Uutiset

Taimi-Tapio laajentaa taimitarhaa Vierumäellä

Taimi-Tapio suunnittelee Vierumäen taimitarhansa laajentamista lähivuosina. Tarhanjohtaja Jouko Kiviharjun mukaan tarhan taimituotanto voi kasvaa yli viidenneksen. enempään eivät resurssit riitä.

– Ensi tai viimeistään seuraavana vuonna tehdään yksi huone lisää ja vähän laajennetaan kenttää. Kapasiteetin lisäys olisi varmaan noin viitisen miljoonaa tainta, jolla jo pärjätään kilpailussa, kertoo Kiviharju.

Tänä vuonna Taimi-Tapiolta lähtee myyntiin 25–27 miljoonaa puuntainta, joista suurin osa tulee Vierumäeltä.

– Meillä on kaksi tarhaa, toinen Heinolan Vierumäellä ja toinen Virttaalla Länsi-Suomessa, ja täältä Vierumäeltä lähtee lähemmäs 20 miljoonaa tainta, noin 80 prosenttia kuusta, pari-kolme prosenttia koivua ja loput mäntyä, kertoo Kiviharju.

Sää säikäytti metsänomistajat

Kiviharju ennakoi vielä keväällä puukaupan kovan tahdin heijastuvan taimien kysyntään, mutta kuuman ja kuivan kesän jälkeen myynti on jäämässä normaalivuoden tasolle.

– Taimista oli keväällä kova pula, ja meilläkään ei ollut vielä huhtikuussa ihan niin paljon taimia kuin kysyttiin, mutta yllätys, yllätys, niitä jäi jonkin verran jopa myymättä, kertoo Kiviharju.

Odotetun kysynnän pettämiseen löytyy ainakin kaksi selvää syytä.

– Maanmuokkaukset eivät valmistuneet ajoissa, eikä taimia päästy istuttamaan. Toinen tekijä oli kevään sää: toukokuussa oli ennätyspitkät helteet, eikä vettä satanut. Kuivuus rupesi hirvittämään joitakin maanomistajia, eivät he uskaltaneet istuttaa taimia, selittää Kiviharju.

Taimitarhaa säät eivät häirinneet.

– Tämä on ollut hyvä vuosi kasvattaa taimia, vaikka töitä se on vaatinut.. Vaikka on ollut kuumaa ja kuivaa, niin meillä on kuitenkin täällä vettä käytettävissä, kertoo Kiviharju.

Ennätyshakkuiden metsään jättämät aukot on kuitenkin täytettävä ennemmin tai myöhemmin. Se näkyy tainten kysynnässä jo nyt.

– Kevään myynti jäi pikkuisen pienemmäksi kuin kuviteltiin, mutta nyt syysmyynnissä, joka tosin näyttelee selvästi pienempää osaa, on mennyt reippaasti tainta. Syysistutuksesta tulee tänä vuonna selvästi isompi kuin viime vuonna, arvioi Kiviharju.

Kapasiteetti tappiin ensi vuonna

Normaalivuonna syysistutukseen kuluu vain noin kymmenys vuoden taimimyynnistä. Vaikka tahti on tänä vuonna kovempi, jää tainten kysyntää rästiin ensi vuodelle.

– Mitä olen asiakkailta kysellyt, niin kyllä ensi vuonnakin pitäisi mennä tainta, kun aukkoja on tullut, sanoo Kiviharju.

Taimitarha varautuu siis ensi vuonnakin keskivertoa suurempaan kysyntään.

– Kaikki tehdään, mitä vain pystytään. Kyllä kapasiteetti on tarkoitus panna ihan tappiin. Koko Taimi-Tapion bruttokapasiteetti on noin 35 miljoonaa kasvuun laitettava tainta vuodessa. Kasvatuksen onnistuminen riippuu vuodesta, mutta tavoite on saada myyntiin noin 30 miljoonaa tainta vuodessa, kertoo Kiviharju

Nopeita muutoksia kasvatussuunnitelmiin on vaikea tehdä.

– Tämä on aika pitkäjänteistä touhua, jossa kysyntä täytyy tietää aika tarkasti. Toiminta perustuu pitkäaikaisiin, 3–5 vuoden sopimuksiin, kertoo kiviharju.

Kysynnän ennakointi on tärkeää, jottei synny turhaa hävikkiä.

– Parikin vuotta kasvatellaan taimia, jotka ovat pilaantuvaa tavaraa. Jos ne eivät mene kaupaksi silloin kuin pitäisi, niin ei niitä voi kasvattaa enää pidempään, jottei paakku jää liian pieneksi versoon nähden, selittää Kiviharju.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat