Uutiset

Asikkalan väkivaltainen muilutus oikeuden mukaan erityisen julma - alensi toisen syytetyn rangaistusta

Kuva: Armi Salonen

Itä-Suomen hovioikeus on arvioinut väkivaltaisia tapahtumia Asikkalassa ja Hollolassa viime tammikuussa hieman eri tavalla kuin käräjäoikeus oli tehnyt.

Asikkalalaiset olivat pahoinpidelleet uhriaan, jonka he väittivät olevan velkaa kolmannelle. Uhria oli pahoinpidelty yksityisasunnossa Vääksyssä, asunnon ulkopuolella, autossa matkalla Hollolaan sekä metsäautotiellä Vesivehmaalla.

Asunnon pihalla uhria oli lyöty metallisella astalolla päähän, mistä hänelle aiheutui aivoverenvuoto. Astaloa oli käyttänyt vuonna 1996 syntynyt mies. Käräjäoikeuden mielestä hän ja vuonna 1976 syntynyt mies olivat tehneet teon yhteisymmärryksessä. Se tuomitsi kummankin 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Molemmat valittivat hovioikeuteen. Vanhempi katsoi syyllistyneensä vain pahoinpitelyyn.

Vanhempi miehistä kiisti toimineensa yksissä tuumin lyöjän kanssa ja sanoi estäneensä tilanteen jatkumisen. Hän myönsi lyöneensä uhria myöhemmin metsäautotiellä.

Uhri jätettiin pakkaseen

Hovioikeus katsoi, että tekijät eivät olleet toimineet yksissä tuumin.

Vanhempi tekijöistä oli ollut seurueen jäsenistä vähiten päihtynyt ja siten kykenevin arvioimaan tekojaan. Liikkeellä oli oltu hänen autollaan ja hän oli päättänyt, mihin ajetaan.

Mies oli jatkanut uhrin pahoinpitelemistä toisen tekijän kanssa, vaikka hän oli nähnyt tämän lyövän uhria astalolla päähän. Uhri oli aiemman väkivallan sekä päihtymyksen vuoksi puolustuskyvytön. Teko oli siten hovioikeuden mielestä erityisen julma.

Uhri jätettiin autosta ilman päällystakkia. Ulkolämpötila oli 4–5 astetta pakkasella. Uhri haki apua läheisestä talosta.

Myös 1976 syntynyt tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä, mutta hovioikeus alensi rangaistuksen 1 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi. Miehen aiempien ehdottomien tuomioitten vuoksi tämäkin määrättiin ehdottomana.

Hovioikeus alensi vastaajan korvausvelvollisuuden kivusta ja särystä 4 500 eurosta 2 500 euroon, sillä hän ei ollut aiheuttanut uhrille aivoverenvuotoa.

Nuoremman tekijän tuomio ei muuttunut.

Mikko Kivelä
mikko.kivela@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat