puolessa vuodessa. Sinä aikana tilataan uusi tuotantolinjasto ja rakennetaan teollisuushalli. Tehdas mahdollistaisi noin 30 miljoonan pullon täyttämisen. Rajana on vain lähteen kapasiteetti. Toistaiseksi yritys ei ole vielä tehnyt voittoa. Viime tilikauden tulos oli 218 000 euroa tappiota investointien takia.

Meillä on todella hyvät kontaktit jakelijoihin. Yhtiön pääomistaja Pekka Kari

Pekka Karin mukaan Vellamo-vesi on maailmalla uniikki tuote, ja sitä markkinoidaan mielikuvalla. Luonnon omaa kivennäisvettä saadaan Suomessa vain Heinolan Viikinäisissä sijaitsevasta syväkaivosta.

Karin mukaan vettä aiotaan myydä myös lasipulloissa. Vesipullomarkkinoilla on valtava kilpailu, ja yhtiö haluaa erottua ylellisellä tuotteella, joka markkinoidaan hyvin.

– Suomessa muovipullojen kierrätys toimii hyvin, mutta maailmalla asia ei ole niin ja pulloja päätyy mereen. Brändin rakentaminen pelkän muovipullon varaan olisi ollut liian suuri riski, koska muovi ei luo hyvää vaikutelmaa, Kari sanoo.

Karin mukaan muovipullo on ympäristöongelma, jos sitä ei kierrätetä, mutta toisaalta lasin kuljetus aiheuttaa muovia suuremman hiilijalanjäljen, koska se painaa paljon ja sen kuljettaminen vaatii paljon tilaa.

– Jos miettisimme pelkästään ekologisia arvoja, emme voisi tehdä tätä bisnestä, Kari pohtii.

Vellamon tarina ei ole ollut mutkaton

Aikaisemmin viime vuonna heinolalaisyhtiö vei Vellamoa formuloiden F1-kisoihin. Sillä ei tehty voittoa, vaan vienti oli markkinointia.

Entinen omistaja yritti niin ikään viedä tuotetta maailmalle, mutta epäonnistui. Indonesiaan laajentaminen kaatui vuoden 2004 tsunamiin. Yhdysvaltojen vientihanke epäonnistui, kun maahantuojan ensimmäinen toimitus odotti tullissa pakkasessa. Liki 500 lasipulloa hajosi, eikä yhteistyötä haluttu sen jälkeen jatkaa. Myös Saudi-Arabian vientiyritys kariutui maahantuojan ja agenttien väliseen riitaan.

Mitä uusi omistaja sitten tekee eri tavalla?

Kari ei tarkkaan tiedä, miten aiempi omistaja on toiminut, mutta hän uskoo, että Ice Age Waterilla on hyvät kontaktit ja kokemusta yritysmaailmasta. Kun kilpailijoita on lukemattomia, tulee markkinointiosaamisesta vähintään yhtä tärkeää kuin itse tuote.

– Olemme eri yritys, mutta halusimme säilyttää Vellamon nimen, koska sillä on hieno tarina.

Lue myös: Suomi on tyrinyt maailman parhaan veden viennin - nyt on vihdoin valoa näkyvissä
 
Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat