Uutiset

Pertunmaalaiset valitsevat ensi kertaa jäseniä Mäntyharjun kirkkovaltuustoon

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyksessä Pertunmaan kirkossa vaalitoimitsijoina ovat Annukka Räisänen ja Niina Kuoppala.

Tällä viikolla toimitettava seurakuntavaalien ennakkoäänestys on Pertunmaalla uudenlainen vaikuttamisen paikka. Pertunmaan liityttyä Mäntyharjun seurakuntaan kesken vaalikauden nykyisessä kirkkovaltuustossa pertunmaalaisilla on viiden valtuutetun kiintiö. Nyt käytävissä vaaleissa kiintiötä ei ole.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki pertunmaalaiset ehdokkaat ovat samalla yhteislistalla, joka kantaa nimeä Lähiseurakunta. Mukana yhteistyössä ovat aikaisempiin vaaleihin omilla listoillaan osallistuneet suurimmat puolueryhmät.

– Yhteislistaan päädyttiin, kun puolueiden listoille ei meinannut löytyä ehdokkaita. Yhteislista oli laukaiseva tekijä, että Pertunmaalta saatiin tämänkin verran ehdokkaita, sanoo nykyinen kirkkovaltuutettu Raili Toivonen.

Kirkosta eroamisia?

Ehdokkaiden etsinnässä törmättiin siihen, että jotkut kysytyistä eivät enää olleet seurakunnan jäseniä.

– Sitä ei ole selvitetty, aiheuttiko seurakuntien yhdistyminen kirkosta eroamisia. Yhdistymisen takia saattoi lähteä jokunen jäsen, mutta ei monia. Itse asiassa olemme voineen olla tyytyväisiä siihen, miten seurakunnan palveluja on säilytetty Pertunmaalla ja saamme myös uuden seurakuntatalon. Mäntyharjulaiset ovat olleet ymmärtäväisiä, jos meillä on ollut jotain vaateita, Raili Toivonen sanoo.

Omaa näkökulmaa tarvitaan

Samaa mieltä on kirkkovaltuutettu ja Pertunmaan kappelineuvoston puheenjohtaja Marjatta Nikkinen.

– Tällä kokemuksella, jonka olen saanut kaikissa yhdistymisvaiheissa, luotan siihen, että mäntyharjulaiset hoitavat kaikkien seurakuntalaisten, myös pertunmaalaisten asioita. Mutta selvää on, että seurakunnan luottamuselimissä tarvitaan myös pertunmaalaisia tuomaan esille meidän näkökulmaamme, Marjatta Nikkinen sanoo.

Hän toivookin, että pertunmaalaiset käyvät ahkerasti äänestämässä, äänestävätpä ketä tahansa.

– Ennakkoäänestäminen on tehty mahdollisimman helpoksi, kun äänestämään pääsee Kuortin ABC:lläkin. Varsinaisena vaalipäivänä laki sallii vain yhden äänestyspaikan seurakunnassa ja se on Mäntyharjun seurakuntakeskuksessa, mutta sinnekin järjestetään yhteiskuljetus Pertunmaalta, Marjatta Nikkinen sanoo.

Yhteislista syntyi helposti

Päätös yhteislistasta syntyi helposti, eikä kenelläkään ollut ennakkovaatimuksia. Nykyisen valtuutetun Aini Pöyryn päätöstä helpotti se, että Mäntyharjussa ei ole perussuomalaisten listaa.

– Katsoimme, että pertunmaalaiset saavat enemmän ääniä ja paikkoja yhteislistalla. Vaikka Pertunmaan asioita on otettu huomioon Mäntyharjun seurakunnassa, päätöksenteossa on oltava myös pertunmaalaisia, Aini Pöyry sanoo.

Pertunmaalaisista ehdokkaista ainoastaan Otso Paakkinen jäi yhteislistan ulkopuolelle. Hän on aikaisemminkin ollut puolueisiin sitoutumattomien listoilla, eikä nytkään halunnut lähteä edes puolueiden yhteiselle listalle.

Pertunmaalla ennakkoäänestyspaikkoina ovat kirkko kaikkina päivinä lauantaihin asti sekä Kuortin ABC torstaina ja perjantaina. Rinnehovissa ja tukikotialueella äänestettiin tiistaina.

Seurakuntavaalit

Ennakkoäänestys päättyy lauantaina

Seurakuntavaaleissa valitaan yli 8 000 luottamushenkilöä yhteensä noin 400 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi.

Luottamushenkilöt päättävät esimerkiksi seurakunnan kirkollisveroprosentista, talousarvioista, rakennushankkeista, monista työntekijävalinnoista ja tilojen käytöstä.

Äänioikeus on kaikilla seurakunnan 16 vuotta täyttäneillä jäsenillä.

Ennakkoäänestys alkoi tiistaina 6.11. ja päättyy lauantaina 10. marraskuuta.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.

Omaa ehdokasta voi etsiä esimerkiksi vaalikoneen avulla: seurakuntavaalit.fi/vaalikone.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat