Uutiset

Omailmoitus voi vähentää sairauslomia

Heinolan kaupungilla saa potea kotona viisi päivää.

Heinolan kaupunki on hyväksynyt syyskuusta lähtien viiden päivän sairausloman työntekijän omalla ilmoituksella. Aiemmin kotiin sai jäädä kolmeksi päiväksi.

Kaupungin henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen kertoo, että viiden päivän omailmoitusta on kokeiltu aiemmin kahtena talvena määräaikaisena silloin kun norovirus ja influenssa jylläsivät pahimmillaan.

Mannisen mielestä on turha kuormittaa työterveyshuoltoa vaatimalla flunssaisia tai vatsatautisia ihmisiä hakeutumaan vastaanotolle pelkästään sairauslomatodistuksen takia.

Taustalla ovat myös säästöt.

Jos herää epäilys, työnantaja voi pyytää todistuksen. Henkilöstöjohtaja Pirjo Manninen

– Talouden tasapainottamisohjelma edellyttää, että työterveyshuollon kustannuksista säästetään 10 000 euroa, Manninen taustoittaa.

Viiden päivän sairauslomaa ei koskaan myönnetä kerralla. Aluksi esimies voi myöntää luvan korkeintaan kahdeksi päiväksi. Sen jälkeen katsotaan, onko tarvetta lisäpäiville tai onko syytä mennä lääkäriin.

– Jos herää epäilys, työnantaja voi pyytää lääkärin tai hoitajan kirjoittaman todistuksen heti ensimmäisestä päivästä lähtien, henkilöstöjohtaja kertoo.

Esimies voi pyytää sairauslomatodistusta myös muutaman päivän poissaolon jälkeen.

Mannisen mukaan vain pieni prosentti työntekijöistä hakee porsaanreikiä kaikesta.

– Esimiehet seuraavat edelleen lyhyitä, muutaman päivän poissaoloja. Jos pienen ajan sisällä tulee kolme lyhyttä poissaoloa, esimies saa siitä automaattisen hälytyksen sähköpostilla ja asia pitää ottaa puheeksi, hän kertoo.

Heinolan kaupungin sairauspoissaolot kääntyivät viime vuonna laskuun. Tilastoissa ei vielä näy, miten viiden päivän omailmoitusta on käytetty syyskuussa.

Hämeenlinnan kaupunki hyväksyy työntekijän omalla ilmoituksella seitsemän päivän sairauspoissaolon

– Ainakin siellä se aiheutti lyhyiden sairauslomien laskua, Manninen kertoo.

Kuusakosken tehtaalla on terveydenhoitajan ja lääkärin antaman todistuksen lisäksi ollut muutaman vuoden käytössä omailmoitus sairausloman tarpeesta.

Tehtaan Heinolan yksikön henkilöstöassistentti Outi Simpanen kertoo, että työntekijä voi omalla ilmoituksella olla pois töistä enintään kolme päivää yhtäjaksoisesti.

Oma ilmoitus koskee äkillisiä, nopeasti ohimeneviä sairaustapauksia, joihin ei tarvita lääkärin hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi kuume, flunssa, vatsatauti ja migreeni.

– Esimiehet eivät ole lääkäreitä, joten he voivat tarvittaessa edellyttää lääkärintodistuksen toimittamista, Simpanen kertoo.

Alle kymmenvuotiaan lapsen sairastuttua työntekijä voi Kuusakoskella olla töistä pois palkallisesti enintään neljä työpäivää.

Tapaturmasta johtuvan poissaolon todisteeksi käy vain terveydenhoitajan tai lääkärin todistus, oli tapaturma sattunut töissä tai vapaa-ajalla.

– Meillä on työsuhde-etuna vapaa-ajan tapaturmavakuutus, Simpanen selvittää.

Omailmoituksen käytössä ei ole Kuusakoskella havaittu väärinkäyttöä vaan se on todettu toimivaksi ja joustavaksi ratkaisuksi.

– On turha vaivata sairastunutta pelkän todistuksen vuoksi lääkäriin. Näin työterveyshuollon resurssit eivät turhaan kuormitu tilanteista, joissa sairaus ei vaadi varsinaista hoitoa, Simpanen kertoo.

Jos lyhyitä poissaolopätkiä kertyy vuodessa tietty määrä, sen jälkeen niistä vaaditaan lääkärintodistus.

Kahden vuoden kokemus osoittaa, että sairauspoissaolopäivät Kuusakoskella ovat vähentyneet niin kokonaiskuvassa kuin yksittäisinä poissaoloinakin.

K-kauppias Mikko Hallikas Heinolasta kertoo, että hänen kaupoissaan vaaditaan sairauslomatodistus jokaiselta poissaolopäivältä.

– Olen ollut yrittäjä 6,5 vuotta, enkä ole edes miettinyt mitään muuta tapaa, hän sanoo.

Työntekijän ei ole pakko mennä lääkäriin asti, vaan myös hoitajan todistus sairausloman tarpeellisuudesta riittää.

Hallikkaan mukaan nykyinen käytäntö yksityisessä työterveyshuollossa toimii hyvin.

– Yleensä sairauslomat ovat lyhytaikaisia, kun työntekijä saa heti mahdolliset lääkkeet tai muuta hoitoa. Aika moni kituuttaa ensin kotona pitkään ja menee vasta sitten lääkäriin. Silloin sairauslomat venyvät pidemmäksi, kauppias sanoo.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat