Uutiset

Kuuma kesä kuivasi kaivoja

Vesi: Kaivotaloudet olivat kesän aikana kovilla vähien sateiden takia.

Tämän kesän poikkeuksellisen lämpimät sekä kuivat kelit eivät olleet pelkästään iloinen asia, vaan myös harmia syntyi. Suomessa on kotitalouksia, joissa käyttövesi tulee kaivosta, ja ympäri Suomea kävi monesti niin, että kaivot kuivuivat tyystin kesän aikana.

Yksi tällainen talous sijaitsee Heinolan Marjoniemessä, ja talon isäntä on Jouko Lehtinen. Kolme vuotta sitten täysin remontoitu 30 000 litraa vetävä kaivo tyhjeni pohjaa myöten.

– Kyllä tämä oli nyt ensimmäinen kerta, kun kaivo on kuivunut aivan kokonaan. 2000-luvun vaihteessa oli kerran yksi kesä, jolloin kaivo oli lähes kuiva, mutta vesi ei kuitenkaan loppunut kokonaan missään vaiheessa, Lehtinen muistelee.

Yhtäkkiä meidän hanoista ei vaan enää tullut mitään. Jouko Lehtinen

Kaivon kuivuminen tuli Lehtiselle hiukan yllätyksellisenä asiana, vaikka vesimäärän hupeneminen oli tiedossa.

– Kävin katselemassa tilannetta ja huomasin, että kaivossa on vähän vettä, ja sanoin vaimokkeellekin, että vedenkulutuksen kanssa tulee olla varovainen. Käyttöä piti rajoittaa, mutta meillä on lapsi ja paljon koiria, joten vettä menee joka tapauksessa paljon. Kyllä se loppuminen yllättäen tuli, enkä käsittänyt, että se vetää kaivon noin kuivaksi. Yhtäkkiä meidän hanoista ei vaan enää tullut mitään.

Lehtisen talon kaikki käyttövesi tulee kaivosta, joten ahdinko oli suuri kun vedentulo loppui.

– Kyllä se vaikutti todella isosti, ja jouduimme olemaan lähes kaksi viikkoa ilman vettä. Juomavedet haettiin kaupasta, ja pesuvesi puolestaan kantamalla järvestä. Onneksi tuossa nyt sattuu olemaan järvi aivan lähellä. Pyykki- ja tiskikonetta ei voinut käyttää lainkaan, eli harmia ja vaivaa on ollut todellakin paljon.

Kaivo täytettiin noin viikko sitten, mutta puhdasta vettä ei saanut Heinolassa, kun esimerkiksi palokunta ei enää toimita juomavettä asukkaille. Kannettu täyttövesi ei kuitenkaan meinaa pysyä kaivoissa, jos pohjavesi on kaukana kaivon pohjasta.

– Päijät-Hämeen Porakaivo toi Lahdesta meille tankillisen vettä, mutta siinä kävi vähän niin kuin pelkäsimme, eli vesi laski yhden yön aikana todella alas. Nyt kaivossa on ehkä pari metriä vettä, kun pohjasta mitataan. Nyt tilanne on se, että vettä on vähän, mutta ei auta muu kuin toivoa runsaita sateita syksyn ajaksi. Todella vaikeaksi tämä on nyt kieltämättä mennyt, Lehtinen veistelee.

Veden loppuminen kaivosta ei ollut ainoa ongelma, vaan se synnytti lisää päänvaivaa.

– Uppopumppu hajosi siinä samaan aikaan. Pumppu surrasi siellä tyhjässä kaivossa kuivillaan, ja siksi se myös hajosi. Pumpun hajoaminen aiheutti myös ylipainesuojan rikkoutumisen, joten rahallisesti tämä oli meille aika iso juttu.

– Jos olisin tajunnut, että pumppu pyörittää siellä tyhjää kuivana, niin olisin sulkenut sen, mutta enhän minä tiennyt tilanteen todellista vakavuutta. Pumppu olisi pitänyt sulkea heti, kun se kaivo pääsi kuivumaan.

Kesät eivät ole veljiä keskenään, eikä ensi kesän sademääristä tai keleistä ole tarkkaa tietoa yleisessä jaossa.

Kaivon kuivuminen pistää Lehtisen valmistautumaan, siltä varalta, jos sama tilanne koittaa uudestaan.

– Sateisiin ei pysty, ikävä kyllä, itse vaikuttamaan. Kyllä tässä sen verran tästä taas oppi, että jos tällaisia kesiä tulee, niin on jotain ratkaisuja takataskussa. Mikäli vastaava tilanne tulee eteen, niin osaan toimia. Tilannetta pitää seurata varsinkin siksi, ettei kallis pumppu pääse hajoamaan kaivosta, Lehtinen pohtii vakavana.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat