Uutiset

Kotona lasten hoitaminen on heinolalaisen Tiina Keinosen unelma

Kiireisen päivän aikana perhepäivähoitaja ei ehdi kaivata työyhteisöä.

Kolmen pojan äiti Tiina Keinonen teki viime kesänä monien mielestä radikaalin ratkaisun. Nuorimmainen oli juuri täyttämässä kolme vuotta ja Keinosella olisi ollut edessä paluu vakituiseen työsuhteeseen hoitajana dementiaosastolla. Hän päätti kuitenkin irtisanoutua työpaikastaan ja alkoi tosissaan suunnittelemaan perhepäivähoitajaksi ryhtymistä.

– Yksi tärkein syy on perheemme arki. Työni oli kolmivuorotyötä ja mieheni ja ajaa rekkaa ympäri Suomea hyvin epäsäännöllisin työajoin. Tulimme siihen tulokseen, että sellainen paletti ei meidän perheessä toimisi, Keinonen kertoo.

Hakasia porttiin ja ulko-oveen

Kotona lasten kanssa oleminen oli pyörinyt Keinosen haaveissa jo aikaisemminkin ja tähän asti työ on vastannut täysin odotuksia. Päätöstä tehdessään hän jututti aiheesta nyt eläkkeellä olevaa perhepäivähoitajaa

Minulle ei ole mikään ongelma, että kotini on myös työpaikkani. Perhepäivähoitaja Tiina Keinonen

– Olen ollut ratkaisuuni erittäin tyytyväinen ja tykkään tästä hommasta paljon. Minulle ei ole mikään ongelma, että kotini on myös työpaikkani. Minulle on tärkeää, että voin olla kotona, kun omat lapset ovat vielä pieniä. Tykkään siitä, että olen läsnä kun isommat pojat lähtevät aamulla kouluun ja iltapäivällä koulun jälkeen, Keinonen kehuu.

Aivan itsestään perhepäivähoitajaksi ryhtyminen ei tapahdu ja Keinonen otti jo vuosi sitten yhteyttä lähimmän päiväkodin johtajaan, jolle kertoi suunnitelmistaan. Pian Keinosten kotona tehtiin alustava tarkastus, jonka jälkeen etuoveen ja pihan porttiin lisättiin turvallisuutta lisäävät hakaset. Muuten lapsiperheen koti olikin tarpeeksi turvallinen perhepäivähoitoa varten.

Lapsiin ja nuoriin erikoistuneen lähihoitajan ei tarvinnut kouluttautua lisää, mutta silti prosessi vei kuukausia. Helmikuu alusta Keinonen aloitti perhepäivähoitajana ja elokuusta lähtien hän on ollut kaupungin vakituinen perhepäivähoitaja.

Rutiinit rytmittävät pienessäkin ryhmässä

Perhepäivähoitajan arkiaamut alkavat varhain, sillä ensimmäiset lapset tulevat ovesta sisään jo seitsemältä. Oman 4-vuotiaan Timin lisäksi Keinonen hoitaa kolmea lasta, joista vain yksi on vaippaikäinen.

– Oma perhe on suhtautunut tähän työhön todella kannustavasti. Isommat poikamme ovat hoitolasten idoleita ja olemme täällä päivällä kuin yhtä suurta perhettä.

Pienestä ryhmästä huolimatta Keinosen hoidossa tietyt rutiinit ovat tärkeitä ja rytmittävät arkea. Päivät rakentuvat aamupuuron, lounaan ja päiväunien ympärille. Aamulla mietitään porukalla mennäänkö aamupalan jälkeen retkelle, lähikentälle vai ulkoillaanko pihassa. Lounaan Keinonen valmistelee ennakkoon ja välipalat hän hoitaa kuntoon päiväunien aikana. Hoitopäiviin mahtuu myös leikkimistä ja askartelua, joissa Keinonen kokee pystyvänsä olemaan yksilöllisemmin mukana kuin päiväkotien suurissa ryhmissä.

Suunnittelua ja kiirettä on sen verran, ettei Keinonen ole ehtinyt kaivata työyhteisöä.

– Toisia perhepäivähoitajia voisi tavata useammin, mutta muuten en ole kaivannut muita aikuisia. Lasten harrastusten kautta olen mukana erilaisissa verkostoissa, joissa saan sen puolen hoidettua.

Vanhemmilta kiitosta

Perhepäivähoitajan ammatti sopii Keinosen mielestä sellaisille, joilla on pieniä lapsia ja jotka viihtyvät hyvin kotona.

– Työ vaatii iloista luonnetta, pitkää pinnaa ja luovuutta keksiä lasten kanssa kivaa tekemistä, hän lisää.

Perhepäivähoitajien määrä on romahtanut valtakunnallisesti, vaikka varsinkin pienten lasten vanhemmat toivovat kodinomaisempaa hoitoa. Keinonenkin on saanut hoitolasten perheiltä paljon positiivista palautetta.

– Vanhemmat ovat onnellisia, että lapsi on päässyt perhepäivähoitoon. Aion jatkaa tässä ammatissa pitkään, sillä rakastan lasten kanssa olemista, Keinonen sanoo hymyillen.

Pienryhmä

Pienten lasten suosikki

Perhepäivähoitaja hoitaa lapsia joko omassa kodissaan tai ryhmäperhepäivähoidossa siihen varatussa tilassa.

Kotona työskentelevät perhepäivähoitajat ovat kysyttyjä erityisesti pienimmille lapsille.

Perhepäivähoitaja työskentelee kunnan palveluksessa tai ammatinharjoittajana.

Perhepäivähoitajan tehtävänä on lasten perushoito ja varhaiskasvatus. Hän huolehtii lapsen monipuolisesta ravinnosta, levosta, liikunnasta ja päivärytmistä turvallisessa, kodinomaisessa ympäristössä.

Perhepäivähoitajien koulutus on nykyään perhepäivähoitajan ammattitutkinto eli koulutusvaade on kasvanut.

Työn miinuksina koetaan työyhteisön puute ja oman kodin käyttö. Vauvaikäisten hoitaminen voi olla myös fyysisesti raskasta.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat