Uutiset

Joutsan ja Luhangan vedessä on yhä epäpuhtauksia – vedenkeittokehotus jatkuu

Keravalainen Laila Jourio haki talousvettä Joutsan kunnanvirastolta keskiviikkona. Vesilaitos on järjestänyt useita veden jakelupisteitä muun muassa Leivonmäen Teboil-huoltoasemalle ja Tammijärven osuuspankille. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Joutsan ja Luhangan talousveden vedenkeittokehotusta jatketaan yhä. Tänään perjantaina valmistuivat vesitornista otetut näytteet, jotka kertoivat ylävesisäiliön epäpuhtauksista.

– Säiliössä on edelleen mikrobiologista laatumuutosta. Vesi on kerrostunut, ja kerrostumissa on havaittavissa koliformisia bakteereja, kertoo ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen.

Tilanteen korjaamiseksi vesilaitos aloittaa tänään yläjuoksutukset vesitornista, eli tornista lasketaan vettä pois jotta kerrostumat sekoittuisivat. Kloorausta jatketaan ja vesilaitos ryhtyy valmistelemaan säiliön huoltoa ja puhdistusta.

Kyseessä on varotoimenpide

Leppäsen mukaan tilanne ei ole vielä vakava, koska näytteistä on löytynyt tähän mennessä vain koliformisia bakteereja. Ulosteperäisiä bakteereja eli enterokokokkia tai e. colibakteereja ei ole havaittu.

– Vesilaitosten laatuvaatimukset määräävät, että vedestä ei saa löytyä ulosteperäisiä eikä koliformisia bakteereja. Yksityisten kaivojen osalta sääntö ei ole niin tiukka, sillä koliformisten bakteereiden osalta nollatavoite on ainoastaan suositus, kertoo Kirsti Leppänen.

Yksityisistä kaivoista löytyy joskus useampiakin koliformisia bakteereja ja vesi on silti juomakelpoista. Maksullisen vesilaitosveden kohdalla säännöt ovat tiukat ja riskit täytyy minimoida.

– Vaikka perusterve ihminen voisi juoda koliformisia bakteereja sisältävää vettä sairastumatta, se voi olla riski vanhuksille, lapsille ja sairaille, Leppänen sanoo.

Vedenkeittokehotusta jatketaan toistaiseksi. Ympäristöterveydenhuolto ottaa seuraavat näytteet maanantaina ja tiedottaa tilanteesta viimeistään tiistaina.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat