Uutiset

Tonttujuliste tuo joulun tupaan – viehättävät joulujulisteet olivat pitkien pyhien ajanvietettä, kun televisiota ei ollut

Julistekeräilijöiden näyttely on avoinna Sysmässä vielä yhden viikonlopun.

Tonttu kiipeää suksineen haarakäyntiä mäkeä ylös. Ilme on hieman nyrpeä, ehkä jaloissa painaa maitohappo. Vieressä tonttukollega laskettelee suksillaan, vetojuhtina on kaksi velmua porsasta. Pari tyyppiä on rinteessä rähmällään.

Ruotsalaisen taiteilijan Anders Olssonin (1913–1999) näkemys jouluisesta mäenlaskusta on varsin hilpeä.

Ruotsissa taiteilijoiden maa­lauksista painettiin joulujulisteita. Se oli maan tapa erityisesti aikana, jolloin ei ollut televisiota viihdyttämässä pitkinä joulunpyhinä. Nyt valittu joukko joulujulisteita on koottu näyttelyyn Sysmän Töijensaloon Niinilehdon tupaan.

Näyttelyn julisteet ovat peräisin tilan omistajien Reijo ja Sirpa Karvosen kokoelmista. Karvoset ovat keränneet joulujulisteita vuodesta 1977 alkaen.

Oli jännää ajatella, mitä löytyy suljetun oven takaa. Keräilijä Reijo Karvonen

Juliste kuului lapsuuden jouluun

Keräilyharrastus juontaa juurensa 1950-luvun Kuusamoon, Reijo Karvosen lapsuudenkotiin. Siellä julisteet kuuluivat joulukoristeluun tarkan protokollan mukaan: ne kiinnitettiin aina samoihin paikkoihin.

Vanhin säilynyt juliste on Erik Forsmanin ehkä 1940-luvulla maalaama kuva maalaisperheen joulunvietosta.

– Lapsuudessani julisteita katseltiin pitkään ja kuviteltiin, mitä niissä tapahtuu. Oli jännää ajatella, mitä löytyy esimerkiksi suljetun oven takaa, Karvonen kertoo.

Kontaktimuovi oli koitua kohtaloksi

Karvosen lapsuudenperheen aikaisia julisteita on säilynyt kymmenkunta. Sodan jälkeen julisteet painettiin hauraalle paperille ja siksi niiden säilyminen on pienoinen ihme. Siitä voi kiittää Karvosen äitiä, joka oli tarkka julisteista. Joulun jälkeen ne rullattiin ja pantiin vintille säilöön.

Yksi julisteista tosin meinasi kohdata loppunsa, kun nuori Reijo Karvonen laittoi sen päälle kontaktimuovin.

– Ajattelin silloin, että se auttaa julistetta säilymään, mutta eihän se niin mene. Myöhemmin irrotin kontaktimuovin julisteen päältä. Työkaluina olivat ovenhakanen ja kuumennettu kynttilänvaha, joiden avulla muovi irtosi milli milliltä.

Operaatio oli suuri riski, mutta juliste kesti sen.

Tukholman kaupat ovat aarreaitta

Tällä hetkellä Karvosten kokoelmissa on noin 140 joulujulistetta. He ovat kasvattaneet kokoelmaa pikku hiljaa. Avainasemassa ovat olleet matkat Tukholman vanhaan kaupunkiin. Moni juliste on löytänyt tiensä Karvosten kokoelmiin juuri Gamla Stanin kivijalkaliikkeistä.

Julisteet ovat innoittaneet heitä myös tutkimaan tonttutaiteilijoiden taustoja. Anders Olsson esimerkiksi paitsi loi taidokkaita satumaailmoja ja yksityiskohtaisia pihapiirejä, maalasi myös kuvia tyttökalentereihin.

– Olssonin tytöt olivat muodokkaita. Kuvat olivat viehkeitä, mutta eivät nykykriteereillä rohkeita, kertoo Sirpa Karvonen.

Mitä kokoelmasta puuttuu?

Vuosien varrella Olssonin töistä tuli Karvosten ykköskeräilykohteita. Mutta onko jotain, mitä kokoelmasta puuttuu?

Kyllä vain. Reijo Karvonen osoittaa kahta tuvan seinälle kehystettyä julistetta.

– Nämä ovat peräisin Kuusamosta, mutta en tiedä kuka nämä on maalannut. Tältä tuntemattomalta taiteilijalta haluaisin enemmän töitä.

Wanhat joulujulisteet -näyttely on avoinna Niinilehdon tuvassa Sysmässä (os. Töijensalontie 495) 15.–16.12. kello 12–16.

Perinne

Suomalaiset saivat vaikutteita Ruotsista

Joulujulisteet ovat osa ruotsalaista jouluperinnettä.

Vanhimmat tunnetut taiteilijat olivat Jenny Nyström (1854–1946) ja Carl Larsson (1853–1919).

Nyströmiä pidetään pohjoismaisen, kuvallisen tonttuhahmon luojana.

Suomalaisten Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun töissä näkyvät ruotsalaisten tonttumaalareiden vaikutteet.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat