Uutiset

Leena Peltonen valittiin Hartolan vuoden yrittäjäksi

Suksivoidevalmistaja Rexin toimitusjohtaja Leena Peltonen suuntaa työmatkoille talviolympialaisiin.

Leena Peltonen on valmis lähettämään maailmalle erän luistovoidetta. Rexin tuotteista yli puolet menee vientiin. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Suksivoidevalmistaja Rexin toimipisteessä on vastassa iloinen nainen. Hän on Rexin toimitusjohtaja Leena Peltonen, Hartolan vuoden yrittäjä. Tunnustus on pitkäjänteisen työn tulosta.

Peltonen muistaa, kuinka hän jo pikkutyttönä oli mukana isoisänsä perustaman Peltosen suksitehtaan askareissa. Monien vaiheiden jälkeen Peltonen nimitettiin Rexin toimitusjohtajaksi vuonna 2012.

– Sanoin isälle jo nuorena, että en aio jatkaa suksitehdasta, koska suksien valmistus on todella monimutkaista hommaa. Täällä voidetehtaalla minulla sen sijaan on annettavaa. Olen koulutustani vastaavassa työssä, kertoo kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2007 valmistunut Peltonen.

Peltonen on hartolalaissyntyinen, mutta asuu nykyään Korpilahdella.

Kasvu on nestemäisissä voiteissa

Rexin valikoimiin kuuluu perinteisten suksivoiteiden lisäksi nestemäisiä voiteita.

– Kasvu suuntautuu yhä enemmän nestemäisiin voiteisiin. Se on tuonut haasteita, koska nestemäiset voiteet sisältävät liuottimia. Liuottimet ovat palavia nesteitä ja vaativat siksi erityiskäsittelyä tuotannossa ja rahdissa.

Liuottimien lisäksi voidevalmistajien haaste ovat fluorit. Osassa tuotteista fluori on kokonaan jauheena. Uusien vaatimusten mukaan jauhe pitää korvata jollain muulla, joko toisessa olomuodossa olevalla fluorilla tai jollakin täysin toisella aineella.

Voidetehtaan johtajana Peltonen työskentelee tiiviisti tuotekehityksen parissa. Aikaa vie myös asiakkaiden kanssa neuvottelu. Rexin tuotteista yli puolet menee vientiin eri puolille maailmaa, esimerkiksi Venäjälle, Yhdysvaltoihin, Norjaan ja Viroon.

Korean olympialaiset olivat näytelmä

Valtaosa asiakaskontakteista hoituu sähköpostilla ja puhelimella, mutta säännöllisin väliajoin toimitusjohtajan on käytävä myös tapaamassa asiakkaita kasvotusten. Parhaiten tämä hoituu matkustamalla alkutalvesta Saksaan, jossa pidetään alan suuret messut.

– Siellä tapaa kerralla kaikki tutut, vähän kuin Hartolan markkinoilla.

Peltosen tapana on myös kiertää hiihdon tärkeimmät arvokisat. Viime talvena hän oli Koreassa olympialaisissa. Kokemusta hän kuvailee hieman huvittuneena.

– Olihan se aika keinotekoista. Yleisöä ei ollut ladun varressa ollenkaan. Katsoin suurimman osan kisoista ipadilta voitelukopilla.

Keulakuvana Dorothea Wierer

Rex sponsoroi Suomen, Ruotsin ja Norjan maajoukkueita sekä maasto- että ampumahiihdossa. Sponsorina yritys luovuttaa maajoukkueiden käyttöön tietyn määrän voiteita ja saa vastalahjaksi tärkeää palautetta joukkueiden huoltotiimeiltä. Rex saa myös käyttää maajoukkueiden hiihtäjien kuvia mainoksissaan. Yksi yrityksen keulakuvista on italialainen ampumahiihtäjä Dorothea Wierer.

Yrityksen palkkalistoilla on vakituisesti kuusi henkilöä. Liikevaihdon Peltonen kertoo olevan toista miljoonaa.

Työssä menestymisen edellytys on tietty latu-uskottavuus.

– Hiihdän itse melko aktiivisesti. Olen osallistunut Finlandia-hiihtoon kuusi kertaa ja ensi helmikuussa osallistun maratonhiihtoon Minnesotassa USA:ssa. Siellä matka on 54 kilometriä, kertoo Peltonen.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat