Uutiset

Heinolassa mitattiin Päijät-Hämeen kaikkien aikojen lokakuun lämpöennätys

Pikku-Vesijärven puisto kylpi kirkkaassa auringonvalossa sunnuntain aamupäivällä. Kuva: Heidi Nikunen

Sunnuntaina rikottiin lokakuun lämpöennätyksiä ympäri Suomea. Lahden Launeen mittausasemalla lämpötila oli sunnuntaina kello 14 aikaan 18,8 astetta, joka on korkein koskaan Lahdessa mitattu lokakuun lukema.

Päijät-Hämeen kaikkien aikojen korkein lokakuun lämpötila mitattiin kuitenkin Heinolan Asemantauksen mittausasemalla, jossa mittari kohosi 19,5 lämpöasteeseen. Mittaustulos tallennettiin kello 15 aikaan iltapäivällä.

Lue myös: Vierumäen ostanut miljardööri taistelee bensarahoilla ilmastonmuutosta vastaan - "Tekemisessä pitää olla merkitys"
 

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Oskari Rockaksen mukaan lokakuun korkeat lämpötilat ovat poikkeuksellisia yksittäisinä mittaustuloksina, mutta myös suhteutettuna koko vuoden lämpötiloihin.

– Yksittäistä ennätyspäivää ei vielä voi laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin, mutta jos katsomme koko maan tämän vuoden lämpötiloja toukokuusta elokuuhun ja nyt sitten vielä tätä lokakuun puolivälin lämpöpiikkiä, niin voidaan nähdä, että nämä liittyvät suurempaan trendiin.

Kokkolassa kuuminta

Valtakunnan korkein lämpötila mitattiin sunnuntaina Kruunupyyssä, Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalla, jossa mittari ponnahti peräti 21 asteeseen. Lämpöennätys rikkoontui eri puolella maata yhteensä yli kahdellakymmenellä mittausasemalla.

Lokakuun aikaisempi, koko maan ennätyslämpötila 17,4 astetta on mitattu 2. lokakuuta vuonna 1985 Helsingissä Malmin lentoasemalla.

– Nyt mitatut lämpöennätykset ovat vielä siinäkin mielessä poikkeuksellisia, että ne on mitattu lokakuun puolivälissä, kun aikaisemmat ennätykset olivat lokakuun alusta, Rockas sanoo.

Sää jatkuu alkuviikosta Rockaksen mukaan lämpimänä, joskin muutaman asteen sunnuntaista viileämpänä.

– Päivälämpötilat Lahdessa ovat vielä maanantaina noin 16 astetta ja sää on poutainen. Yölläkin pysytellään Etelä-Suomessa lämpöasteiden puolella. Loppuviikosta kylmempi rintama saapuu ja päivälämpötila putoaa sinne 10 asteen huitteille.

Heidi Nikunen
heidi.nikunen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme