Uutiset

Laajalahden yleiskaavaan vielä viilauksia

Laajalahden ranta on luonnonkaunis. Kuva: Salonen Armi

Laajalahti-Kouvolantien osayleiskaava on valmis Heinolan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Elinvoimalautakunta hyväksyi vuodesta 2007 vireillä olleen kaavan uuden version keskiviikkona.

Kaavaehdotuksen nähtävillä olo ja lausuntokierros tuottivat 7 lausuntoa ja 16 muistutusta, joiden vuoksi kaavamääräyksiin ja aluevarausten sijoituksiin ja rajauksiin tehtiin vielä loppusuoralla vähäisiä muutoksia.

Hämeen ja Uudenmaan ely-keskusten toiveesta kaavasta poistettiin uuden teollisuusalueen varaus Nelostien ja Kouvolantien liittymän länsipuolelta, jonne ei ole tieyhteyttä.

Monissa muistutuksissa vaadittiin Pajatien ja Huhtisaaren uusien asuntoalueiden poistamista kaavasta, mutta siihen kaavoittaja ei taipunut.

Tähtiniemen sillalta Heinolan kirkonkylän pohjoispuolelle ulottuva Laajalahti–Kouvolantien osayleiskaava kattaa laajat ranta- ja metsäalueet moottoritien ja Ruotsalaisen välissä sekä Vuohkallion ja Kouvolantien liittymien lähialueet moottoritien itäpuolella.

Kaava-alueen pinta-ala on lähes 1 000 hehtaaria, ja siihen sisältyy noin 15 kilometriä Ruotsalaisen rantaviivaa. Kaava luo rannoille ja niiden tuntumaan lähes 90 hehtaaria uusia asuntoalueita.

Alueista pisimmälle on suunniteltu Laajalahden niin sanottu Rokkiranta lähi­alueineen, jonka asemakaava kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2008. Apulanta-rumpali Sipe Santapukilla on alueella saunamökki, ja Apulanta-solisti Toni Wirtanen aikoo rakentaa sinne talon.

Kaavan kaupallinen painopiste on Vuohkalliossa, jonne kaupunki haluaa sijoittaa uusia tilaa vaativan kaupan suuryksiköitä, ei kuitenkaan päivittäistavarakaupan suuryksiköitä. Vuohkallion ohella kaava antaa mahdollisuuden laajentaa myös Suokannaksen teollisuusaluetta.

Matkailupalveluille on osoitettu uusi alue Tähtihovin pohjoispuolelta, Juornatjoenlahden rannalta.

Hevossaaren kaava nähtäville

Elinvoimalautakunta käsitteli keskiviikkona myös Hevossaaren yleiskaavaluonnosta, joka lähtee nyt nähtäville ja lausuntokierrokselle.

Kaava kattaa Hevossaaren, Iso-Mömmön ja Jauhosaaren sekä Vasikkasaaren eteläosan, yhteensä 277 hehtaaria maata ja 16 kilometriä Ruotsalaisen rantaviivaa.

Vakituista asumista kaavaluonnos osoittaa Iso-Mömmön ja Saarelan jo asutuille alueille ja niiden väliselle ranta-alueelle. Vasikkasaari ja Hevossaaren koilliskulma ovat loma-asumisen aluetta, Hevossaaren keskiosat jatkossakin teollisuus- ja työpaikka-alueita.

Hevossaaren eteläosaan on kaavoitettu retkeily- ja ulkoilualue. Saaren pohjoisrannalla Hiekanlahdessa sijaitsevan uimarannan lisäksi kaava sisältää myös toisen uimarantavarauksen mahdollisia tulevia tarpeita varten. Se sijoittuu saaren eteläkärjen länsirannalle.

Eteläkärjen itäranta Hevossaarentien molemmin puolin on osoitettu palvelualueeksi.

Rautatievarausta kaava ei enää osoita, koska se on arvioitu tarpeettomaksi. Hevossaaren vanhan teollisuusradan käyttö vaatisi radan uudelleen rakentamista.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat