Uutiset

Lahtivaja nousee Heinolan Pääsinniemeen talkoilla ja hirvenlihalla

Toistaiseksi Pääsinniemen metsästysseura myy vain kokonaisia ruhoja.

40 vuotta täyttävä Pääsinniemen metsästysseura Heinolassa rakentaa talkoilla hulppeaa lahtivajaa kylätalon viereen Jousantielle. Rakennusalaa on lähes sata neliötä. Tilaan tulee muun muassa kylmiö, johon mahtuu 5–6 kokonaista ruhoa.

Lahtivaja on paikka, jossa hirvieläimet nyljetään ja niiden liha leikataan.

Taloa on rakennettu Pääsinniemellä kolme vuotta. Rakennuksen on tarkoitus valmistua ennen ensi syksyn hirvijahtia.

– Tähän mennessä tähän on käytetty tuhansia talkootunteja, rakennushankkeen vastaava työnjohtaja ja pääsuunnittelija, Pääsinniemeltä kotoisin oleva mutta Sipoossa asuva Ilmari Jokinen kertoi.

Jos rakennus olisi teetetty ulkopuolisilla, sen kustannusarvio olisi 70 000 – 80 000 euroa.

Pääsinniemen kylätalolla järjestettiin lauantaina juhlavat peijaiset 40 vuotta täyttävän metsästysseuran kunniaksi. Juhlavierailla oli myös mahdollisuus tutustua rakenteilla olevaan lahtimajaan, virallisesti riistankäsittelylaitokseen.

Julkisuudessa on valitettu, ettei kotimaista hirvenlihaa ole tarjolla. Se ei ole ainakaan Pääsinniemen metsästysseurasta kiinni, sillä seura myy hirviä nyt urakalla. Tuloilla ostetaan lahtivajan sisälle tarvittavaa tekniikkaa.

Tällä hetkellä metsästysseura myy vain kokonaisia ruhoja. Rakennuksen valmistumisen jälkeen on mahdollista myydä myös pienempiä määriä hirvenlihaa.

Metsästysseuran puheenjohtaja Jussi Saario kertoo, että lihankäsittelyn ja tarkastuksen säädökset ovat kohtalaisen vaivalloinen prosessi.

– Jahtivajastakin tulee elintarvikehuoneisto, jotta hirvenlihaa pystyy myymään, hän sanoi.

Pääsinniemen metsästysseurasta hirviä metsästää 13 miestä. Saalista noin puolet menee metsästäjille, toinen puoli myydään eteenpäin.

– Olemme myyneet hirvenlihaa jo useana vuonna tämän rakennushankkeen hyväksi, seuran jahtipäällikkö Ilkka Riihijärvi selvittää. Lihaa ovat ostaneet sekä ravintolat että yksityiset.

Jatkossakin metsästysseura myy lihaa, sillä lahtimajan ylläpitoon tarvitaan rahaa.

Pääsinniemellä lähdettiin 13. lokakuuta alkaen yhteisluvassa sovitun mukaisesti metsästämään 14:ää hirveä eli seitsemän aikuista ja saman verran vasoja.

Syksyn jahti on käynnistynyt vauhdikkaasti. Ilkka Riihijärvi kertoi, että hirvistä on tällä hetkellä kaadettuna neljä aikuista ja viisi vasaa.

Hirvikanta on jotakuinkin viimevuotisella tasolla, mutta jahti on edennyt aiempaa nopeammin.

– Yhtenä syynä tähän on epäilemättä hirvimiesten kesän vajatalkoissa hioutunut fyysinen ja henkinen kunto. Toinen, vähintään yhtä tärkeä, on varmasti viime syksyä kuivemmat kelit ja siten myös koiralle otollisemmat työskentelyolot, Riihijärvi sanoi.

Jahti jatkuu kunnes luvat on käytetty tai kausi päättyy. Tapana on ollut lopettaa Pääsinniemen jahti viimeistään joulua edeltävään viikonloppuun.

Ruokolahdelta Itä-Suomesta kotoisin oleva, Lahdessa asuva Pääsinniemen metsästysseuraan kuuluva Olli Kemppinen on ollut viisivuotiaasta asti tutustumassa metsästykseen isänsä mukana. Metsästyskortin hän sai 11-vuotiaana, jolloin hän aloitti pienriistan metsästämisen.

14-vuotiaana Kemppinen oli jo hirvijahdissa.

– Alaikäiset metsästävät aina aikuisen seurassa ja hallinnassa. Lapsilla ei ole ennakkoluuloja metsästämiseen, ampumiseen tai saaliin saamiseen, hän sanoi.

Kemppinen muistuttaa, että metsästysseurassa on paljon muutakin toimintaa kuin metsästystä.

– Metsästysharrastus antaa myös kätevän tekosyyn liikkua luonnossa, hän mainitsee.

Kemppinen kuuluu myös kahteen itäsuomalaiseen metsästysseuraan. Hirvien lisäksi hän kaataa karhuja.

– Keräilen myös sieniä, luonnossa viihtyvä mies kertoo.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat