Uutiset

Heinola voitti Lahden hellepäivissä, elokuu ja päättynyt kesä olivat Launeella lämpimimpien joukossa

Päättynyt kesä poikkesi täysin viimevuotisesta. Tuolloin hellepäiviä oli vain kaksi.

Päättyneen kesän sademäärä jäi Lahdessa noin viidenneksen keskimääräistä vähäisemmäksi. Sadettajille oli käyttöä varsinkin heinäkuussa. Kuva: Jonne Heinonen

Päättynyt kesä oli Lahdessa mittaushistorian toiseksi helteisin. Lämpötila kohosi Ilmatieteen laitoksen Launeen havaintoasemalla touko-elokuussa hellelukemiin kaikkiaan 44 vuorokautena.

Vielä enemmän hellepäiviä tilastoitiin vuonna 2010, jolloin niitä oli Lahdessa 47 ja Kouvolan Utissa 48, mikä on suurin Suomessa mitattu hellepäivien lukumäärä. Lähelle ennätyslukemia päästiin menneenä kesänä Heinolassa, jossa mitattiin touko-elokuussa 46 hellepäivää.

Tyypillisesti Lahden seudulla on kesän aikana parikymmentä hellepäivää. Päättynyt kesä poikkesi täysin viimevuotisesta, sillä tuolloin hellepäiviä oli Lahdessa vain kaksi.

Viime vuonna kesän ylin lämpötila jäi Lahdessa 26,8 asteeseen. Päättyneen kesän aikana lämpötila kohosi kahdeksana vuorokautena yli 30 asteen. Kuuminta oli 17. heinäkuuta, jolloin Launeella mitattiin 31,5 astetta.

Kesän keskilämpötila 17,1 astetta

Kokonaisuutena kesä oli Lahdessa yksi mittaushistorian lämpimimmistä. Kesä-elokuun keskilämpötila oli Launeella 17,1 astetta, kun 30:n viime vuoden keskiarvo on 15,8 astetta.

Kaikkein kuumin kesä Lahdessa koettiin 2010, jolloin kesä-elokuun keskilämpötilaksi mitattiin peräti 17,8 astetta. Lähes yhtä korkea (17,6) kesäkuukausien keskilämpötila mitattiin vuonna 2011.

Kesän aikana Lahdessa satoi tavanomaista vähemmän. Launeella sadetta kertyi 167 milliä, kun keskiarvo 30:n viime vuoden ajalta on 207 milliä.

Elokuussakin yli 30 asteen päiviä

Myös mennyt elokuu oli huomattavan lämmin. Launeella kuukauden keskilämpötilaksi mitattiin 16,8 astetta, kun pitkän ajan (30 viime vuoden) keskiarvo on 15,4 astetta.

Vuodesta 1961 alkaen Lahdessa on tilastoitu vain kolme lämpimämpää elokuuta. Kuumin elokuun keskilämpötila (17,7 astetta) mitattiin vuonna 2006.

Hellepäiviä oli elokuussa yhdeksän. Kuun alussa lämpötila kohosi kahtena päivänä yli 30 asteeseen. Myös yöt olivat lämpimiä, sillä esimerkiksi 11. elokuuta vuorokauden alimmaksi lämpötilaksi mitattiin 17,9 astetta.

Sadetta elokuussa kertyi 73 milliä, mikä on lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Kuun alussa salamoi

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko maassa kuukauden ylin lämpötila (32,9 astetta) mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla 2. elokuuta. Elokuun alin lämpötila (-2,5 astetta) mitattiin Kittilän Lompolonvuomassa 28. elokuuta.

Suurin elokuun sademäärä oli alustavien tietojen mukaan 143,3 millimetriä Inarin Angelissa. Vähiten satoi Köyliön Yttilässä (14,9 milliä).

Maasalamoita paikannettiin elokuussa noin 61 000, mikä oli kaksinkertainen määrä tavanomaiseen nähden. Salamointi painottui elokuun alkupäiville.

Kuva: Anssi Hietamaa
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme