Uutiset

Seminaari pysyy hiljaa, eikä kiinalaisvetoisista suunnitelmista ei ole toistaiseksi tietoa

Kiinalaisen rahan odotetaan herättävän Seminaarin alueen uuteen elämään. Kuva: Anssi Hietamaa, Juha Peurala

Vuoden 2017 marraskuussa Itä-Häme uutisoi Heinola Fin-China business centerin etsivän talouspäällikköä. Hieman myöhemmin kerrottiin, ettei Seminaarin alueen ostanut Hao Nan ollut onnistunut saamaan kyseiselle yritykselle sairaanhoitaja- ja biotalouden koulutuksen käynnistämiseen tarvittavia lupia.

Tämän jälkeen on ollut hiljaista.

Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilän mukaan Seminaarin alueella ei kuitenkaan ole täysin kuollutta.

Hän kertoo, että kaupungilla on kahdensuuntainen aktiivinen yhteys omistajatahon kanssa. Yhteyttä pidetään Mäkilän mukaan melko tiiviisti molemmin puolin.

Tämä vaatii suomalaisosapuolilta sitkeyttä. Kolme ja puoli vuotta on nyt menty tällä tavalla. Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi

– Viime vuoden loppupuolella ryhmä kiinalaisia kävi Heinolassa näissä merkeissä. Luottamuksellisuussyistä en voi kertoa heidän suunnitelmistaan tai toimenpiteistään. Kaupungin rooli on luonnollisesti vain asioita edistävä ja mahdollistava, mutta he itse päättävät mitä tekevät ja milloin.

Paikalla oli delegaatio, jossa oli Mäkilälle joulukuussa 2017 tekemältään Kiinan-matkalta ennestään tuttuja ihmisiä, mutta myös uusia.

Koulutuskuvioista ei ole tietoa

Aiemmin suunnitellut koulutuskuviot näyttävät ainakin muuttuneen. Vuonna 2017 spekuloitiin mahdollisilla yhteistyökuvioilla Lahden ammattikorkeakoulun (Lamk) kanssa.

Lamkin sosiaali- ja terveysalan yksikön johtaja Tuula Kilpinen kertoo, että Lamk ei ole ollut missään tekemisissä Heinola Fin-China business centerin kanssa eivätkä he ole myöskään olleet yhteydessä siihen liittyviin henkilöihin.

– Emme siis tiedä asiasta tällä hetkellä mitään, sanoo Kilpinen.

Vuoden 2017 Itä-Hämeen uutisessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kehotti Heinola Fin-China business centeriä ottamaan yhteyttä Opetushallitukseen. Tuolloin yritys ei ollut ollut mukana Opetushallituksen kasvuohjelmissa.

Opetushallituksen kasvuohjelman vetäjä Lauri Tuomi kertoo, ettei Heinola Fin-China business center tai sen mikään sen taustayhtiöstä ole ollut heihin yhteydessä.

Hao Nan ei vastannut Itä-Hämeen yhteydenottopyyntöihin. Hao Nanin suomalaista liikekumppania Jaakko Riekkolaa Itä-Häme ei tavoittanut ennen jutun julkaisua.

Hao Nan mukana myös Nurmeksen Biopark-hankkeessa

Hao Nanin nimi on ollut esillä myös Nurmeksen Biopark-hankkeen yhteydessä. Vuonna 2016 Nurmeksen valtuusto päätti, että kaupunki myy 5,3 hehtaarin määräalan Hao Nanille perusteilla olevan Nurmes Biopark oy:n lukuun. Tarkoitus oli, että yritys perustaa Imanteelle bioteollisuuslaitoksen.

Nurmeksen kaupunginjohtaja Asko Saatsi kertoo, että Hao Nan ei kuitenkaan ole enää mukana Nurmeksen Biopark-kuvioissa.

– Olen tavannut herra Haon pariinkin otteeseen ja vieraillut hänen luonaan Kiinassa.

Saatsi kertoo, että Nurmekseen on valmisteltu rahastoja, joissa on kiinalaisia rahoittajia mukana. Nurmeksesta myös pidetään aktiivisesti yhteyttä kiinalaisiin. Se ei Saatsin mukaan ole aina helppoa, mutta vaiva kannattaa nähdä.

– Tämä vaatii suomalaisosapuolilta sitkeyttä. Kolme ja puoli vuotta on nyt menty tällä tavalla. Täytyy myös muistaa, että Kiinassa isot asiat, kuten valuutan siirrot eivät tapahdu ilman valtion tai puolueen lupaa.

Saatsin oma veikkaus on, että lähivuosina Nurmeksessa on toimintaa, jossa kiinalaisomistusta on 30-50 prosenttia.

Aiemmin myös Kouvolaan ja Savonlinnaan suunniteltiin bioetanolihankkeita, mutta ne kariutuivat kiinalaisrahoittajien vetäytymiseen.

Novanet löytyy protestilistalta

Kiinalaisliikemies Hao Nan ja Jaakko Riekkola ovat mukana useissa samoissa yrityksissä. Jaakko Riekkola on esimerkiksi Novanetin toimitusjohtajan sijainen ja hallituksen puheenjohtaja. Hao Nan on kyseisen yhtiön toimitusjohtaja.

Vuonna 2017 kerrottiin, että Seminaarin kiinteistön ostanut Heinola Fin-China business center on Novanetin tytäryhtiö.

Novanetin osoite on Heinolan Lampikadulla, eli Seminaarin alueella, kotipaikaksi on merkitty Espoo.

Novanetin taloustiedoissa näkyy maksuhäiriömerkintä, yksityisoikeudellinen trattaprotesti.

Tratta eli julkisuusuhkainen maksuvaatimus, on perintäkirje. Maksamaton tratta johtaa tratan protestointiin, josta aiheutuu merkintä velallisyrityksen luottotietoihin. Perintää suorittava yritys voi protestoida tratan, mikäli avointa summaa ei ole maksettu tratan eräpäivään mennessä.

Julkiselta protestilistalta käy ilmi, että Novanetiltä peritään noin 18 000 euron saamisia.

Suomen Asiakastieto oy:n tietojen perusteella Hao Nan on siirtynyt Acvion toimitusjohtajaksi lokakuun lopussa. Acvion osoite on Helsingissä, mutta yrityksen kotipaikka on Heinola.

Aiemmin toimitusjohtajana oli Jaakko Riekkolan puoliso Leena Riekkola, joka on toiminut muun muassa työministeri Jari Lindströmin (sin.) avustaja. Vuoden 2017 maaliskuussa Iltalehti vihjasi jutussaan, että Leena Riekkola olisi käyttänyt työaikaansa oikeusministeriössä Seminaarin kiinteistöön liittyvien bisnesten hoitamiseen.

Leena Riekkolan lisäksi Acvion vastuuhenkilönä on lopettanut toimimasta kaksi muutakin henkilöä: kiinalaiset Xiaoye Lu ja Jianliang Tong. Xiaogang Guo on eronnut yhtiön hallituksen jäsenyydestä 30.10., mutta tullut yhtiön puheenjohtajaksi heti seuraavana päivänä. Acvion viimeisimmät tilinpäätöstiedot ovat vuodelta 2015.

Leena Riekkolan nimi liittyy myös kahteen rakentamiseen ja kiinteistöihin liittyvään yritykseen, KRT-Karvioon ja Kiinteistö OY Karvion Kimaraan. KRT-Karvion yhteystietoihin on hiljattain päivitetty puhelinnumero, joka haun perusteella kuuluu Leena Riekkolalle Heinolassa.

Kiinteistö OY Karvion Kimaran postiosoite, osoite Kouvolassa, on sama kuin KRT-Karvion ja Heinola Fin-China education centerin.

Hao Nanin meriitteihin bisnespuolella luetaan terveydenhuoltoalalla toimivan China Liangtse Wellness -yhtiön Euroopan johtajuus. Yrityksen Euroopan toimipisteistä on kuitenkin yllättävän vaikeasti löydettävissä tietoa Suomen toimipisteitä lukuun ottamatta. Näistä yksi on toimintansa lopettanut Liangtse Wellness Lappee. Konkurssi on rauennut varojen puutteessa, selviää Suomen Asiakastieto oy:n tiedoista.

Hakutulosten perusteella osa muista Euroopassa toimivista yhtiön toimipisteistä näyttää myös lopettaneen toimintansa.

Yritykset

Hao Nan on mukana monessa

Hao Nan mainitaan vastuuhenkilönä seuraavissa yrityksissä:

Acvio oy

FC-Bridge Capital oy

Fin-China education center oy

Heinola Fin-China business center oy

Novanet oy

Nordic JD oy

Liangtse Wellness Lappee oy

Liangtse Wellness Lappeen toiminta on YTJ:n (Yritys- ja yhteisötietojärjelmä) tietojen mukaan lakannut 12.11.2018.

Jaakko Riekkola on Novanetin lisäksi mukana Fin-China education centerissä, Heinola Fin-China business centerissä, KRT-Karvio oy:ssä ja Fin China Growth oy:ssä.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat