Uutiset

Ilotulitteet päättävät kesäkauden

Venetsialaiset: Lauantain ilotulittamiseen on annettu yleislupa Venetsialaisten takia.

Kimmo Laukkarisen mukaan padat ovat kaikista suosituimpia ilotulitteita. Kuva: Nuutti Vihtilä

Länsi-Suomesta lähes koko maahan levittäytynyt venetsialaisperinne näkyy myös Päijät-Hämeessä. Venetsialaiset, eli mökkeilykauden päätösjuhlat, juhlitaan lauantaina.

Venetsialaisia on kuvailtu tulen, veden ja valon juhlaksi.

Kuten kuvailukin kertoo, niin Venetsialaisissa on tapana sytyttää näyttäviä ulkotulia sekä räjäytellä ilotulitteita veden äärellä. Nyt kun venetsialaiskulttuuri on laajentunut, niin myös ilotulitteiden myynti- ja käyttörajoituksiin on tullut muutoksia. Alunperin raketteihin piti kysyä erillislupa, mutta lupahakemusruuhka sai Pelastuslaitoksen antamaan yleisen luvan rakettien ampumiseen.

Seurasimme metsäpalovaroituksia ja nyt niitä ei ole ollut. Rakettimyyjä Kimmo Laukkarinen

Yleinen lupa astui voimaan viime vuonna. Raketit on lennätettävä taivaalle turvallisesti taajamien ulkopuolella ja vesistöjen välittömässä läheisyydessä.

– Nyt on toinen vuosi putkeen kun myydään raketteja vapaasti. Raketteja ei saa myydä humalaisille tai alaikäisille, mutta muita rajoituksia ei ole, SB Heinolan rakettimyynnissä palvellut Kimmo Laukkarinen kertoi.

SB Heinolan rakettimyyntiä suoritettiin S-Market Heinoskan aulassa, mutta rakettimyynti oli osittain hiljaista. Raketteja on lupa ampua tänään kello kuudelta illalla, ja paukuttelu loppuu viimeistään kello 24.00.

– Eilen ja tänään on ollut hiljaista myynnin suhteen, mutta jos viime vuoteen on uskominen, niin lauantai on todella kiireinen myyntipäivä. Venetsialaisia ei voi vielä verrata uudenvuoden myyntiin, sillä tämä juhla on täällä vielä sen verran tuore juttu, Laukkarinen kertoi perjantaina.

Ilotulitetuotteiden osto tai käyttö ei ole muuttunut määrällisesti paljoakaan, mutta valikoimasta on löytynyt selkeästi uusi suosikki.

– Ennen myytiin paljon enemmän varsinaisia raketti-ilotuotteita, mutta nyt ilotulitepadat ovat kovimmassa huudossa. Padat ovat helppokäyttöisiä ja ne ovat myös näyttäviä, Laukkarinen selvittää.

Kuuman ja kuivan kesän aikana on ollut runsaasti metsäpalovaroituksia ja monesti tuli on myös leimahtanut valloilleen. Ilotulitteiden kanssa on oltava varovainen ja tarkka, ettei tulipaloriskiä syntyisi.

– Seurasimme metsäpalovaroituksia ja nyt niitä ei ole ollut. Jos metsäpalovaroituksia olisi ollut, niin emme olisi edes aloittaneet myyntiä tänä vuonna, Laukkarinen sanoo.

– Ilotulitteita ampuessa on huomioitava oma, muiden henkilöiden sekä ympäristön turvallisuus.

Ilotulitteista ei saa myöskään olla haittaa esimerkiksi ulkona laiduntaville tuotantoeläimille. Metsäpalovaara-alueella tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden ampuminen on kiellettyä. Ilotulitteen ampujan on selvitettävä etukäteen juhlapaikan osoitetiedot, jotta hätäilmoituksen teko on mahdollista, paloinsinööri Tapio Aaltonen muistuttaa Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen tiedotteessa.

Café Kailas järjestää jälleen omat perinteiset Venetsialaisensa, ja tunnelmallisen Siltasaaren upeassa miljöössä riittää ohjelmaa.

Kailaan Venetsialaisissa ihmisten viihtyvyydestä sekä musiikista vastaavat: DJ Anton Finn, Noste ja Katwin Heimo. Myös tuliesitys ja ilotulitus ovat suuressa roolissa illan aikana, kun mökkeilykausi saatetaan tyylikkäästi loppuunsa.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat