Uutiset

Sysmän vanhassa terveyskeskuksessa palaa – palokokeilla uutta tietoa sammutusjärjestelmistä

Syyskuun alussa käytöstä poistettu Sysmän vanha terveyskeskus palvelee vielä ainutlaatuisten palokokeiden järjestyspaikkana.

Saa sytyttää!

Lupa kuuluu radiopuhelimen kautta Sysmän käytöstä poistetun terveyskeskuksen pihalle palokoetta seuraamaan saapuneille. Pian toisen kerroksen ikkunasta näkyy paitsi savusukeltajan selkä, myös korkeita liekkejä.

Aikaa kuluu arviolta alle minuutti, kun katonrajassa lämpötila nousee 300 asteeseen ja ensimmäinen sprinkleri laukeaa lämmön vaikutuksesta. Huoneen nopea paineenvaihtelu näkyy ulos ikkunoiden pullistumisena.

Pian sisälle ei näe ulkopuolelta enää ollenkaan, kun huone täyttyy mustasta savusta ja vesihöyrystä. Palokoetta seuraava yleisö on enää radiopuhelimesta kuuluvien havaintojen varassa.

Sote-kiinteistöjen sprinklaamisten suunnittelussa puhutaan sadoista miljoonista euroista. Aalto-yliopiston paloturvallisuustekniikan professori Simo Hostikka

Savusukeltaja kertoo näkyvyyden olevan huoneessa 50 senttiä.

Sprinkleristä syöksyy vettä potilashuoneeseen 100 litraa minuutissa, mutta vesi ei onnistu täysin sammuttamaan sytytettyjä sairaalatekstiilejä – se ainoastaan estää tulen leviämisen.

Vaikka vettä lorisee potilashuoneen lattiaan porattujen reikien läpi alakertaan, valuu sitä ovensuuhun rakennetusta viisisenttisestä kynnyksestä huolimatta myös käytävälle. Myöhemmin selviää, että aiemmista kokeista poiketen huoneen sprinklereistä on lauennut yhden sijaan kaksi.

Kun tekstiilipalokoe on ohi, alkaa rivakka tuuletus. Puhaltimen avulla savu poistuu nopeasti ikkunan kautta, mutta sisällä huoneessa haju on tuuletuksenkin jälkeen pysäyttävä.

Vaa’an päälle metalliseen häkkiin sijoitetut sairaalatekstiilit ovat palon jäljiltä rujo näky. Vaikka huoneessa syntyi palon aikaan runsaasti savua, ei se ehkä hieman yllättäen levinnyt ympäröiviin tiloihin ennen oven avaamista, vaikka ilmanvaihtojärjestelmä oli kokeen ajan päällä normaalisti.

Ainutlaatuista tutkimusmateriaalia

Sysmässä on käynnissä koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen palokokeiden sarja. Kokeissa testataan, kuinka automaattinen sammutusjärjestelmä eli sprinklerit suojaavat palohuoneessa olevia henkilöitä ja rajaavatko ne paloa niin, ettei se uhkaa viereisissä tiloissa olevia henkilöitä.

Hankkeen aikana tehtävät kokeet ovat arvokkaita siksi, että koskaan aiemmin sprinklereiden toimintaa ei ole päästy tutkimaan aidossa ympäristössä, tutkimuksessa mukana olevan Aalto-yliopiston paloturvallisuustekniikan professori Simo Hostikka kertoo.

Sammutusjärjestelmät ovat kalliita investointeja, ja nyt tehtävät kokeet oikeassa terveyskeskuksessa antavat uutta sammutusjärjestelmien hankintojen tueksi.

– Erilaisten sote-kiinteistöjen sprinklaamisten suunnittelussa puhutaan sadoista miljoonista euroista, Hostikka havainnollistaa hankintojen kokoluokkaa.

Kokeista saatavien tulosten avulla sammutusjärjestelmäinvestoinnit voidaan kohdentaa sellaisiin rakennuksiin ja rakennusten osiin, joissa niistä on selkeästi hyötyä.

Aiemmin automaattisista sammutusjärjestelmistä tehdyt tutkimukset ovat perustuneet teoreettiseen tarkasteluun, tilastoihin ja laboratoriokokeisiin. Nyt Sysmän terveyskeskuksessa päästään toistamaan tarkkaan määriteltyjä paloja kymmeniä kertoja.

Kokeita tehdään kahden viikon aikana yhteensä 30, joista kymmenessä poltetaan erilaisia sairaalatekstiilejä.

– Muissa kokeissa huoneessa sytytetään vanerikehikkoon sijoitetut vaahtomuovipatjat, Hostikka kertoo.

Terveyskeskuksessa tehdään myös neljä vapaan palon koetta, joissa sammutusjärjestelmä ei ole käytössä.

Tutkimukset eivät rajaudu ainoastaan itse sammutusjärjestelmän toimintaan, vaan kokeissa tutkitaan myös esimerkiksi savun leviämistä ilmanvaihtojärjestelmän kautta sekä palohuoneessa syntyvien savukaasujen koostumusta ja myrkkypitoisuuksia.

– Noin minuutissa vähintään yksi koehuoneen sprinklereistä laukeaa ja huoneen lämpötila alkaa jäähtyä nopeasti, mutta myrkkyjä kertyy edelleen, Hostikka kertoo.

Tällä viikolla alkaneet palokokeet jatkuvat Sysmässä lokakuun ajan. Tutkimustulosten analysointia jatketaan kevään 2019 ajan, ja tuloksista tiedotetaan syksyllä.

Käynnissä olevat palokokeet ovat syyskuussa alussa käytöstä poistetun Sysmän terveyskeskuksen viimeinen palvelus – rakennus on määrä purkaa ensi vuoden alkupuolella.

Palokoehanke

Kokeita aidossa ympäristössä

Sysmän vanhassa terveyskeskuksessa suoritettavan palokoehankkeen rahoittaa Palosuojelurahasto.

Hankkeen budjetti on noin 300 000 euroa.

Hanke lähti liikkeelle joulukuussa 2017, ja rahoituspäätös hankkeelle saatiin syyskuun alussa.

Kokeita tehdään terveyskeskuksessa yhteensä 30. Palokokeiden käytössä on yksi terveyskeskuksen siipi, yhteensä 14 potilashuonetta.

Hankkeen vastuuvetäjänä on Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Yhteistyökumppaneina toimivat Aalto-yliopisto, Eurofins Expert Services, Sysmän kunta, Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Suomen Palopäällystöliitto.

Palokokeita tehdään Sysmässä lokakuun ajan.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat