Uutiset

Liikunta-aktivaattori istuttaa myönteisiä liikuntakokemuksia

Suomen urheiluopistolla on ajettu sisään uusia liikuntamuotoja kymmenien vuosien ajan.

Hyviä liikuntatottumuksia ei istuteta ainoastaan julkisen sektorin tarjoamissa liikunta- ja hyvinvointipalveluissa.

Myös Suomen urheiluopistolla, Vierumäellä on harjoitettu vuosikymmenten ajan kaikille avointa, huokeaa hyvinvointitoimintaa.

Käytännössä lapsille ja aikuisille järjestettäviä liikuntatunteja pyörittävät ympäri vuoden liikunta-aktivaattorit.

Vierumäen verkkosivuilla on tapahtumakalenteri, josta näkyy ympärivuotinen, ohjattu liikuntaohjelma.

– Pääosa liikkujista on alueella lomailevia tai majoittuvia, mutta palvelemme yhtä lailla paikallisia ja päiväkävijöitä, toteaa liikunta-aktivaattori Maikki Prusila.

Jos haluaa tietää, mikä on tällä hetkellä in liikunnassa tai mitä ihmiset haluavat kokeilla, riittää kun katsoo liikuntatuntitarjotinta.

– Monet perinteiset jumpat, pallopelit ja liikuntalajit pitävät pintansa. Uusia liikuntamuotoja tulee koko ajan. Lasten liikunnassa suosikkeja ovat parkour, telineradat sekä kaupunkisota, Prusila toteaa.

Olipa kyseessä muotilaji tai ei, perusajatus on saada asiakkaat viihtymään liikunnan parissa ja tehdä samalla liikuntakasvatusta.

– Totta kai alan ammattilaisena tahtoisin juurruttaa liikuntatottumuksia ja jakaa liikunnan iloa. Tunnen onnistuneeni, kun näen että asiakkaat palaavat Vierumäelle vuodesta toiseen.

Näin on käynyt muun muassa espoolaiselle Sundellin perheelle.

– Kun lapset ovat pieniä täyttää Vierumäki kaikki tarpeet. Tämä sopii meille paremmin kuin Lapin loma, sillä aikaa säästyy matkoista varsinaiseen lomailuun. Käytämme aina ohjattuja liikuntapalveluja. Lasten on syytä oppia toimimaan myös ryhmässä, Tom Sundell sanoo.

Hän antaa kiitosta Vierumäelle monipuolisista liikuntamuodoista, suorituspaikkkojen siisteydestä sekä erittäin ystävällisestä henkilökunnasta.

– Rakentavaa kritiikkiä annan siitä, etteivät myyntipalveluun tekemämme varaukset aina toimi. Joudumme liian usein selvittelemään väärinkäsityksiä paikan päällä. Liikuntatuntien mobiilivarauksessa peruutusten tekeminen on tehty liian vaikeaksi.

Myös Sundellin lasten suosikkeja ovat kaupunkisota, volttiareena sekä talvihauskanpito ulkona.

Prusilan mukaan sana ”kaupunkisota” saattaa kuulostaa kilpailulliselta.

– Käytännössä kyse on liikuntaleikistä, joka muistuttaa polttopalloa. Termi kuitenkin kiehtoo lapsia ja myös liikuntamuoto on onnistunut, koska se vetää väkeä kerrasta toiseen.

Leikki tukee monia liikunnallisia tavoitteita.

– Tempo vaihtuu koko ajan. Tarvitaan sekä älyä, että fyysistä kestävyyttä. Harjoitus kehittää niin ikään yhteistyötä ja ryhmässä toimimista. Kaupunkisotaa ei voiteta sooloilemalla, Prusila kuvaa.

Liikunta-aktivaattorin työssä on haastavat puolensa.

– Vaikka lasten aktiviteetit on suunniteltu ikäryhmittäin, on mukana usein hyvin eri tasoisia asiakkaita. Joku kokeilee lajia ensi kertaa, joku on jo konkari, sanoo liikunta-aktivaattorina työskentelevä liikuntaneuvoja Riku Välikangas, joka vastaa muun muassa lasten parkour-liikuntatunneista.

Ohjaajan luovuus joutuu koetukselle.

– Esimerkiksi parkourissa on oltava mukana perusliikuntaa, jotta kaikki pysyvät mukana. Sen ohessa lapset tekevät parkourille lajinomaisia esteiden ylityksiä eri tavoin.

Yksi tapa tasoittaa eroja on se, että lapset saavat itse suunnitella taitojaan vastaavan parkour-radan.

– Tämä liikuntamuoto vahvistaa perusfysiikkaa ja antaa uudenlaisia liikuntakokemuksia. Jollekin se voi olla sytyke parkourin vakavampaan harrastamiseen, Välikangas sanoo.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat