Uutiset

Seurakunta- keskuksesta purkuselvitys

Peruskorjaukset: Remontin arvioidaan maksavan yli miljoona euroa.

Heinolan seurakunta teettää seurakuntakeskuksesta purkuselvityksen.

Kirkkoneuvosto päätyi yksimielisesti selvityksen tekemiseen, koska peruskorjauksen kustannukset nousevat puolueettomana alan toimistona sisäilmatutkimuksen tehneen Polygon Finland oy:n antaman arvion mukaan yli miljoonaan euroon.

Vs. talouspäällikön Mirja Stenroosin mukaan henkilökunnalla on ollut sisäilman aiheuttamista hengitystie- ja silmäoireita usean vuoden ajan. Niiden aiheuttajaksi epäillään vahvasti rakennuksen alakerran rakenteita. Polygon Finlandin tutkimuksen perusteella peruskorjauksessa pitäisi uusia muun muassa alakerran seinä- ja lattiarakenteita sekä tiivistää juhla- ja musiikkisalien tiloja.

– Vuonna 1963 valmistuneessa rakennuksessa on tasakatto ja asbestirakenteita. Nekin pitäisi tutkia tarkasti, toteaa Stenroos.

Oikeustalolla henkilökunnan oireilu on loppunut. Mirja Stenroos

Seurakuntatalon talousosaston peruskorjaus valmistui viime vuonna. Kustannukset olivat 280 000 euroa.

Heinolan kaupungin rakennusmääräyksissä seurakuntakeskus on rakennushistoriallisesti merkittävä kohde ja maininta suojelumääräyksistä on, että Harjukatu 9:n rakennus tulee mahdollisuuksien mukaan säilyttää. Rakennusperintölailla suojeltuihin kohteisiin ei seurakuntakeskus kuulu.

– Uskon, että jos purkuluvan hakemiseen päädytään, se myös saadaan. Perusteluna on nimenomaan liian kalliiksi tuleva remontti, sanoo Stenroos.

Kirkkoneuvosto pohtii purkulupaselvityksen jälkeen asiaa uudelleen 9. lokakuuta pitämässään kokouksessa. Lopullisesti asian ratkaisee uusi kirkkovaltuusto ensi vuoden puolella.

Mikäli rakennus päätettäisiin peruskorjata alakerta Pappilankujan puolella vaatii täyden remontin. Alakerrasta pitäisi laatia korjaustyösuunnitelmat ja urakkasopimusten mukaisesti suorittaa korjaustyöt, jolloin rakennusurakan yleiset sopimusehdot ja konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot ovat voimassa.

Vaihtoehtona on jättää Pappilankujan puoleiset alakerrantilat tyhjilleen, jolloin korjauskustannukset jäävät pienemmiksi. Tämä vaikuttaa myös rakennuksen käyttöikään pienentäen sitä.

– Tämä vaihtoehto ei välttämättä poistaisi rakennuksen aiheuttamia oireita, korostaa Stenroos.

Seurakuntakeskuksen henkilökunta on ollut evakossa vanhalla oikeustalolla. Kirkkoneuvosto esittää valtuustolle, että vuokrakuluihin varattaisiin kuluvalle vuodelle 30 478 euroa lisää rahaa.

– Oikeustalolla henkilökunnan oireilu on loppunut. Tilanteessa pohditaan varmasti myös sitä, että vuokrasopimusta jatkettaisiin, toteaa Stenroos.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat