Uutiset

Mittametalli tavoittelee voimakasta kasvua – työntekijämäärä kasvaa noin kymmenen henkilön vuosivauhdilla

Heinolan Vuoden yrittäjä Jari Kolehmainen toivoo tulevaisuudessa tiiviimpää yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Mittametallin toimitusjohtaja Jari Kolehmainen seuraa, miten Tonja Liljeroosin työ maalaamossa etenee. Kuva: Sari Asikainen

Aprillipäivänä kuusi vuotta täyttänyt Mittametalli lähti yrittäjä Jari Kolehmaisen mukaan liikkeelle nollasta.

Tai ei ihan nollasta: ei ollut asiakaskuntaa tai tuotteita, mutta oli iso verkosto ja osaaminen. Ja myös edellisen yrityskaupan, myymäkalusteita valmistaneen Puumen, jäljiltä jäänyt tehdashalli Heinolan Hevossaaressa.

– Jos olisi talousguruilta kysynyt, niin eihän tässä olisi ollut heidän mielestään mitään järkeä, Kolehmainen naurahtaa.

Vetoapua Ladecilta

Mittametallin perustamisessa tuntuu kuitenkin kiteytyvän Kolehmaisen ajatukset yrittämisestä ja elämästä yleensäkin. Asioita pitää uskaltaa tehdä.

– Onnistumisia ei saa ilman epäonnistumisia. On hyväksyttävä niin omat kuin muidenkin mokat, vain niin syntyy hyvää.

Mittametallin kanssa Kolehmainen on onnistunut. Muun muassa kaluste- ja rakennusteollisuudelle sekä kone- ja laiterakentajille tuotteitaan toimittava Mittametalli on kasvanut ja kasvaa edelleen voimakkaasti.

Vaikka yhteys Suomen meriteollisuusklusteriin syntyi Heinolan kaupungin elinkeinopäällikkö Timo Kaattarin avustuksella, antaa Kolehmainen muutoin varsin suorasanaista palautetta kaupungin elinkeinotoimesta, joka ei ole pystynyt tarjoamaan apua silloin, kun kasvava yritys on sitä tarvinnut.

Sen sijaan Kolehmainen kertoo saaneensa mutkan kautta paljon apua Lahden kehitysyhtiö Ladecilta – siitäkin huolimatta, ettei Heinola ole yhtiössä mukana.

– Ladecin yrityskummitoiminta on ollut hienoa, Kolehmainen kertoo.

Laaja tuotekirjo

Kierros yrityksen tuotantotiloissa tarjoaa vierailijalle pintaraapaisun siitä, mitä kaikkea Mittametalli valmistaa. Yhdessä pinossa on risteilijäaluksen hytin sohvanrunkoja, toisessa hotelli Kämpin kylpyammeiden tukirakenteita. Tavaraa tulee ja menee nopealla tahdilla.

– Tämä on kuin vaihtuva näyttely, Kolehmainen kuvailee osuvasti tuotantotiloja.

Yrityksellä on tällä hetkellä noin 40 työntekijää, ja määrä on viime vuodet kasvanut noin kymmenen työntekijän vuosivauhdilla. Kolehmainen kuvailee työntekijöitään erinomaisiksi ja ammattitaitoisiksi, mutta nopea kasvutahti aiheuttaa välillä myös ongelmia.

– Kun muutos on jatkuvaa, aiheuttaa se koko ajan pieniä repeämiä, Kolehmainen kuvailee työyhteisön kasvua.

Oppilaitosyhteistyö tiiviimmäksi

Vaikka Mittametalli on löytänyt kohtuullisen hyvin uusia työntekijöitä, pitäisi koulutuksen järjestäjien ja työnantajien suhdetta Kolehmaisen mielestä tiivistää entisestään. Mittametalli tekee jo nyt paljon yhteistyötä esimerkiksi koulutuskeskus Salpauksen kanssa, ja yhteistyö on tulevaisuudessa tiivistymässä.

– Meillä on täällä paljon koneita, joiden käytön opetteluun voi mennä 3–4 kuukautta, Kolehmainen havainnollistaa.

Vaikka esimerkiksi hitsaustöitä hoitavat paljon robotit, tarvitaan ihmisiä edelleen. Muutamia viikkoja sitten taloon tullut uusi hitsausrobotti ei ole vähentänyt ihmistyön tarvetta.

– Kahdeksan hitsaria hitsaa meillä edelleen käsin, Kolehmainen kertoo.

Kolehmaisella on työntekijöilleen yksi tulevaisuuteen liittyvä toive.

– Omistan yrityksestä vähän yli puolet, ja lopun omistavat työntekijät. Toiveissa on, että he aikanaan jatkavat tätä.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat