Uutiset

Miljardööri Mika Anttonen tuli miljoonineen hätiin yhdennellätoista hetkellä

Menossa on kuitenkin ihmeparantuminen: kahden miljoonan euron tappio kääntyy voitoksi vuodessa. Vierumäen piinavuoteen osui myös valtionavun takaisinperintä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Vierumäki-yhtiöt olivat viime vuoden lopulla lähes umpikujassa. Asia ilmenee syyskuun lopulla kaupparekisteriin toimitetuista tilinpäätösasiakirjoista. Niiden perusteella miljardööri Mika Anttonen miljoonineen tuli syyskuussa 2018 hätiin yhdennellätoista hetkellä.

Rahat olivat käytännössä loppu jo vuoden 2017 päättyessä. Lyhytaikaisia velkoja oli 10 miljoonaa euroa ja vastaavasti kassavaroja sekä lyhytaikaisia saatavia 4,4 miljoonaa euroa.

Vuoden aikana lyhytaikainen velka oli kasvanut kolme miljoonaa euroa, lyhyet saatavat 0,7 miljoonaa euroa.

Vierumäki lunastaa hotellin itselleen

Anttosen Keele-yhtiön sijoittaman pääoman määrää ei ole kerrottu, mutta melko nopeasti kassasta lähtevän ja sinne tulevan rahan välillä oli Vierumäki Country Clubin (VCC) konsernitilinpäätöksessä reilun 5 miljoonan euron kuilu.

Miljoonien avulla Vierumäki-yhtiöt pelastui kriisistä, jonka nosti pintaan Vierumäki Resort -hotellin liiketoiminnan osto Scandicilta syksyllä 2017. Kauppaa on kuvattu Vierumäen historian suurimmaksi.

Kauppa oli valtava, vaikka 40 miljoonalla eurolla rakennettua hotellia ei suoraan ostettukaan. Kiinteistön omistajiksi tulivat vakuutusyhtiöt Fennia ja Elo väliyhtiönään Vierumäen Hotellikiinteistöt Ky. Kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies on Vierumäen Hotelli GP oy, jonka osoite on Fennia Helsingissä. VCC solmi leasing-sopimuksen, jonka jälkeen sen on määrä lunastaa hotelli itselleen.

Hotellikalustosta maksettiin lisäksi kaksi miljoonaa euroa.

Muut investoinnit olivat runsaat miljoona euroa sisältäen parannuksia tekonurmeen ja urheiluhalliin.

Hotellikaupan hieronta häiritsi myyntiä

Kolmen miljoonan euron investoinnit suhteessa 25 miljoonan euron konserniliikevaihtoon olivat suuret.

Hotellikaupan hieronta vuonna 2017 aiheutti myös kaupallisen ongelman: majoitusmyynti notkahti.

– Emme oikein voineet myydä hotellihuoneita, kun emme omistaneet paikkaa. Scandic ei enää myynyt, koska oli luopumassa, selvittää Vierumäki Country Clubin hallituksen puheenjohtaja Mikael Granrot.

Tilintarkastusyhteisö PWC antoi juhannusviikolla 2018 tylyn lausunnon vuoden 2017 tilinpäätöksestä: ”toiminta on ollut tappiollista ja tämän vuoksi yhtiön rahoitustilanne on tiukka eikä yhtiö pysty suoriutumaan velvoitteistaan ilman lisärahoitusta”.

Ministeriön avustus pitää maksaa takaisin

Taloutta kiristi myös opetus- ja kulttuuriministeriön päätös periä Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiöltä takaisin valtionapua 97 000 euroa.

Aiempi toimitusjohtaja Heikki Hietanen kuvaa takaisinperintää "hyvin yllättäväksi", koska virkamiehet olivat aluksi myönteisiä tuen hakemiselle.

Vierumäellä pidettävälle kansainväliselle valmennuksen huippuseminaarille haettiin ja saatiin valtionapua. Tapahtuman majoitus ja ruokailut tulivat Vierumäeltä. Jälkikäteen tarkastuksessa selvisi, että ruokailu olisi pitänyt kilpailuttaa, kun avustushakemuksessa ei ollut mainintaa, että tapahtuma järjestetään yhdessä Vierumäki Country Clubin kanssa.

Yleishyödyllinen Kannatusosakeyhtiö, joka ei kuulu Vierumäki Country Clubin konserniin, on jo maksanut osan tuesta takaisin. Lopulle sovittiin maksuaikataulu, koska 0,3 miljoonaa euroa tappion myötä kassa tyhjeni.

"Positiivista valoa"

Viime vuosi oli Vierumäki Country Club -konsernille lähihistorian heikoin. Tilikauden tappio oli 1,9 miljoonaa euroa, josta 0,3 miljoonaa euroa oli kertaluonteisia kuluja.

Käänne on jo menossa.

– Hyvältä näyttää. Kassatilanne ja kaikki on paremmassa kunnossa kuin kenties koskaan. Syyskuu oli hotellilla erinomainen, samoin menee koko loppuvuosi. Tammikuussa on Lahdessa nuorten MM-hiihdot. Positiivista valoa näkyy, puheenjohtaja Granrot hehkuttaa.

Vuoden 2017 tilinpäätöksessä hallitus ennakoi hotellikaupan parantavan vuoden 2018 liiketulosta 2,3 miljoonaa euroa.

– Paljon on vielä tekemistä, mutta selviämme ilman konserniavustuksia, Granrot vakuuttaa.

Vakavaraisuus kohtalaisen hyvä

Vierumäen Infra, alueen lämmöntoimittajayhtiö, tuki konsernin muuta toimintaa maksamalla emoyhtiölle konserniavustusta 770 000 euroa.

Enää ei apua tule, eikä voisikaan tulla, sillä konserniside katkesi syksyn omistusjärjestelyissä. Keele omistaa 51 prosenttia Vierumäki Country Clubista, Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiöstä ja Vierumäen Infrasta. Suurin vähemmistöomistaja on entinen pääomistaja Jääkiekkosäätiö.

Vierumäki-yhtiöiden velka on viime vuosina kasvanut, mutta vakavaraisuus on silti kohtalaisen hyvä, 57 prosenttia. Se ylittää kirkkaasti lainojen ehtona olevan 40 prosentin omavaraisuusasteen.

Lue myös: Vierumäen ostanut miljardööri taistelee bensarahoilla ilmastonmuutosta vastaan - "Tekemisessä pitää olla merkitys"
 
Yrityskauppa

Vierumäki-yhtiöt

Mika Anttonen osti syys-lokakuun vaihteessa Vierumäki-yhtiöt. Yhtiöt ovat Vierumäki Country Club (VCC) tytäryhtiöineen ja Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö.

Erillinen kauppa tehtiin Vierumäen Infrasta, joka on VCC:n konserniin kuuluva lämpöyhtiö.

VCC tytäryhtiöineen vastaa Vierumäen urheiluopiston alueella lähinnä kongressi-, majoitus-, liikunta- ja ravintolapalveluista. Ennen omistusmuutosta Jääkiekkosäätiö omisti yli 76 prosenttia äänivallasta. Lokakuun 2018 alussa pääomistajaksi nousi Mika Anttosen yritys Keele 51 prosentin osuudella.

Suomen Urheiluopiston Kannatusosakeyhtiö keskittyy urheiluvalmennukseen, liikunta-alan koulutukseen ja terveysliikuntaan.

Myös kannatusosakeyhtiö oli ennen omistusmuutosta Jääkiekkosäätiön yhtiö yli 84 prosentin omistusosuudella. Kaupan jälkeen suurin omistaja on Keele 51 prosentin osuudella.

Kalle Puttonen
kalle.puttonen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat