Uutiset

Adrenaliinikynien saatavuus takkuaa taas – Emeraden määräaikaisuus poistui

Häiriöt lääkkeiden saatavuudessa eivät ole lisääntyneet erityisen paljon viime vuosina, vaan vähitellen 20 vuoden aikana. Ongelmien taustalla ovat usein tuotannolliset syyt ja teollisuuden globaalit ilmiöt.

Saatavuushäiriöiden takia määräaikaisen erityisluvan saanut Emerade on nyt myyntiluvallinen ja Kela-korvattava lääke. Kuva: Anna-Kaisa Kallio

Suomessa myytävien adrenaliinikynien, Epipenin ja Jextin, saatavuudessa on jälleen ilmennyt häiriöitä. Jext on tällä hetkellä loppunut tukusta, samoin Epipenin lapsille ja nuorille tarkoitettu valmiste.

Adrenaliinikyniä tarvitsevat eivät silti joudu pulaan, sillä nykyisin on saatavilla kolmaskin reseptilääke, Emerade. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myönsi Emeradelle määräaikaisen erityisluvan viime keväänä, kun Epipenin ja Jextin helmikuussa alkaneet saatavuusongelmat jatkuivat. Emeraden määräaikaisuus on sittemmin poistunut, ja nyt sekin on myyntiluvallinen ja Kela-korvattava lääke.

Adrenaliini-autoinjektoreita käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa. Fimea tiedotti Epipenin ja Jextin saatavuushäiriöstä ensimmäisen kerran viime vuoden helmikuussa.

Jext-valmisteen maahantuojan, lääkeyhtiö ALK:n Suomen liiketoimintapäällikkö Jukka Hannula kertoo, että toimitusvaikeuksien taustalla ovat maailmanlaajuiset ongelmat.

Lääkkeiden myyntilupiin ja laadunvalvontaan liittyviä isoja ongelmia ei ole odotettavissa. Lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta, Lääketeollisuus ry

– Jextin kysyntä on noussut, eikä toimituksia Suomeen ei ole pystytty kasvattamaan yhtäkkisesti samassa tahdissa, Hannula sanoo.

Häiriöistä toisinaan lisätyötä apteekeissa

Heinolan Vanhan Apteekin apteekkarin Eija Vääriskosken mukaan tilapäiset saatavuushäiriöt aiheuttavat toisinaan lisätyötä apteekeissa. Häiriöihin pystytään varautumaan melko hyvin, mutta esimerkiksi lasten Epipen-kynistä oli viime vuonna pulaa hankalaan aikaan eli kesällä ja elo-syyskuussa, jolloin monet hyönteisten pistoksille allergiset olivat lääkkeen tarpeessa.

Diabeetikkojen hätäensiapuun tarkoitettu Glucagen pääsi loppumaan Heinolan keskustan apteekeista viime keskiviikkona, mutta uusia lääkkeitä saatiin jo torstaina.

– Juhlapyhät aiheuttavat joitakin muutoksia tilaus- ja toimitusaikoihin. Kysyntää ei voi täysin tietää ennalta, mutta pyhiin pyritään varautumaan tilaamalla sekä huoneenlämmössä että jääkaapissa säilytettäviä tuotteita ylimäärin varastoon, sanoo proviisori Sanna Rouvinen.

Lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelija Tamro on Rouvisen mukaan ottanut hiljattain käyttöön uudet laatikot, jotka on tarkoitettu kylmäsäilytystä vaativien tuotteiden kuljetukseen. Niissä vaadittu lämpötila säilyy aiempaa pidempään.

Heinolan apteekit

tekevät yhteistyötä

Heinolan kolme apteekkia tekevät tiivistä yhteistyötä, jotta lyhyet häiriöt vaikuttaisivat mahdollisimman vähän asiakaspalveluun.

– Saantihäiriötilanteessa selvitetään, miten asiakkaalle saadaan korvaava valmiste. Selvitämme, onko kyseisestä valmisteesta esimerkiksi muuta pakkauskokoa saatavana tai voidaanko se korvata rinnakkaisvalmisteella. Tarvittaessa lääkärin kautta voi joutua pyytämään korvaavalle lääkkeelle reseptiä, Rouvinen sanoo.

Jos lääkitys jatkuu, uutta lääkettä on hyvä lähteä hakemaan apteekista ennen sen loppumista.

– Näin apteekille jää enemmän aikaa toimia selvitystyötä vaativissa tilanteissa, Rouvinen muistuttaa.

Tuotannolliset syyt ongelmien taustalla

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet Suomessa vähitellen viimeisen 20 vuoden aikana, mutteivät erityisen paljon viime vuosina, toteaa lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta Lääketeollisuus ry:stä.

– Kaikki teollisuuden globaalit ilmiöt, kuten tuotannon keskittyminen ja virtaviivaistaminen, koskettavat myös lääketuotantoa. Tuotannolliset syyt, esimerkiksi raaka-ainepula, ovat yleisimpiä saatavuushäiriöiden syitä, Rinta sanoo.

Myös Suomen lääkemarkkinan pieni koko vaikuttaa osaltaan lääkkeiden saatavuuteen.

– Eräs saatavuuteen vaikuttava erityispiirre on hyvin perusteltu EU-lainsäädännössä: Suomessa voi myydä ainoastaan lääkkeitä, joihin on saatavilla suomenkieliset lääkepakkaukset ja käyttöohjeet, Rinta sanoo.

Suomessa potilaiden kokemia saatavuushäiriöitä vähentää lääkkeiden velvoitevarastointi. Sitä koskevan lain mukaan lääkkeiden saatavuus ja käyttömahdollisuudet on turvattava myös niissä tilanteissa, joissa lääkkeiden tavanomainen saatavuus Suomeen on vaikeutunut tai estynyt esimerkiksi lääkkeiden toimituskatkosten tai vakavan kriisin takia.

Lyhytaikaisia saatavuuskatkoksia voidaan korjata ottamalla tavaraa velvoitevarastosta. Näin häiriö ei näy potilaalle saakka.

Brexitistä ei odotettavissa isoja ongelmia

Britannian eroa EU:sta on Rinnan mukaan valmisteltu niin hyvin, ettei lääkkeiden myyntilupiin ja laadunvalvontaan liittyviä isoja ongelmia ole odotettavissa. Britannia on ollut lääkealalla suosittu yhteistyökumppani varsinkin myyntilupajärjestelmien toimittajana, mutta myös siksi, että maassa on paljon alan osaamista. Rinnan mukaan tiiviin kauppasuhteen purku on teettänyt paljon työtä.

– Brexit vaikuttaa kaikkeen liiketoimintaan, joten esimerkiksi lentoliikenteen toimivuus ja rajamuodollisuudet vaikuttavat myös lääkkeiden saatavuuteen, Rinta huomauttaa.

Britannian hallittu eroaminen EU:sta tarkoittaisi lääkealalla sitä, että kahden vuoden siirtymäaika toisi lisäaikaa lääkkeiden saatavuuden varmistamiseen ja hallintaan. Jos niin sanottu kova Brexit toteutuu, siirtymäaikaa ei ole. Rinnan mukaan tähänkin mahdollisuuteen on varauduttu.

Laaja selvitys Britannian EU-eron vaikutuksista lääketoimituksiin on Rinnan mukaan valmistumassa tammikuun loppuun mennessä eli kaksi kuukautta ennen Brexitin astumista voimaan.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat