Uutiset

Iso terveyssäästö pikkurahalla

10 000 työikäistä maksuttomaan kunnon kohotukseen Heinolassa. Painopiste matalan kynnyksen liikunnassa.

Matalan kynnyksen liikunnan pariin aiotaan kannustaa Heinolassa tänä vuonna noin 10 000 työikäistä.

Matala kynnys on teemana myös muiden väestöryhmien liikunnassa.

– Työikäiset, joihin kuuluu sekä työssä käyviä, että työttömiä ovat jatkuvasti iso liikunnallinen haaste, sanoo Kunnossa kaiken ikää -vastaava liikunnanohjaaja Riikka Pyyhtiä.

Työikäisten Kunnossa kaiken ikää -liikuntapalveluun osallistuu Heinolassa vuosittain noin 40 yritystä, joista suurin on Heinolan kaupunki.

Työnantajan maksamalla kausimaksulla henkilöstö voi osallistua ilmaisiin liikuntatunteihein ja aktiviteetteihin rajattomasti. Myös työttömät pääsevät liikuntatunneille ilman maksua.

– Ilmaispalvelut ulotettiin työttömiin viime syksystä lähtien. Tällä oli huomattava vaikutus käyntimääriin. Tunneilla on näkynyt runsaasti uusia kasvoja, Pyyhtiä sanoo.

Työikäisille on viikoittain yli 30 eritasoista liikuntaryhmää sekä erilaisia tapahtumia, testaustoimintaa ja yritysvierailuja.

Työttömät voivat osallistua toimintaan maksuttomalla KKI-kortilla. Kortin saa liikuntaneuvojalta, työttömien terveydenhoitajalta, työvoimatoimistosta ja uimahallin kassalta. Korttia noudettaessa on esitettävä viimeisin kelan työttömyyskassan päätös tai työvoimatoimiston todistus.

Niin ikään perheliikuntaan on tullut uusia vaihtoehtoja.

– Ulotimme matalan kynnyksen liikuntapalvelut perheisiin Lasten ja perheiden liikuntahankkeen myötä, toteaa liikuntapalvelujen asiantuntija Maria Kaikkonen.

Tommola-talolla aloittelee kevätkautta lokakuussa perustettu perheliikkari.

– Kyse on ohjatusta liikuntamuodosta. Matala kynnys tarkoittaa tässä ikärajattomuutta sekä sitä, ettei liikuntatunti ole tiukasti ohjelmaan sidottu. Lapset saavat käyttää tilaa ja välineitä sekä leikkiä keskenään vapaasti, Kaikkonen sanoo.

Koko perheen liikuttava seikkailu on myös uusi liikuntamuoto.

Tätä varten terveysliikuntakoordinaattori Kirsi-Marja Vihervaara kokoaa perheistä ryhmän, jolle tehdään liikuntaohjelma. Mukaan voi ilmoittautua kuka tahansa perheellinen.

Ryhmässä voi olla sekä ulko- että sisäliikuntaa osallistujien tarpeiden mukaan.

Wibit-temppurata rakennetaan uimahallille talvilomaviikolla (viikko 9).

Temppuradalle ei ole ikärajaa. Myös puutteellisesti uivat lapset voivat osallistua yhdessä vanhempien kanssa.

Erityislasten syksyllä alkanut liikuntakerho jatkaa myös tänä vuonna.

– Pitempään tuli sellaista viestiä, että erityislasten vapaa-ajan toiminnasta on pulaa. Liikuntakerho täyttää tätä aukkoa kerran viikossa, toteaa erityisryhmien liikunnanohjaaja Johanna Saarinen.

Eläkeläisliikkujalle on paljon vaihtoehtoja.

– Valittavana on kaikkiaan noin 40 erilaista kaupungin järjestämää liikuntaryhmää. Lisäksi on yritysten ja yhdistysten organisoimaa liikuntaa, Saarinen luettelee.

Eläkeläisliikunta on 70 vuotta täyttäneille heinolalaisille maksutonta. Muilta veloitetaan 55 euroa vuodessa.

Liikuntabussi palvelee niitä kauempana asuvia, joilla ei ole omaa kuljetusvälinettä.

– Bussi kuljettaa esimerkiksi jumppatunnille ja takaisin kotiin maanantaisin ja torstaisin. Tarkempaa tietoa saa terveysliikuntakoordinaattori Heli Nokelaiselta.

Toukokuussa liikuntapalvelut järjestää Heinolassa koko kansan testauspäivän.

– Viidellä eurolla saa kehonkoostumus-, liikkuvuus-, lihaskunto- ja puristusvoimamittauksen. Testauspäivä on 8.5. uimahallin peilisalissa.

Heinolan budjetista kuluu noin 1,5 prosenttia liikunnan menoihin.

– Koska tämä on mitä tärkeintä sairauksia ehkäisevää työtä, asia on nähtävä niin, että tässä tehdään pienellä rahalla isoa säästöä. Liikuntapalvelujen painopiste on kuluvanakin vuonna matalan kynnyksen liikunnassa, joka on terveyden edistämistyötä, Kaikkonen kaavailee.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat