Uutiset

Kilpailuilla kaupungin paraatipaikat parempaan käyttöön

Heinolan satama-aluetta pyritään elävöittämään nyt tarjous- ja ideakilpailun avulla. Kuva: Heinolan kaupunki/Heinolan ilmakuvaus

Elinvoimalautakunta saa tänään hyväksyttäväkseen satama-alueen tarjous- ja ideakilpailun ohjelmaluonnoksen. Kaupungin tavoitteena on luopua rakennuksista, joissa ei ole kaupungin omaa toimintaa eikä tiloille ole muuta kaupungin omaa käyttöä.

Kilpailualue sijoittuu Heinolan keskustan tuntumaan satama- ja kylpyläalueelle sekä keskeisille historiallisille puistoalueille ja entisen Maaherrankadun päiväkodin alueelle.

Ideakilpailun kohteena on tarjouskilpailun tonttien lisäksi satama-alue, uimaranta-alue, Vanhan sahan rannan puistoalue, Kylpylänpuisto, Rantapuiston länsiosa sekä näihin liittyvät katualueet.

Heinolan elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä kertoo, että tarjous- ja ideakilpailun taustalla on tavoite saada satama-alue entistä parempaan hyötykäyttöön.

Meillä on käyttämättömiä rakennuksia ja tontteja alueella, joka on kaupungissa paraatipaikalla. Elinvoimajohtaja Heikki Mäkilä

– Meillä on käyttämättömiä rakennuksia ja tontteja alueella, joka on kaupungissa paraatipaikalla. On kaupungin kannalta tarkoituksenmukaista, että aluetta kehitetään, sanoo Mäkilä

Kyselyjä rakennuksista tullut harvakseltaan

Rakennuksista on Mäkilän mukaan tullut satunnaisia kyselyjä harvakseltaan, samoin yksittäisiä tiedusteluja niiden vuokraamisesta. Mäkilä toivoo, että tarjouskilpailun avulla satama-alueelle löytyisi hyvällä taloudellisella pohjalla olevaa toimintaa.

Kilpailijoiden taloudelliset ja rahoitukselliset edellytykset sekä yhteiskunnallisten velvoitteiden noudattaminen tarkistetaan ennen kilpailuehdotusten arviointia. Kilpailu on avoin, ja siihen voivat osallistua kaikki, jotka arvioivat pystyvänsä toteuttamaan hankkeen kilpailuehtoja noudattaen.

– Rakennukset eivät ole hyvässä kunnossa, ja niiden käyttö vaatii mittavia kunnostuksia. Tarjouskilpailun voittaja sitoutuu kunnostamiseen, joten jo se vaatii hyvää taloutta, Mäkilä huomauttaa.

Kaikki rakennukset ovat joko suojeltuja tai ne on tarkoitus suojella, koska ne sisältyvät arvokkaisiin kulttuuriympäristöalueisiin. Rakennusten purkamismahdollisuutta voidaan tutkia vain asemakaavan muutoksen kautta.

Kilpailun toteuttaminen löytyy kaavoitusohjelmasta ja se liittyy myös valtuutettu Pekka Moilasen (ps.) elokuussa 2016 jättämään valtuustoaloitteeseen.

Mäkilä kertoo, että tarjouskilpailun markkinoinnissa on tarkoitus käyttää ulkopuolista toimistoa apuna.

– Haluamme tuoda laajasti esille sen, mitä on tarjolla.

Pyrkimyksenä on kehitysideoinnin ohella lisätä ymmärrystä siitä, mitä pidetään kilpailualueen tärkeimpinä ominaisuuksina, ja mitä puolestaan epäkohtina.

Tarkoituksena löytää ideoita alueen kehittämiseen

Ideakilpailun tarkoituksena on löytää ideoita ja niiden toteuttajia kehittämään kansallisen kaupunkipuiston ydinaluetta. Kilpailussa on kuitenkin tiettyjä reunaehtoja. Kylpylän korttelialue halutaan säilyttää pääosin avoimena, julkisena alueena. Jos vesialueelle tulee toimenpiteitä, ne eivät saa vaarantaa maisemahistoriallisten ja kaupunkikuvallisten arvojen säilymistä. Myös rakennusten käytön tulee olla alueen luonteeseen soveltuvaa. Kilpailuun osallistuva luovuttaa kaupungille oikeuden hyödyntää kilpailuideaa ja materiaaleja.

Kilpailuohjelmaluonnoksen mukaan tarkoituksena on myös järjestää kilpailuseminaari kilpailun käynnistyttyä. Sen ajankohta ilmoitetaan erikseen.

Tarjouskilpailu

Myytäväksi neljä rakennusta

Tarjouskilpailu on neljästä rakennuksesta erikseen. Ne ovat kiinteistöineen kaupungin omistuksessa.

Maaherrankadun päiväkoti, pinta-ala 642 kerrosalaneliömetriä. Rakentamisvuosi noin 1900. Rakentamistapa hirsi ja lautavuoraus. Kuntotutkimus tehty 2016.

Kylpylän päärakennus, kerrosala 1581 m². Rakentamisvuosi 1931. Rakentamistapa tiilimuuraus ja rappaus. Kuntotutkimus tehty 2017.

Kuivahoitorakennus, kerrosala 715 m². Rakentamisvuosi 1931. Rakentamistapa hirsi ja rappaus. Kuntotutkimus tehty 2017.

Asuinrakennus, kerrosala noin 115 m². Rakennettu 1800-luvulla, laajennettu 1900-luvulla. Rakentamistapa hirsi ja lautavuoraus, kuntotutkimus tehty 2017.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat