Uutiset

Ikäihmiset juhlivat vanhustenviikon kunniaksi Heinolan WPK-talolla

Juhlapuheissa kaivattiin vanhusasianvaltuutettua ja senioreiden omaa tv-ohjelmaa.

Yhteiskunnan tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut näyttelevät liian suurta osaa kansanterveyskeskustelussa, lääkäri ja poliitikko Eero Akaan-Penttilä katsoo.

Akaan-Penttilän mukaan sote-palveluita tärkeämpää on, millaisia valintoja arjessa teemme: tupakoimmeko, käytämmekö alkoholia, liikummeko ja nukummeko tarpeeksi.

Akaan-Penttilä puhui tiistaina Heinolan valtuuskunnan edustajana kaupungin järjestämässä vanhustenviikon juhlassa WPK-talolla. Hän muistutti, että terveelliset elämäntapojen lisäksi terveyttä edistävät sosiaaliset kontaktit.

– Ilman vuorovaikutusta aivomme näivettyvät. Yhteisöllisyys tuo terveyttä, samoin unelmointi.

Pitäkää ystävää kädestä. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Seppo Hokkanen

Puheessaan Akaan-Penttilä nosti esiin myös Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksen, jonka kirjoittaja toivoi vanhuksille omaa tv-ohjelmaa.

Pikku Kakkosta on lähetetty jo 40 vuotta, mutta vanhuksille ei ole vieläkään omaa ohjelmaa, Akaan-Penttilä kummasteli.

Vanhusasiainvaltuutettu tarvitaan

Rovasti Ahti Peltonen muistutti omassa puheenvuorossaan varttuneiden elämänkokemuksen hyödyntämisen tarpeellisuudesta. Samalla hän rohkaisi ikääntyneitä uskomaan, että he voivat vielä olla aktiivisia ja oppia uusia asioita.

Peltonen nosti kuitenkin esiin myös ikääntymisen varjopuolia.

– Osa vanhuksista kokee syvää epätoivoa, joka on usein seurausta hylätyksi tulemisen tunteesta. Ikäihmisten itsemurhia tapahtuu valitettavan paljon.

Peltosen mielestä askel oikeaan suuntaan vanhusten asioiden hoidossa olisi vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen. Viran perustamista vaativa kansalaisaloite sulkeutui syyskuun lopussa, ja allekirjoittajien virallinen lukumäärä ei ole vielä tiedossa.

– Ihmiselämän alkupäätä seurataan erittäin tarkasti, ja se työ on meillä maailman huippua. Sama huipputaso pitäisi saavuttaa myös elämän loppupäässä.

Peltonen on huolissaan siitä, kuinka tiukalla omaishoitajat ovat.

– Rahaa kyllä olisi omaishoitajien asiaa hoitaa, mutta ei ole tahtoa, Peltonen jyrähti.

Läheisillä iso merkitys

Vanhusneuvoston tervehdyksen juhlaan toi neuvoston puheenjohtaja Seppo Hokkanen. Neuvostossa on Hokkasen mukaan keskusteltu etenkin esteettömyydestä – niin kotien kuin katujenkin.

Hokkanen kehotti myös käyttämään hyväkseen Heinolan tarjoamia palveluita.

– Esimerkiksi Terveystupaa käytetään aivan liian vähän, samoin uimahallia.

Myös Hokkanen muistutti läheisten merkityksestä.

– Olen nähnyt, kuinka varsinkin me miehet jäämme helposti yksin kotiin puolison kuoleman jälkeen. Pitäkää ystävää kädestä ja viekää eteenpäin.

Puheiden lisäksi juhlassa kuultiin myös musiikkia, kun muskarilaiset ilahduttivat juhlayleisöä laulu- ja tanssiesityksillään. Lasten lisäksi musiikista vastasi Heinolan eläkkkeensaajien kuoro Laulavat naiset.

Täysin toimettomana ei tarvinnut juhlayleisönkään olla, kun liikunnanohjaaja Johanna Saarinen laittoi väen liikkeelle tuolijumpalla.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat