Uutiset

Käyttämättä jätetty aika haittaa muita potilaita - laboratorioajoista aloitettu seuranta

Varattuja aikoja jää Heinolan terveyskeskuksen laboratoriossa käyttämättä päivittäin. Laboratoriohoitaja Riitta Jaatinen etsii virtsanäytteistä huumeita. Kuva: Taina Kivijärvi

Päijät-Hämeen laboratorioissa tulee päivittäin vastaan tilanteita, joissa ajanvarauksen tehnyt potilas ei saavu paikalle. Varattu aika jää tällöin käyttämättä, sillä  lyhyellä varoitusajalla on vaikea saada paikalle uutta potilasta.

– Toivoisin, että tässä noudatettaisiin yhteistä vastuullisuutta. Yhteisten resurssien tuhlaaminen on myös omien rahojen tuhlaamista, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän laboratorio ja lääkehuolto -liikelaitoksen toimitusjohtaja Sari Paukku-Sani sanoo.

Tekstiviestimuistutus käytössä

Päijät-Hämeen laboratorioissa on otettu keväällä käyttöön tekstiviestimuistutus. Muistutuksen tarkoituksena on saada käyttämättömien aikojen määrä vähenemään.

– Ajanvaraus toimii meillä yleisesti takaisinsoittona. Potilas saattaa kuitenkin olla esimerkiksi kaupassa, kun ajanvarauksesta soitetaan takaisin. Silloin ei ehkä ole kynää ja paperia lähettyvillä, ja puhelimessa saatu aika unohtuu helposti. Siksi tekstiviestimuistutus on hyödyllinen, Paukku-Sani selventää.

Suurin ongelma käyttämättä jääneissä ajoissa on Paukku-Sanin mukaan siinä, ettei aikaa saada toiselle potilaalle.

– Esimerkiksi jonotusajat saattavat pidentyä. Potilas saattaa joutua odottamaan aamuaikoja useita päiviä, jos ne kaikki ovat varattuja. Jos joku toinen jättää varatun ajan käyttämättä, odottaa toinen potilas turhaan, Paukku-Sani kertoo.

Toisinaan voi käydä myös niin, ettei aikoja ole lähimmässä toimipaikassa ollenkaan, vaan potilas joutuu matkustamaan kauemmas saadakseen tarvitsemansa ajan kokeeseen.

– Usein potilaan pitää käydä laboratoriossa ennen lääkärikäyntiä. Jos laboratorioon ei kuitenkaan pääse, voi potilaan koko hoitopolku kangerrella, Paukku-Sani kertoo.

Ei hälyttävän paljon

Vaikka käyttämättä jääneitä aikoja on jonkin verran, ei ongelma Paukku-Sanin mukaan ole hälyttävän suuri.

– Päivässä peruuttamattomia aikoja on näytteenottopistettä kohden muutamia. Arviolta viisitoista prosenttia peruuttaa varatun ajan ja noin kaksi prosenttia jättää tulematta aikaa peruuttamatta, Paukku-Sani kertoo.

Alueellinen laboratoriotoiminta on aloittanut seurannan käyttämättä jääneistä ajoista, jotta määriä ja vaikutuksia voitaisiin arvioida.

– Työntekijät eivät kuitenkaan ikinä pyörittele peukaloitaan, vaan aina on töitä tehtäväksi.

Ei kannata sakkoa

Paukku-Sani ei kannata laboratorion peruuttamattomien aikojen ehkäisemiseksi sakkoja tai rangaistuksia.

Hammashoidossa ja avosairaanhoidossa ja erikoissairaanhoidossa peruuttamattomasta ajasta peritään kuitenkin joissakin tapauksissa noin 50 euron sakkomaksu.

– Sakkojärjestelmän ylläpito maksaa usein enemmän kuin mitä perityistä sakoista saataisiin takaisin. On myös vaikea rangaista esimerkiksi muistisairaita tai heidän omaisiaan, jotka unohtavat varatut ajat, hän miettii.

Paukku-Sani toivoisi kuitenkin jonkinlaisia yhteisiä pelisääntöjä varauskäytäntöihin.

Lue myös: Asiakas vaihtoi Hollolan terveysasemalta Terveystalon asiakkaaksi ja yllättyi: Hollolassa ajan sai muutamassa päivässä, mutta Terveystalossa vasta neljän viikon päähän
 
Heidi Salminen
heidi.salminen@itahame.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat