Uutiset

Liikuntaa lisäämällä merkittäviä säästöjä

Ennaltaehkäisevän työn merkitys korostuu, koska terveydenhuollon kustannukset kasvavat kiihtyvällä vauhdilla Suomessa.

Päijät-Hämeen liikunnan ja urheilun (PHLU) Vesote-hankkeen projektipäällikkö Matti Nieminen vetoaa kuntien päättäjiin sekä virkakoneistoon liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen tehostamisen puolesta.

Ennaltaehkäisevän työn tärkeys korostuu Niemisen mukaan, kun sairauden hoidon kustannukset kasvavat kiihtyvällä vauhdilla.

– Sosiaali- ja terveysmenojen ennakoidaan Päijät-Hämeessä kasvavan vuoden 2016 tasosta vuoteen 2030 mennessä noin 73 prosentilla, toteaa Nieminen.

Rahassa mitattuna kasvu on huikeat 525 miljoonaa euroa eli 37,5 miljoonaa euroa vuodessa. Nieminen korostaa, että vähäiselläkin panostuksella ennaltaehkäisevään ja kuntouttavaan työhön saadaan merkittäviä säästöjä aikaiseksi sosiaali- ja terveysmenoissa.

– Menojen lisäys on 100 000 euroa päivässä! Tuolla summalla palkkaisi ainakin kaksi liikunnanohjaajaa vuodeksi töihin, vertaa Nieminen.

Suomen monta kertaa solmuun menneessä sote-keskustelussa on pysynyt jatkuvasti esillä tavoite kolmen miljardin euron suuruisista säästöistä, jotka kohdistettaisiin odotettavissa olevaan kymmenen miljardin euron suuruiseen kasvuun.

Matti Niemistä harmittaa suuresti se, että liikunnan merkitys on terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksessäkin unohdettu kokonaan.

– Tosiasia on se, että ikääntyneitä on vuonna 2030 noin 30 prosenttia enemmän kuin nyt ja jos ihmiset eivät elä terveemmin kuin nyt ja liiku enemmän, kustannukset karkaavat käsistä, toteaa Nieminen.

Ihmisten aktiivisella elintapaohjauksella ja liikuntaneuvonnalla on jo nyt saatu merkittäviä tuloksia. Nieminen uskoo muun muassa Heinolan Kunnossa kaiken ikää -järjestelmän perusteella, että toimintaa edelleen kehittämällä aiempaa useammat kuntalaiset muuttavat elintapojaan terveellisempään suuntaan.

– Heinolan KKI-toiminta on saanut paljon hyvää aikaan. Olen pitänyt siitä luentoja jo liki 30:ssä kunnassa, toteaa Nieminen.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä (HYKY) ja PHLU ovat yhdessä valmistelleet esityksen siitä, kuinka liikuntaneuvonta ja elintapaohjaus tulisi turvata ja edelleen kehittää maakunnassa vuodesta 2019 eteenpäin.

– Esityksemme pohjautuu siihen, että moniammatillisen yhteistyöverkon rakentaminen hoidetaan laaja-alaisella yhteistyöllä eri tahojen kanssa, selvittää Nieminen.

Merkittävimpiä yhteistyötahoja ovat kunnat ja HYKY, joiden yhteistyökumppaneina ovat järjestöt ja yksityiset tahot. Kuntien tehtävänä on tuottaa varsinainen liikuntaneuvonta ja siihen liittyvät palvelut yhteistyössä järjestöjen ja yksityisten toimijoiden kanssa.

HYKY:n tehtäväksi esityksessä on asetettu liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen moniammatillisen yhteistyön koordinointi sosiaali- ja terveystoimessa. PHLU puolestaan koordinoi ja kehittää liikuntaneuvonnan erityisosaamista.

– Toivottavasti saamme homman toimimaan niin, että ihmiset ohjautuvat terveyspuolelta liikuntapuolelle tarpeeksi hyvin. Jos onnistumme suunnitelmallisesti, olemme jopa 10 vuotta muita maakuntia edellä, tiivistää Nieminen.

– Liike on kaiken keskiössä. Sen ei tarvitse olla hikiliikuntaa, lisää Nieminen.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat