Uutiset

"Merja on läsnä kaikkialla Haihatuksessa" – tytär Anni Auvinen toimi viimeiset kuukaudet äitinsä omaishoitajana

Taidelaitos Haihatus viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan ilman toista perustajaansa Merja Metsästä.

Salasanat unohtuivat, eikä kahvinkeitto onnistunut. Aluksi hajamielisyys meni stressin piikkiin, mutta ei enää kun paikalle piti kutsua ambulanssi. Tutkimuksissa kuvataiteilija Merja Metsäsellä todettiin aggressiivinen aivosyöpä 25. heinäkuuta. Kasvain leikattiin, mutta operaatiossa selvisi että syöpä oli ehtinyt levitä niin laajalle, ettei leikkauksesta ollut avuksi.

Rutikuiva hellekesä vaihtui syksyksi ja syksy alkutalveksi. Merja Metsänen kuoli 21. marraskuuta, vain neljä kuukautta syövän toteamisen jälkeen.

Merja ei halunnut itkuista muistotilaisuutta

Helmikuun aurinko helottaa taivaalla. Talvisen maiseman keskellä lepää Taidelaitos Haihatus, Merja Metsäsen elämäntyö. Puutarhassa omenapuut nuokkuvat lumen painosta. Ulkotaideteokset kurottelevat katsojan näköpiiriin kinosten keskeltä.

– Merja on haudattu Malmin hautausmaalle Helsinkiin, mutta meille lapsille hän on läsnä luonnossa ja kaikkialla täällä, sanoo Metsäsen tytär Anni Auvinen.

Tänään lauantaina Haihatuksessa avataan Metsäsen laajasta tuotannosta koottu retrospektiivinäyttely. Auvinen ja näyttelyn kuraattori Virpi Lehto ovat tarkkoja siitä, että kyseessä ei ole muistonäyttely.

– Merja ei halunnut missään nimessä muistonäyttelyä. Hän toivoi myös, että hänen muistotilaisuudestaan ei tulisi surkuttelutapahtumaa, Lehto sanoo.

Näyttely ripustettiin muistotilaisuutta varten. Kuinka onnistuitte täyttämään Merjan toiveen iloisesta muistotilaisuudesta?

– Aika hyvin. Siellä ei ollut arkkua eikä virsiä, vaan ruokaa ja vähän rumpumusiikkia. Totta kai ihmiset olivat surullisia, mutta muistelimme äitiä iloisessa hengessä, Auvinen kertoo.

Töitä alastonmallikuvista pilapiirroksiin

Merja Metsäsen pilapiirrokset olivat suosittu sisältö paikallislehti Joutsan Seudussa. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Helsingissä syntynyt Merja Metsänen pääsi Taideteolliseen korkeakouluun heti lukion jälkeen vuonna 1974. Retrospektiivinäyttelyssä Metsäsen opiskeluaikoja edustavat lyijykynällä piirretyt alastonmallikuvat. Isoille arkeille piirretyt, vuosikymmeniä unohduksissa olleet kuvat löytyivät Haihatuksen nurkista rullille käärittyinä.

Näyttelyssä on oma huone pilapiirroksille, joita Metsänen teki paikallislehti Joutsan Seudun tilauksesta. Piirroksissa Metsänen otti kantaa paikalliseen elämänmenoon, eikä vältellyt aiheissaan sen enempää uskontoa, politiikkaa kuin nurkkakuntaisia kiistanaiheitakaan. Metsänen kuvasi mielellään erityisesti ihmisiä ja eläimiä. Ihmiskasvoinen Positiivisuushaaste-teos on musta kuin mörkö ja piikikäs kuin siili.

– Äiti oli todella positiivinen ihminen, mitä ei aina uskoisi kun katsoo hänen töitään, Auvinen nauraa.

Metsäsen kynä taipui kuvaamaan sekä sukupuoliroolien kyseenalaistamista että puolisonsa Raimo Auvisen hurjaa laihdutusprojektia, jossa miehen vyötäröltä hävisi yhden vuoden aikana yli 60 kiloa.

Metsäsen teos nimeltä Positiivisuushaaste. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Muutto maalle oli merkityksellinen

Vuosi sitten Anni Auviselle tuli tunne, että hänen on pakko päästä maalle asumaan. Tampere jäi taakse ja uusi koti muodostui Haihatuksen pihapiiriin, uudenkarheaan Fantasia-taloon. Muuton myötä Auvinen alkoi perehtyä innokkaasti taidelaitoksen toimintaan. Näin jälkeenpäin ajoitus tuntuu merkitykselliseltä. Auvinen ehti perehtyä puoli vuotta ennen äidin sairastumista. Syövän toteamisen jälkeen Auviselle oli itsestään selvää ryhtyä äidin omaishoitajaksi.

– Olen tekijätyyppi ja minua helpotti, kun sain auttaa äitiä käytännön asioissa. Oli se toki välillä rankkaakin, kun piti mennä toisen reviirille.

Tyttären mieleen on jäänyt äidin reaktio hänen kuultuaan sairaudesta.

– Äidin suurin huoli ei ollut se, miten hänelle itselleen käy, vaan mitä Haihatukselle tapahtuu. Äiti ei ollut pitänyt yhtään lomaa pariinkymmeneen vuoteen. Tämä oli hänen elämänsä.

Nyt Haihatuksen toiminta jatkuu vapaaehtoispohjalta Haihatuksen henki -yhdistyksen ylläpitämänä. Tänä vuonna taidelaitos juhlii 20-vuotista olemassa oloaan juhlanäyttelyllä.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat