Uutiset

Piestanylaisvaltuuskunta katsasti Heinolan palvelut

Koulujärjestelyt, elinvoimapalvelut ja urheiluopisto saivat runsaasti kehuja ja kiitosta.

Tommola-talo, Suomen urheiluopisto, sauna ja järviristeily olivat Slovakian Piestanyn pormestarin Milos Tamajkan mieliinpainuvimmat kokemukset Heinolan vierailulla.

Heinolan ystävyyskaupungista tulleen nelihenkisen valtuuskunnan vierailu alkoi torstaina ja päättyi sunnuntaina. Muut vierailijat olivat Frantisek Glos, Miloslav Petras sekä Annamaria Volekova.

Tamajkan edellisestä käynnistä ehti kulua seitsemän vuotta. Onko Heinola muuttunut?

– En ehtinyt ensikäynnillä katsella näin paljon ympärilleni. Mielestäni Heinola on vain kaunistunut ja tullut entistä viihtyisämmäksi, hän toteaa.

Eräs asia yllätti Tamajkan.

– Tein ohjelman lomassa tunnin kävelylenkin keskustassa ja virran rannalla. Sää oli kaunis ja maisema upea. En tavannut kovinkaan monta ihmistä matkan varrella. Onko täällä aina näin rauhallista, hän ihmettelee.

Vierumäki oli keskustan vastakohta.

– Satuimme sinne triathlon-kisan aikaan. Alue oli tupaten täynnä väkeä. Kuulin, että opisto palvelee kaikkiaan 220 eri urheilulajissa. Paikka oli erittäin toimiva ja dynaaminen.

Heinolalaisisäntiä hämmästytti Tamajkan kertoessa Piestanyn työttömyysprosentin olevan kaksi ja maassa keskimäärinkin vain kuusi.

– Muutoin törmäsimme samoihin rakennemuutoshaasteisiin kuin tekin. Väestö ikääntyy, väkiluku ei kasva ja nuoria muuttaa pois.

Työllisyyskin on yhden kortin varassa. Kun oma teollisuus väheni, ovat muun muassa Saksan ja Ranskan autoteollisuus ja puolijohteiden valmistajat investoineet Piestanyyn matalien työvoimakustannusten vuoksi.

– Tämä hieman huolettaa minua. Alat ovat nopealiikkeisiä. Jos tehtaat eräänä päivänä lähtevät, olemme taas ongelmissa, hän miettii.

Kotiin viemisiksi vieraille jäi hyviä ideoita.

– Ihailen todella paljon monitoimitalon ajatusta. Se, että saman katon alla toimii koulu, päiväkoti ja perhekeskus on varmaankin erittäin kustannustehokasta. Tämä mallin haluaisimme kopioida myös Piestanyyn. Toinen asia, jonka haluaisin kaupunkiimme on Suomen urheiluopiston kaltainen, urheilun vahva koulutuslaitos.

Ystävyyskaupunkivierailua isännöivät ja emännöivät kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki, 1. varapuheenjohtaja Fuat Wafin sekä valtuuston puheenjohtaja Nina Varjo. Muun muassa Kaija Järvinen, Venla Väli-Torala ja Ville-Matti Kuusela esittelivät kaupunkia.

Kaupunginjohtajan sihteeri Teija Lepinsalo kertoi, että vieraat vaikuttuivat Heinolan elinvoimapalveluista.

– Heillä ei ole vastaavaa organisaatiota, mutta he kokevat ongelmaksi elinkeinorakenteen yksipuolisuuden ja haluaisivat työstää muutosta.

Keväällä Piestanyssa vieraillut Lepinsalo pitää Heinolaa ja Piestanya yhä sopivina ystävyyskumppaneina.

– Paikkakunnat ovat kokeneet isoja muutoksia vuosien kuluessa, melko samaan suuntaan.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat