Uutiset

Pertunmaa houkuttelee uusia lapsiperheitä muuttamaan ja vanhoja jäämään

- Näitä päätöksistä kannattaa pitää meteliä.

Perhekahvilassa on juteltu moneen otteeseen kotihoidon kuntalisän tärkeydestä. Sen uskotaan pitävän ainakin nykyiset lapsiperheet Pertunmaalla. Kuva: Chiméne Bavard

Kansantalolla kerran viikossa kokoontuvassa perhekahvilassa tapaa nykyään tyytyväisen oloisia lapsiperheitä. Pertunmaalla päätettiin jo viime vuonna aloittaa kotihoidon kuntalisän maksaminen ja syksyllä kuntalisä nousee valtuuston päätöksellä 150 eurosta 250 euroon alle kolmevuotiaista lapsista. Vanhemmista lapsista maksetaan 75 euroa kuussa. Seuraavassa valtuuston kokouksessa listalla on ilmainen varhaiskasvatus.

– Kotihoidon kuntalisä on ollut meille tosi merkittävä juttu ja uskon, että se houkuttelee tänne muitakin lapsiperheitä. Itse olin päättänyt olla lapsen kanssa kotona siihen asti, että hän on kolmevuotias ja kuntalisä oli hieno lisä sille päätökselle. Ilmainen päivähoito pistää kyllä miettimään myöhemmin sitäkin vaihtoehtoa, kaksivuotiaan Mette Tyyskän äiti Taru Pöyry kertoo.

Päätöksistä kannattaa pitää meteliä

Pertunmaalle paluumuuttanut kahden lapsen äiti Kaisa Karlsson kehuu hänkin kunnan kädenojennuksia lapsiperheille.

Ilmainen päivähoito motivoi palaamaan työelämään. Kaisa Karlsson

– Helsingissä asuvalta kaksoissiskoltani kuulen usein, kuinka erilaista lapsiperheiden kohtelua siellä on. Minua ilmainen päivähoito motivoi palaamaan työelämään. Tällaiset edut paitsi houkuttelevat uusia niin varmasti myös pitävät nykyiset lapsiperheet Pertunmaalla, Karlsson uskoo.

Paikallisten MLL:n ja SPR:n yhdistysten yhdessä pitämään perhekahvilaan osallistunut Heikki Kapanen toivoo, että kunta markkinoisi tekemiään päätöksiä näyttävästi.

– Nämä molemmat ovat hienoja yrityksiä saada tänne lisää lapsiperheitä. Niistä kannattaa pitää meteliä.

Porkkanaa molemmille ryhmille

Koulutoimen selvitystyöryhmän puheenjohtajana toimiva kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen (kesk.) vahvistaa, että uusien päätösten takana on halu saada kuntaan uusia asukkaita.

– Asukasluvussa on ollut pitkään laskeva trendi ja ikärakenteessa on oikaistavaa. Meillä on jonkin verran avoimia työpaikkoja ja tiedämme, että osa ihmisistä haluaa nykyään asua maalla, Liukkonen kertoo.

Lapsiperheiden houkuttelemiseksi käyttöön otetut keinot on tarkoitus hyödyntää markkinoinnissa, jota varten on jo perustettu oma työryhmä, jolla on monta muutakin hanketta. Jo nyt tehdyistä päätöksistä on kuulunut päättäjien korviin mukavasti kiitoksia, vaikka joidenkin mielestä pelkkä ilmainen varhaiskasvatus olisi riittänyt.

– Mielestämme on hyvä, että tarjota porkkanaa molemmille ryhmille eli lapsia kotona hoitaville ja töissä käyville vanhemmille, Liukkonen perustelee.

Perhekerho on tärkeä lapsille ja vanhemmille

Kunnan lisäksi lapsiperheille tekemistä ja tukiverkostoa tarjoavat monet paikkakunnan yhdistykset. Seurakunnan kanssa vuoroviikoin järjestettävään perhekahvilaan ovat löytäneet myös uudet asukkaat ja sitä pidetään sosiaalisesti tärkeänä juttuna lapsille ja vanhemmille. MLL tarjoaa vuorollaan ilmaisen ruuan ja joskus paikalla on tuote-esittelijöitä.

– Monille lapsille tämä on ensimmäinen paikka, jossa he tapaavat muita lapsia. Vanhemmillekin tekee hyvää saada seuraa, SPR:n Saana Poskiparta-Jokela tietää.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme