Uutiset

Elävä musiikki soi yhä useammin Itä-Hämeessä – Keikkatilastojen kärjessä Hartolan Krouvin Lava

Keikkalavojen kestosuosikkeihin kuuluva Apulanta esiintyi Lahdessa talvella 2017. Kuva: Samuli Ikäheimo

Elävän musiikin tarjonta kasvaa Itä-Hämeessä vuosi vuodelta. Vuonna 2015 keikkoja oli Teoston tilastojen mukaan 305, viime vuonna jo 388.

Eniten elävää musiikkia, yli 200 keikkaa, oli viime vuonna tarjolla Heinolassa. Alueen vilkkain keikkapaikka oli kuitenkin Hartolan Krouvin Lava, jolla vieraili vuoden aikana lähes 60 esiintyjää.

Lahdessa keikkoja kertyi lähes 1 500, koko Päijät-Hämeessä yli 2 200. Lahtelaisessa Ravintola Torvessa soi lähes 400 kertaa, Tallinnaan seilaavalla M/S Finlandialla liki 500 kertaa vuodessa.

Keikkatarjonta kasvoi viime vuonna tuntuvasti koko maassa. Tilastoihin kirjattiin yhteensä yli 71 000 keikkaa, kun niitä edellisenä vuonna oli vajaat 63 000.

Keikkojen merkitys esiintyjien toimeentulolle on kasvanut, kun musiikin nettitoisto on yleistynyt ja levyjen myynti hiipunut.

Heinolassa laskua

Heinolan vilkkaimmat keikkapaikat olivat viime vuonna Vierumäki Resort & Kitchen, 54 keikkaa, Kumpeli Spa, 19, Aavehalli, 18, Iloinen Kulkija, 16, Ravintola Vapari, 16, ja Hotelli-ravintola Tukkijätkä, 14 keikkaa vuodessa.

Yhteensä Heinolassa nähtiin viime vuonna 206 keikkaa. Määrä oli suurempi kuin vuonna 2015, mutta pienempi kuin vuonna 2016.

Letkaliiteristä kajahtaa

Hartolan tarjonta oli Itä-Hämeen toiseksi suurin, 70 keikkaa vuodessa, mutta vain Krouvin Lavan ansiosta. Lavalla keikkoja kertyi 56, muualla yhteensä vain 14 vuodessa.

Krouvin Lava oli viime vuonna koko Päijät-Hämeen yhdeksänneksi vilkkain keikkapaikka, Heinolan Vierumäki Resort & Kitchen kymmenes.

Joutsassa elävä musiikki jakautui tasaisemmin. Rutalahden Letkaliiteri oli kuitenkin selvä ykkönen 20 keikallaan, kun Ravintola Huttulassa soi 8, Leivonmäen kansallispuistossa 7 ja Joutsan uimalassa 6 kertaa. Yhteensä keikkoja kertyi 51.

Keski-Suomen vilkkaimpien keikkapaikkojen tasosta Letkaliiterikin jäi kauas. Maakunnasta löytyi viime vuonna yhdeksän yli sadan keikan salia, vilkkaimpana Kylpylähotelli Peurunka, joka tarjosi elävää musiikkia 236 kertaa vuodessa.

Sysmän vilkkain kirkko

Sysmä tunnetaan Suvisoitostaan, mutta silti siellä soi harvemmin kuin Hartolassa tai Joutsassa.

Viime vuonna Sysmässä nähtiin 44 live-esitystä, joista 7 Sysmän kirkossa ja yhtä monta Teatteritalolla. Pinxinmäellä soi viidesti, samoin Virtaan kartanossa.

Luhangan keikkaluku jäi yhdeksään. Vilkkain esityspaikka oli kolmen keikan kesäkirkko.

Pertunmaan kahdeksasta keikasta viisi soi Nuorisotalolla. Etelä-Savon vilkkain keikkapaikka oli Savonlinnasali, 70 keikkaa vuodessa.

Pertunmaalla hiljaista

Koko maassa keikkoja tehtiin viime vuonna 12,9 tuhatta asukasta kohti. Keski-Suomi näytti elävyytensä musiikkimaakuntana suhdeluvulla 16,3, mutta Etelä-Savo, 12,3, ja Päijät-Häme, 10,9, jäävät keikkavilkkaudessa alle keskiarvon.

Itä-Hämeen kunnista ykkönen oli Hartola, jossa keikkoja kertyi 24,3 per tuhat asukasta. Luhangan suhdeluku oli 12,3, Sysmän 11,4, Joutsan 11,2, Heinolan 10,8 ja Pertunmaan 4,6.

Tekijänoikeusjärjestö Teosto on tilastoinut elävän musiikin tapahtumien ja keikkojen määrää vuodesta 2009.

Keikaksi lasketaan yksittäisen artistin tai bändin esiintyminen, kun taas tapahtumat, kuten konsertit tai festivaalit, voivat sisältää useita keikkoja.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat