Uutiset

Ranta-alueet sysmäläisten kyselytunnin suurin huoli

Kunnan johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt vastasivat kuntalaisten kysymyksiin Sysmän Kansankäräjillä. Kuva: Ari viuhko

Ranta-alueiden kunto ja käyttö nousivat suurimmaksi huolenaiheeksi, kun sysmäläiset sunnuntaina tenttasivat kunnan viranhaltija- ja luottamushenkilöjohtoa perinteisillä Kansankäräjillä.

Kirkonkylän rannan kelluva kylä -hanke on ollut tilaisuuden kestoaihe jo monta vuotta. Nyt kysymys kuului, tuleeko Lakelivingin hankkeesta mitään?

Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki kertasi alueen toisen kaavaehdotuksen raamit: neljä mökkiä tai 250 neliötä kelluvaa tilaa, kun yrittäjä haluaisi vähintään kymmenen mökkiä.

– Yrittäjä varmasti harkitsee, vastaako kaava yrityksen tarpeita, arvioi Kitkiöjoki hankkeen toteutumista.

– Ensi kevääseen mennessä tiedetään, mihin tässä tullaan menemään, ennakoi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veikko Kotolahti (kesk.).

Samaa nimetöntä kysyjää huoletti myös kelluvan kylän yrittäjälle vuokrattu leirintäalueen uimaranta, jonka laituri on vaarallisen huonossa kunnossa.

Kunnan tekninen johtaja Taneli Rasmus kertoi, että laiturin kunnostus kuuluu vuokrasopimuksen mukaan yrittäjän vastuulle. Laiturista järjestetään kohta katselmus, ja tavoitteena on, että ensi vuonna se saadaan kuntoon tavalla tai toisella.

Kunnan rakentaman ja yrittäjälle vuokraaman ravintola Rantaterassin palvelutaso sai moitetta, jonka kunnan johto myönsi aiheelliseksi: aukioloajat ovat olleet iltaisin liian lyhyet.

Kunnanjohtaja Kitkiöjoen mukaan kunta on keskustellut yrittäjän kanssa, mutta ilman tulosta. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Järvinen (kok.) kertoi, että ongelmaan puuttuminen on kunnanhallituksella työn alla, ja päätöksiä on luvassa lähiaikoina.

Huitilanjoen rapistuminen "haisevaksi ojaksi" kirvoitti kysymyksen, lähteekö kunta mukaan joen siivoukseen. Ympäristönsuojelutarkastaja Susanna Uusi-Kytölä muistutti, että kunta suunnitteli taannoin joen laajaa kunnostusta, mutta luopui hankkeesta, kun se uhkasi käydä liian kalliiksi, eikä maanomistajia saatu tarpeeksi mukaan.

Tilaisuuden juontanut Emilia Junnila heitti kysymyksen oman opinahjonsa, Sysmän lukion tulevaisuudesta. Viime keväänä vain 10 Sysmän yhtenäiskoulun 39 yhdeksäsluokkalaisesta valitsi jatko-opinnot oman kunnan lukiossa.

Päättäjät vakuuttivat monesta suusta, että lukion selviytymisen eteen tehdään työtä. Vireillä olevia kehittämissuuntia ovat esimerkiksi e-urheilupainotteisuus ja yhteistyö Heinolan lukion kanssa. Pallo on kuitenkin ensi sijassa lukiolla itsellään.

– Päättäjät eivät voi narua työntää, vaan koulun on sitä vedettävä, kuvasi Mika Järvinen tilannetta.

Kuntalaisten kyselytunti Kansankäräjät järjestettiin nyt yhdeksännen kerran.

Ennakkokysymyksiä tuli aiempia vuosia vähemmän. Rantojen ja lukion ohella ne käsittelivät muun muassa keskustan ja kirkon ympäristön siisteyttä.

Salin yleisömäärä jäi noin kolmeenkymmeneen. Tilaisuus näytettiin suorana Facebookissa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat