Uutiset

Petri Kaitamäki aloitti Joutsan elinkeinokoordinaattorina

Oravakiven yrityspuiston käynnistäminen on yksi koordinaattorin merkittävistä tehtävistä.

Petri Kaitamäki uskoo, että reuna-alueilla sijaitsevat paikkakunnat voivat kääntää sijaintinsa edukseen. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Kauppatieteiden maisteri Petri Kaitamäki on aloittanut työnsä Joutsan elinkeinokoordinaattorina. Kaitamäki aloitti tehtävässä marraskuun alussa. Toimenkuva on täysin uusi, sillä Joutsassa ei ole aiemmin ollut elinkeinokoordinaattoria.

– Olen aloittanut tekemällä yrityskäyntejä. Olen ehtinyt käydä noin 20 paikassa, joten minulla on jonkinlainen käsitys siitä mitä yrittäjät haluavat. Toisaalta täytyy muistaa, että Joutsan seudulla on yli 400 yritystä. Niihin tutustuminen vie aikaa, Kaitamäki sanoo.

Joskus kuulee puhuttavan yritysneuvonnasta, mutta Kaitamäki pitää itseään enemmän keskustelukumppanina kuin neuvonantajana.

– Yrittäjät tuntevat oman alansa, ei heitä siinä tarvitse neuvoa. Sen sijaan keskustelusta voi olla apua, jos se avaa yrittäjälle uusia näkökulmia. Pelkästään sen kysymyksen miettiminen, missä yritys on viiden vuoden kuluttua, on hyödyllistä.

Yrittäjyys on tuttua jo lapsuudesta

Kaitamäki opiskeli Jyväskylän yliopistossa, pääaineena laskentatoimi ja sivuaineena kauppaoikeus. Opintojen ohessa hän johti omaa ohjelmatoimistoaan ja toimi freelance-esiintyjänä. Musiikki on limittynyt Kaitamäen elämään aina, joskus työn, joskus oman harrastuksen kautta. Viime vuosina hän kiersi esiintymässä muun muassa hiihtokeskuksissa mies ja kitara -konseptilla.

– Musiikki on antanut minulle luovuutta ja esiintymistaitoja, joista on hyötyä elinkeinokoordinaattorin tehtävän hoitamisessa.

Yrittäjyys on Kaitamäelle tuttua jo lapsuudesta: hänen vanhempansa perustivat Joutsaan Akva Filter -yrityksen vuonna 1980. Kaitamäki ehti toimia muiden töidensä ohessa myös Akva Filterissä.

– Olin myyntijohtaja, mutta totta kai perheyrityksessä täytyy tehdä kaikkea muutakin. Koen ymmärtäväni yrittäjien mielenliikkeitä aika hyvin.

Oravakiven yrityspuisto on käynnistysvaiheessa

Yrityspalveluiden lisäksi elinkeinokoordinaattorin tehtäviin kuuluvat kuntamarkkinointi, Oravakiven yrityspuiston käynnistäminen ja vapaa-ajanasukastoiminnan luotsaaminen. Joutsa sai osakseen runsaasti huomiota, kun valtuusto päätti lokakuussa 2017 Oravakiven yrityspuiston perustamisesta. Puiston perustamiseksi kunta osti 25,5 hehtaarin maa-alueen Oravakivestä miljoonan euron kauppahinnalla. Historiallisiksi luonnehdituista kiinteistökaupoista on kulunut nyt vuosi, mutta yksikään yritys ei ole vielä tehnyt varausta Oravakivestä.

– Yrityspuiston perustaminen on pitkäjänteistä toimintaa. Sijoittuminen on yritykselle iso päätös, jota voidaan miettiä vuosi. Tärkeää on pitää Ytyä-hankkeen solmimia kontakteja yllä, Kaitamäki tuumaa.

Kuntamarkkinointi on avainasemassa

Kuntamarkkinointi on nykyään isossa roolissa oikeastaan kaikilla Suomen paikkakunnilla maakuntakaupungit mukaan lukien. Kaitamäki on asunut Joutsassa koko elämänsä lukuun ottamatta aivan varhaislapsuutta sekä opiskeluvuosia. Millaisia vahvuuksia ja heikkouksia hän näkee kotikonnuillaan?

Aloitetaan vahvuuksista. Niitä ovat monipuolinen elinkeinoelämä, Nelostien suomat hyvät kulkuyhteydet ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Haasteena Kaitamäki pitää sitä, että Joutsa ei sijaitse minkään kasvukeskuksen kupeessa. Matkaa isompiin kaupunkeihin kertyy.

– Sijainti tulisi kääntää eduksi. Maalla elinkustannukset ovat pienemmät kuin kaupungeissa. Joutsassa saa enemmän sisältöä asumiseen ja elämiseen.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat