Uutiset

Öljyvuodon puhdistus on loppusuoralla

Elenia Lämmön Vuohkallion lämpökeskuksesta tammikuun lopussa havaitun öljyvuodon puhdistus- ja kunnostustyöt ovat edenneet suunnitellusti. Kaiken kaikkiaan maahan valui noin 30 000 litraa öljyä, mutta nyt puhdistustyöt ovat pääosin valmiit.

Lämpökeskustontin ja sen lähialueiden kaikki öljyiset maa-ainekset on siirretty jatkokäsiteltäväksi Lahteen ja Kotkaan. Elenian operatiivinen johtaja, Janne Lamberg ei ainakaan toistaiseksi koe tarpeelliseksi kertoa puhdistustöiden kustannuksista.

– Se on meidän linja, etteivät ne ole julkisia, kun lopullista tietoa kustannuksista ei vielä ole. Puhdistustöiden parissa työskenteli paikallisen maarakennusurakointi-yrityksen työntekijöitä, ja ulkopuolisen konsulttitoimiston henkilöt kävivät useasti ottamassa erilaisia näytteitä. Kyllä tässä oli noin puolisen tusinaa Elenian ulkopuolelta tulevaa työntekijää mukana, Lamberg kertoo.

Säilytetty öljymäärä myös pienenee puolella. Janne Lamberg Elenia

Seuraavaksi Elenia aloittaa lämpökeskuksen pohjien ja perustusten uudelleen rakentaminen, sekä öljysäiliön uuden valuma-altaan rakentaminen. Rakennustyöt valmistuvat ennen tulevaa lämmityskautta, jonka jälkeen lämpökeskus siirretään takaisin entiselle paikalleen. Rakennustöiden ohessa suoritetaan vielä lähialueiden ojalinjojen ja rumpuputken puhdistavia viimeistelytöitä.

– Emme ole saaneet vahingonkorvauspyyntöjä, mutta esimerkiksi huolehdimme mansikanviljelijälle kasteluvedet, kun hänen kastelualtaansa kärsi vahingon takia. Lämpökeskuksella oli aikaisemmin kaksoisvaippasäiliö, ja nyt sinne tulee valuma-allas, jonka avulla suoja- ja turvatoimet viedään eteenpäin. Aikaisemmin säilytetty öljymäärä myös pienenee puolella.

Elenia julkaisi tilanteesta tiedotteen pahoitteluineen.

– Haluamme välittää pahoittelumme heinolalaisille tapahtuneesta ja aiheuttamastamme haitasta sekä kiitämme yhteistyöstä vahingon korjaamiseen osallistuneita tahoja.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat