Uutiset

Joutsassa ollaan valmiina metsätaidon talvimestaruuksiin

Metsätaito haastaa sekä tietämyksen että fyysisen kunnon.

Mikko Taipalinen, 81, osallistui metsätaitokisojen taitosarjaan viime viikolla Joutsassa. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Relaskooppi, taulukkovihkonen ja kompassi. Siinä apuvälineet, joita on lupa käyttää metsätaitokisoissa. Kahdentoista tehtäväkohdan ratkaisemiseen tarvitaan sallittujen apuvälineiden lisäksi roimasti tietämystä metsistä ja puiden kasvupaikoista, suunnistustaitoa, hyvää fyysistä kuntoa – ja tietenkin tuuria.

– Kilpailijan on tärkeintä osata määrittää puun pituus ja sen läpimitta rinnankorkeudelta. Näillä tiedoilla pääsee pitkälle, määrittelee pitkän linjan metsätaitoharrastaja ja entinen Metsäliiton ostomies Keijo Kuitunen.

Kuitunen toimi toisena ratamestarina metsätaitokisoissa, jotka järjestettiin Joutsan Väihkölässä viime viikolla. Metsään lähetettiin viisikymmentä kilpailijaa.

Laaja ikähaitari

Metsätaitokisoissa ammattilaiset ja metsänomistajat kilpailevat omissa sarjoissaan. Molemmissa sarjoissa on erikseen taito- ja yleinen sarja. Taitosarjassa kilpailijat tehtävärastit verkkaiseen tahtiin, kuitenkin enimmäisajan puitteissa. Yleisessä sarjassa tulokseen lasketaan tehtäväpisteiden lisäksi kesällä suunnistus- ja syksyllä hiihtoaika.

Joutsassa kilpailijoiden ikähaitari vaihteli 30-vuotiaasta yli 80-vuotiaaseen. Vanhempaa kaartia edusti esimerkiksi jaalalainen Mikko Taipalinen, 81. Lähes 30 vuoden työuran metsäalalla tehnyt Taipalinen osallistui ensimmäisiin metsätaitokisoihinsa vuonna 1966 Aulangolla, jossa hän voitti ensikertalaisena talvimestaruuden. Siitä syttyi kipinä, joka on kestänyt vuosikymmenet.

– Nykyään en enää pysty terveyssyistä suunnistamaan tai hiihtämään kilpaa. Mutta liikun silti useita kertoja viikossa. Muutama kilometri kerrallaan riittää, jos lenkin tekee säännöllisesti, hän sanoo.

Kunto on pysynyt kohdallaan myös marjastuksen ansiosta: kuluneena kesänä Taipalinen keräsi 50 litraa mustikoita.

Seuraavan kerran Joutsassa kilpaillaan metsätaidon parissa maaliskuussa. Silloin ratkotaan lajin talvimestaruudet.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat