Uutiset

Ympäristö

Kuusakoski laajentaa Heinolan tehdastaan

Uudisrakentaminen pitää sisällään myös Rajavuoren loppusijoitusalueen merkittävän laajentamisen.

Kuusakoski oy laajentaa sekä Heinolan tehdastaan että Rajavuoren loppusijoitusaluetta. Lisäksi Heinolan tehtaalle investoidaan uusiin erottelu- ja metallien rikastusteknologioihin.

Investointien kokonaisarvio kipuaa 14-15 miljoonaan euroon, josta tehdasalueen laajennus vie 9,5, Rajavuoren loppusijoitusalueen laajennusurakka 2,5 ja vanhan tehtaan uudet investoinnit 2-3 miljoonaa eroa.

Myllyojalla on jo käynnistynyt uuden tehdasalueen maansiirto ja maisemointityöt. Laajennusalue mahtuu kokonaisuudessaan tehtaan omistamalle maa-alueelle.

Ympäristölupa vaatii meitä käsittelemään tehtaalla syntyvät jätteet. Tuomas Mantere

Kolmen tehdashallin suunnittelu on käynnistymässä ja niihin asennettavat laitteistot ovat Kuusakosken Heinolan tehtaan johtajan Tuomas Mantereen mukaan parasta aikaa kilpailutuksessa.

– Ympäristölupa vaatii meitä käsittelemään tehtaalla syntyvät jätteet asiallisesti. Rajavuorelle voidaan jatkossa toimittaa vain hieno aines, joka erotetaan uudessa prosessijätteen käsittelylaitoksessa. Tämä investointi on välttämätöntä tehdä, jotta voimme jatkaa toimintaa tehtaan ympäristöluvan vaatimusten mukaisesti, selvittää Mantere.

Ympäristöviranomaisten asettamien vaatimusten mukaan prosessijätteen käsittely pitää olla ympäristöluvan mukainen 1.9.2020 mennessä. Kuusakoski toteuttaa tarvittavat muutokset ensi syksyyn mennessä eli noin vuosi etuajassa.

– Rajavuoren rakennustyöt on aloitettu tämän vuoden alussa ja valmista on arvioiden mukaan vuoden loppuun mennessä. Rakennettavan uuden loppusijoitusalueen koko on 1,6 hehtaaria ja tällä hetkellä on menossa kuivatuskerroksen ja salaojaputkiston teko, selvittää Kuusakosken Heinolan tehtaan ympäristöpäällikkö Maija Oravala.

Heinolan tehdas on Kuusakoski -konsernin tehtaista suurin. Tänä vuonna yksikkö käsittelee noin 220 000 tonnia materiaaleja. Tuosta määrästä noin 70 000 - 80 000 tonnia jatkokäsitellään uudessa ympäristöviranomaispäätöksen mukaisesti prosessijätteen käsittelylaitoksessa.

Prosessijätteen käsittelylaitos muodostuu kolmesta hallirakennuksesta, jotka ovat syötevarasto, murskainrakennus ja erotteluhalli. Uutta katettua tilaa valmistuu noin 3 000 neliömetriä ja pinnoitettua aluetta kaikkiaan 2,5 hehtaarin verran.

Laajennustöiden yhteydessä parannetaan koko tehdasalueen logistiikkaa. Työ- ja liikenneturvallisuutta kohennetaan muun muassa siirtämällä vastaanottotoiminnot uuteen paikkaan sekä erottomalla henkilöautoliikenne raskaasta liikenteestä.

Prosessijätteiden käsittelylaitoksen valmistuttua Kuusakosken Heinolan tehtaat tuotteistaa prosessijätteensä kierrätyspolttoaineeksi polttolaitoksille. Prosessijätteen käsittelyssä erotettavat metallit tehdas hyödyntää omassa tuotantoprosessissaan ja kaatopaikkakelpoiset hienoaineet toimitetaan Rajavuoren loppusijoitusalueelle

Rakennustyöt työllistävät muutaman kymmenen henkilöä. Laajennus lisää työpaikkojen lukumäärää 4-6 henkilön verran.

Kuusakosken Heinolan tehdas työllistää aliurakoitsijat mukaan lukien 170-180 henkilöä.

Kierrätysyritys

Kuusakoski Recycling

- Yhtiön liikevaihto oli 2017 472,3 miljoonaa euroa.

- Kierrätettävän ja käsiteltävän materiaalin kokonaisvirta yhteensä oli noin 1,5 miljoonaa tonnia.

- Yhtiöllä on Suomen lisäksi kierrätysliiketoimintaa Ruotsissa, Venäjällä, Englannissa, USA:ssa ja Virossa.

- Yhtiö on kerryttänyt kierrätyksen asiantuntemustaan jo sadan vuoden ajan.

- Yhtiö aloitti Heinolassa vuonna 1972.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat