Uutiset

Heinolan kaupunginmuseon perusnäyttely uudistuu – esille myös lahjoituksena saatu Helanderin kirjaston kalusto

Edellinen suurempi uudistus museon perusnäyttelyyn on tehty yli 30 vuotta sitten.

Heinolan kaupunginmuseossa käynnistyy viimeiset pari vuotta suunniteltu perusnäyttelyuudistus. Museonjohtaja Terhi Pietiläinen kertoo, että edellinen suurempi uudistus on tehty vuosien 1982 ja 1984 välillä.

– Tämä uudistus oli tiedossa jo silloin kun tulin Heinolaan töihin, Pietiläinen sanoo.

Työtä perusnäyttelyn uudistamiseksi on tehty koko museon vakituisen henkilökunnan voimin. Eri museoiden perusnäyttelyitä on kierretty katsomassa eri puolilla Suomea ja etsimässä hyviä käytänteitä.

Yksi uudistustyön tärkeistä kysymyksistä on se, kuinka saada tulevaisuuden uudet asiakkaat tarttumaan museon palveluihin.

Otamme käyttöön aihetunnisteet eli hashtagit #madeinheinola ja #heinolantekijät kun sometamme näyttelyuudistuksesta. Museonjohtaja Terhi Pietiläinen

Uutta tulevassa näyttelyssä on lisätty todellisuus, johon pääsee tutustumaan esimerkiksi omalla mobiililaitteella. Näyttelyä varten tehdään myös perinteinen painettu näyttelyjulkaisu.

– Perustehtävämme on kuitenkin edelleen paikallisen kulttuuriperinnön vaaliminen.

Pietiläinen sanoo, että uudistaminen ja toisaalta menneen kunnioittaminen voivat tuntua ihmisistä ristiriitaisilta. Hän korostaa, että perusnäyttelyn uudistaminen tehdään luottaen museon henkilökunnan ammattitaitoon ja tulkintaan kulttuuriperinnöstä.

Kaupungin identiteetti näkyy

Amanuenssi Sirpa Juuti kertoo, että kaupungin identiteettiä laajennetaan uudistuksessa entisestään.

– Keskeiset asiat eivät muutu mihinkään, mutta esimerkiksi Heinolan maalaiskunta näkyy nyt näyttelyssä aiempaa paremmin.

Pohjatyötä uudistukselle on tehty muun muassa asiakaskyselyn ja museoraadin avulla. Vihjeitä on kuunneltu ja toiveitakin otettu huomioon.

Uudessa näyttelyssä Heinolan tarina alkaa esihistoriasta ja ulottuu lähemmäs nykypäivää. Näyttelyn työnimi Tehty Heinolassa - Made in Heinola viittaa seudun tuotteisiin, joita on valmistettu iät ajat ja joita tunnetaan myös muualla maailmalla.

Tarina kerrotaan sellaisessa muodossa, että kenen tahansa olisi helppo ymmärtää sitä. Samoja teemoja, joita on ennenkin ollut nähdään myös jatkossa.

Juuti muistuttaa, että historia ei ole ytimensä puolesta neuvotteluasia. Elämästä on tuotava esiin erilaisia puolia.

– 1900-luvusta puhuttaessa on puhuttava myös sodista, teollistumisen aikakaudesta ja vaikkapa siirtokarjalaisista.

Niilo Helanderin kalusto museolle

Juuri nyt kaupunginmuseossa on tyhjää, sillä museota on tyhjennetty syksyn aikana perusparannustyön alta. Vanhassa näyttelyssä olleet kokoelmaesineet viedään remontin alta suojaan. Kaupunginmuseoon asennetaan uusi hissi, ja samalla sähköjärjestelmä ja valaistus uusitaan.

Rakennuksena museo asettaa uudistustyölle ja näyttelylle omat ehtonsa. Pietiläinen kertoo, että arvokkaan puurakennuksen tunnelma ja kerrostumat halutaan edelleenkin säilyttää.

Hän sanoo, että museon henkilökunta pitää kaupunkilaisia ajan tasalla uudistustyöstä. Sen vaiheita voi seurata esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Otamme käyttöön aihetunnisteet eli hashtagit #madeinheinola ja #heinolantekijät kun sometamme näyttelyuudistuksesta.

Yksi merkittävimmistä uudistuvaan perusnäyttelyyn liittyvistä hankinnoista on kunnallisneuvos Niilo Helanderin kirjaston kalusto vuodelta 1899. Sen museot ovat saaneet lahjoituksena, jonka ovat tehneet Anja Juurikkalan Säätiö, Jaakkolan Säätiö ja Heinolan Taidemuseon Ystävät ry. Kaluston ostohinta oli 13 000 euroa.

Yhteensä 13 osaa käsittävä kalusto kuului aikoinaan Helanderille, joka teetti kaluston Heinolan Siltasaaressa sijainneeseen huvilaansa, joka tuhoutui pommituksessa vuonna 1941.

Kalusto on ollut aikaisemmin esillä Heinolan kaupunginmuseon Jugend -näyttelyssä vuonna 1986. Siihen kuuluva sohva on esitelty kamarineuvos Kari-Paavo Kokin toimittamassa Suomen antiikkiesineet -kirjasarjassa.

Sovellus

Heinola mukana seinättömässä museossa

Heinolan museot ovat mukana Suomen museoliiton luomassa Seinätön museo -sovelluksessa.

Sovelluksen avulla pääsee virtuaaliselle kävelykierrokselle vanhaan Heinolaan.

Myös kaupunginmuseon vanhaan perusnäyttelyyn voi tutustua sovelluksella.

Heinolassa aloitetaan tänä syksynä yhteistyö Lyseonmäen koulun kuvaamataidon oppilaiden ja kuvataideopettajan Anne Isosompin kanssa.

Seinätön museo -opasteet, ulkoreitit ja näyttelyopasteet toimivat kaikilla älypuhelimilla ja tableteilla ilman sovellusten lataamista.

Heinolan kierrokset löytyvät osoitteesta http://tarinasoitin.fi/vanhaheinola ja http://tarinasoitin.fi/perusnayttelyheinola

Sovellus on kehitetty Suomen museoliiton ja Momeo oy:n yhteistyönä.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat