Uutiset

Ajanlaskukin koetaan markkinoiden mukaan

Marjut Virlander ja Markku Tuukkanen aloittavat uusien markkinoiden suunnittelun heti syyskuussa.

Hartolan Markkinat ovat Suomen suurimmat maalaismarkkinat. Ajanlasku Hartolassa koetaan usein ennen ja jälkeen markkinoiden, sillä tapahtuma valtaa koko kunnan arkiset toiminnat. Tiedossa on, että monessa yrityksessä kesälomakautta vietetään vasta markkinoiden jälkeen ja usein suunnittelussa olevat toimenpiteet laitetaan aikajärjestykseen, ennen tai jälkeen markkinoiden.

Markkinavastaavana Markku Tuukkanen on ollut puikoissa jo reilut 30 vuotta, markkinasihteeri Marjut Virlander on puolestaan päässyt vauhtiin vasta viime vuonna.

Kuntalaiset mukana

Molemmilla on selvillä markkinoiden järjestelyjen vaativuus, luoviminen, alati muuttuvat tilanteet, mutta myös vastuun kantaminen. Molemmat vastuuhenkilöt ovat ilahtuneita siitä, että tapahtuma koetaan koko kunnan yhteisenä ilmaisuna ottaa vastuuta. Samalla tuodaan kuntaa positiivisella asenteella tunnetuksi. Vapaaehtoisia tarvitaan muun muassa ohjaamaan liikennettä, opastamaan markkinamyyjiä omille paikoilleen ja huolehtimaan viihtyvyydestä monin eri tavoin.

– Todella suuri osa hartolalaisia on mukana yksityishenkilöinä tai toimimalla jonkun järjestön riveissä. Ilman tätä talkoointoa, aktiivisuutta ja oman kunnan tapahtuman tukemista ei Hartolan Markkinat voisi tässä laajuudessa toimia, kehuvat Tuukkanen ja Virlander.

Markkinoiden valmistelu alkaa jo edellisten markkinoiden päätyttyä. Finaaliviikko on viimeistelyä varten ja vielä markkina-aamuna tulee muutoksia. Markkinat alkavat jo perjantaina, mutta päätapahtuma on lauantaina aamusta varhain, jolloin työhön tartutaan jo aamuyöstä.

– Viimeisimmät kauppiaat tulevat lauantai-aamusta viiden tai kuuden aikoihin ja heille pitää vielä löytää myyntipaikat. Aina on löydetty. Kyseiset kauppiaat ovat katsoneet usein vasta aamulla sään ja tehneet lähtöpäätöksen silloin, Tuukkanen tietää kokemuksesta.

Raati valitsee

Viime vuonna markkinoilla valittiin 80-vuotisjuhlan kunniaksi kaikkien aikojen markkinakauppias. Valinta kohdistui Esa Bollströmiin, joka on kauppias jo kolmannessa polvessa. Vuoden markkinakauppias on sitä vastoin valittu jo useana vuonna.

– Arvovaltainen raati valitsee omien mieltymystensä ja kriteereidensä mukaan kauppiaan jo vuodesta 2016 lähtien, tarkentaa Tuukkanen.

Markkinamestarin valintaan ovat päässeet vaikuttamaan kaikki kuntalaiset ja halutessaan ovat voineet äänestää omaa ehdokastaan. Valinta on tehty jo vuodesta 2003, jolloin markkinamestariksi valittiin Eino K. Nurminen. Viime vuonna tittelin sai Tuomo Piipari, joka toimii osaltaan markkinoiden onnistumisen puolesta Gasthaus Koskenniemen yrittäjänä.

Yleisömääräkin vakiintunut

Markkinoita on järjestetty jo 81 vuotta, joten voisi kuvitella, että muutoksia on tapahtunut runsaastikin. Tuukkanen toteaa, että muutokset ovat olleet aika pieniä. Varsinkin 2000-luku on menty samalla kaavalla ja pienin muutoksin. Kauppiasmäärä on vakiintunut, samoin yleisömäärä. Pääsääntöisesti sääkin on suosinut. Tuukkanen ja Virlander arvioivat, että noin 80 prosenttia markkinamyyjistä on entisiä.

– Ei markkinoilla enää hevosia ja lehmiä ole myytävänä, mutta lakua ja luumua kylläkin, muikistelee Tuukkanen.

Tuukkanen ja Virlander tekevät työtään markkinoiden hyväksi kelloon katsomatta viimeisen hektisen viikon. Yöunet jäävät parina viimeisenä yönä pieniksi, mutta lauantaina illalla on lupa huokaista.

– Voisi tässä vaiheessa sanoa, että lauantaina on väsynyt, mutta onnellinen olo, kaksikko toteaa.

Avustaja IHA
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat