Uutiset

Tuhkatuille vainajille lisää tilaa Heinolan hautausmailla

Heinolan hautausmaalle suunniteltu uusi uurnahauta-alue alkaa tästä ja jatkuu Siltakadun suuntaisesti ylös mäkeä hautausmaan päätyaitaan asti. Alkuosa on nykyisin pysäköintialuetta, loppuosa nurmialuetta. Kuva: Ari Viuhko

Heinolan seurakunta aikoo lisätä hautausmaiden tuhka- ja uurnahauta-alueita, koska nykyiset ovat täyttymässä.

Taustalla ovat Heinolan kasvava kuolleisuus ja tuhkauksen yleistyminen. Viime vuonna Heinolan vainajista tuhkattiin jo lähes 67 prosenttia.

Kirkkoneuvosto käsittelee hauta-alueiden uusia suunnitelmia tiistaina. Ne vaativat myös kirkkovaltuuston ja Mikkelin tuomiokapitulin hyväksynnän.

Uudesta muistolehdosta Aamurusko

Kaupungissa sijaitsevan Heinolan hautausmaan tuhkahauta-alueelle, muistolehtoon, on kätketty yli 600 vainajan tuhkat.

Seurakuntapuutarhuri Kati Metson mukaan alue on käytännössä lähes täynnä, koska sinne pitää saada sijoitettua myös monien alueella lepäävien vainajien puolisoiden tuhkat.

Muistolehtoon on tarkoitus pystyttää vielä kymmenen uutta nimitaulukiveä, joihin omaiset voivat halutessaan tilata seurakunnalta nimilaatan.

Nykyisen uurnahauta-alueen noin 650 haudasta on vapaina enää 70, kun niitä viime vuonna lunastettiin yhteensä 22.

Seurakunnan työntekijä, maisemasuunnittelija, hortonomi Sanna Lääveri on suunnitellut hautausmaalle uuden Aamurusko-nimisen muistolehdon ja uuden uurnahauta-alueen.

Uusi noin 80 neliömetrin muistolehto sijoittuu sankarihauta-alueen taakse hautausmaan uimahallin puoleiselle laidalle. Alueelle mahtuu noin 900 tuhkahautaa.

– Se on kaunis paikka. Aamuaurinko paistaa sinne lehtomaisen metsikön läpi, joka antaa alueelle tietynlaisen rauhan ja suojan, sanoo Metso.

Uusi uurnahauta-alue sijoittuu Siltakadun puoleisen kiviaidan viereen siunauskappelin yläpuolelle, jossa nyt on kapea, epäkäytännöllinen ja vähän käytetty pysäköintialueen jatke sekä sen päästä hautausmaan päätykiviaitaan asti jatkuva kapea nurmikaistale. Alueelle mahtuu 304 uurnahautaa.

Hautausmaa saa myös Tyhjän sylin muistomerkin, joka on tarkoitettu muistopaikaksi lapsettomille ja lapsensa menettäneille perheille. Se on tarkoitus rakentaa hautausmaan eteläpään museoalueella, lähellä A. F. Airon kadun porttia sijaitsevan vanhan pikkulapsen haudan, Pikku Marian muistomerkin ympärille.

Muistolehti myös kirkonkylään

Heinolan kirkonkylässä sijaitseva Uusi hautausmaa on saamassa oman pienen muistolehdon, jonka paikaksi on tarjolla seurakunnalle vuonna 2006 luovutettu vanha sukuhauta.

Hauta on pinta-alaltaan vain noin 13 neliömetriä. Vanhat reunakivet on oiottu ja hautamuistomerkki hiottu puhtaaksi vanhoista nimistä, jotta sitä voidaan käyttää uudelleen nimilaattojen alustana.

Kun Uuden hautausmaan laajennus valmistuu, tulee alueelle myös uurnahautapaikkoja.

Tuhkat veteen Siltasaaressa

Tuhkan veteen sirottelua varten on opasteella merkitty paikka Siltasaareen. Sirottelussa pitää noudattaa seurakunnan, kaupungin ja Café Kailaksen yhteistä ohjeistusta.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat