Uutiset

Heinola myöntää palveluseteleitä nimikkeellä, jota laki ei tunne – aluehallintovirasto selvittää

Kaupungin oma palvelunimike edellyttää, että hoivakotien on pystyttävä rekrytoimaan sijaisia nopeasti. Attendo Tähtiniemessä henkilöstömitoitus oli kesällä riittämätön.

Laki ei tunne nimikettä "laajennettu tuettu asuminen". Tällä nimikkeellä olevien asiakkaiden vointi voi heikentyä äkkinäisesti, jolloin hoivakodin on pystyttävä rekrytoimaan sijaisia nopeasti. Kuva: Mirja Hussain

Aluehallintovirasto (avi) on pyytänyt Heinolan kaupungilta selvitystä palveluasumisen järjestämisestä. Heinola myöntää palveluseteleitä nimikkeellä "laajennettu tuettu asuminen", vaikka sosiaalihuoltolaki ei tunne kyseistä palvelua. Lain mukaisia palveluita ovat kotihoito, tilapäinen asuminen, tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen.

– Omia palvelunimikkeitä on luotu muuallakin. Ongelmaksi muodostuu se, että asumisen kriteerit ja maksut voivat vaihdella nimikkeiden välillä ja siksi valvonta on hankalaa. Asiakkaiden tulee saada yhdenvertaista palvelua asuinpaikastaan riippumatta. Siksi olemme pyytäneet selvitystä Heinolan kaupungilta, sanoo ylitarkastaja Jaana Lohvansuu Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lohvansuu on vastaanottanut selvityksen, mutta arvioi pääsevänsä käsittelemään sitä vasta kuukausien kuluttua. Keskimääräinen käsittelyaika avissa on tällä hetkellä kahdeksan kuukautta.

Viidesosa asiakkaista on laajennetussa tuetussa asumisessa

Miksi Heinola on luonut oman palvelunimikkeen?

– Kaikki eivät tarvitse tehostettua palveluasumista, mutta eivät silti pärjää kotona. Kyse on välimuotoisesta asumispalvelusta, taustoittaa Heinolan vanhus- ja hoitopalvelujohtaja Riitta West.

Westin mukaan asiakkaalle myönnetään 1-3 palveluseteliä hoidontarpeesta riippuen. Osa laajennetun tuetun asumisen asiakkaista tarvitsee hoitoa vain päiväsaikaa, osa myös öisin. Westin mukaan avin esiin nostamassa ongelmassa on lienee kyse lähinnä käsitteellisestä seikasta.

– Jos minun pitäisi määritellä laajennettu tuettu palveluasuminen sosiaalihuoltolain mukaan, luokittelisin sen tehostetuksi kotihoidoksi, West sanoo.

Heinolassa on myönnetty palveluasumispaikka 251 henkilölle. Heistä 54:n eli noin viidesosan kohdalla kyse on laajennetusta tuetusta asumisesta.

Sijaisia on saatava nopeasti

Laajennettua tuettua asumista tarjotaan sekä kaupungin omissa että yksityisissä hoivakodeissa. Sijaisten saaminen nopealla aikataululla on erityisen tärkeää, kun hoivakoti tarjoaa laajennettua tuettua asumista.

– Asiakkaan hoivan tarve voi vaihdella paljon. Hoivakodilla pitää olla valmiudet resursoida lisähenkilökuntaa silloin, kun asiakkaan vointi huononee, Riitta West sanoo.

Heinolassa on ollut ongelmia henkilöstömitoituksessa yksityisellä puolella. Attendo Tähtiniemestä tehtiin kantelu, jota avi tutki valvonta-asiana ja antoi päätöksensä 31. tammikuuta. Päätöksen mukaan avi katsoo, että henkilökuntamitoitus on ollut kesällä riittämätön. Avi kiinnitti huomiota myös hoivakodin johtamiseen. Attendo Tähtiniemessä ja Attendo Lähteenpuistossa on ollut yhteinen esimies viime keväästä asti, mikä ei avin mukaan riitä.

Attendo Tähtiniemi etsii johtajaa

Tähtiniemen ja Lähteenpuiston johtaja Johanna Piirainen kertoo, että uuden johtajan rekrytointi on käynnissä. Attendon sijaistilannetta hän kuvailee seuraavasti: "Päijät-Hämeessä on tällä hetkellä keskitetty rekrytointi, joka hankkii jatkuvasti uusia sijaisia ja auttaa johtajia sijaisten hankinnassa äkillisissä tilanteissa. Sijaisia on siis saatavilla hyvin, tarvittaessa myös nopealla aikataululla."

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat