Uutiset

Hartola ensikertalaisena mukaan Yrittäjä-messuille

Pontimena messuille lähtöön oli kunnanjohtajan mukaan paikallisten yritysten vahva kasvu.

Puurakentamiseen erikoistunut Lehto Group esittelee toimintaansa Yrittäjä-messuilla. Kuva: Elena Liseytseva

Hartola osallistuu tänä

 viikonloppuna ensimmäistä kertaa Vierumäen Yrittäjä-messuille. Messuosastolla esittäytyvät Lehto Group, Hartola Golf ja kiinteistö- ja toimistopalvelu Teuvo Järvinen sekä kaksi hanketta: Elämysten kuningaskunta ja Pienten kuntien työkkäri. Sunnuntaina messujen avauspuheen pitää kunnanjohtaja Merja Olenius.

Oleniuksen mukaan pontimena messuille lähtöön oli ennen kaikkea kunnassa toimivien yritysten työvoiman tarve. Esimerkiksi puurakentamiseen erikoistunut Lehto Group on ilmoittanut rekrytoivansa 50 uutta työntekijää.

– Kunta haluaa olla mukana edistämässä yritysten kasvua, Olenius kertoo.

Metallialalla kova työvoimapula

Pienten kuntien työkkäri -hanketta vetävä yritysasiantuntija Kati Pajunen pitää osallistumista messuille tärkeänä monesta syystä. Työpaikat ja työntekijät täytyy saada kohtaamaan. Hartolassa on tunnetusti hyvä työpaikkaomavaraisuus ja tietyillä aloilla tekijöistä on pulaa.

– Työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaaminen on haaste, joka koettelee erityisesti metallialaa. Metallialalla ammattitaitoisia työntekijöitä ei yksinkertaisesti ole vapaana, Pajunen kuvailee.

Pajusen yksi tärkeistä tehtävistä on piilotyöpaikkojen löytäminen. Useilla yrityksillä saattaa olla rekrytointitarvetta, mutta työpaikkaa ei silti ole ilmoitettu missään.

– Hankkeen toiminta-aikana eli yhden vuoden aikana piilotyöpaikkoja on löytynyt (Joutsasta, Pertunmaalta, Hartolasta ja Sysmästä) yli 40. Osaan niistä on rekrytoitu työntekijöitä, Pajunen kertoo.

Yhteistyö Ladecin kanssa alkaa

Tammikuussa Hartola on uuden edessä, koska silloin käynnistyy yhteistyö Lahden seudun kehitysyhtiö Ladecin kanssa. Vuosimaksu on 20 000 euroa.

– Haemme Ladecista palvelua erityisesti omistajan- ja sukupolvenvaihdoksia varten. Suurta tarvetta on myös aloittavien yritysten neuvontapalvelulle, kuvailee Merja Olenius.

Olenius otaksuu, että tulevaisuudessa kysyntää saattaa olla myös Ladecin tarjoamalle yritysten kansainvälistymispalveluille.

Ongelmat työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisessa koskettavat paljon laajemmalti kuin vain Hartolassa, Olenius muistuttaa.

– Tämä seutu on ollut jo pitkään muuttotappioaluetta ja se näkyy vaikeutena löytää ammattitaitoista työvoimaa.

Ratkaisuja etsitään kannustimista. Hartolan valtuusto päättää tänään torstaina, hyväksyykö se tuhannen euron vauvarahan ja uusien asukkaiden takuuvuokran. Takuuvuokran myötä Hartolasta työpaikan saanut voisi muuttaa kunnan vuokra-asuntoon ilman, että hänen täytyy maksaa asunnosta takuuvuokraa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat