Uutiset

Maakuntamuseo ei puolla sairaalan purkua

Timo Erkkilä uskoo, että sairaalan N-osa olisi kunnostettavissa ja että sille löytyisi myös käyttöä. Kuva: Heini Kuusela

Päijät-Hämeen maakuntamuseo on antanut lausuntonsa kaupunginsairaalan N-osasta, jolle kaupunki on hakenut purkulupaa. Sairaalan kulttuurihistoriallista arvoa pidetään lausunnossa merkittävänä.

Tutkija Päivi Siikaniemen ja museonjohtaja Timo Simanaisen allekirjoittamassa lausunnossa todetaan, ettei maakuntamuseo puolla vanhimmilta osiltaan lähes 120-vuotiaan sairaalan purkamista.

Lausunnossa todetaan, että kaupunginsairaalan N-osa on historiallisesti ainutlaatuinen jäänne Heinolan varhaisimmasta sairaalarakentamisesta ja valtakunnallisestikin harvinainen. Se on myös kaupunkikuvallisesti merkittävä rajatessaan sairaalakorttelin eteläsivua Rauhankadun ja Torikadun kulmauksessa.

Lisäksi tarvitaan esimerkiksi maansiirtotöitä ja maisemointia, vaikka siihen tulisi pelkkä parkkipaikka. Rakennussuojelija Timo Erkkilä

Samaa mieltä ovat rakennuksen säilyttämisen puolesta puhuvat Paavo Posti ja rakennussuojelija ja kokoomusvaltuutettu Timo Erkkilä, jotka muistuttavat, että sairaala on ainoa Heinolan terveydenhoidon historiasta kertova rakennus, joka on enää jäljellä.

– Lausunto on yksiselitteinen kannassaan purkamiseen, jopa tiukemmin kuin mitä etukäteen arvelin, että se voisi olla, kertoo Posti.

Hänen tavoitteenaan on, että asiassa otettaisiin aikalisä, ja pohdittaisiin rakennuksen tilannetta erilaisesta näkökulmasta.

– Tarkastelukulma pitää muuttaa tässä niin päin, että pohdittaisiin sairaalan käyttömahdollisuuksia purkamisen sijaan.

Erkkilä huomauttaa, että monelle on voinut jäädä rakennuksen kunnosta sellainen käsitys, ettei sille voi tehdä mitään muuta kuin purkaa.

– Hirsirakenteet ovat kuitenkin kohtuullisessa kunnossa. Kuten lausunnossakin todetaan, ei vanhimmassa hirsirakenteisessa osassa ole havaittu sellaisia vaurioita, jotka edellyttäisivät rakennuksen purkamista.

Sekä Erkkilä että Posti uskovat, että rakennukselle löytyisi vielä käyttöä, mikäli se päätettäisiin säilyttää ja kunnostaa.

– Kaupungin asia olisi ratkaista ottaisiko se rakennuksen omaan käyttöön vai tarjoaisiko sitä ulkopuolisille. Se voisi sopia esimerkiksi toimistokäyttöön, Posti kaavailee.

Erkkilä muistuttaa, että purkaminenkin maksaa, eikä se yksin riitä.

– Lisäksi tarvitaan esimerkiksi maansiirtotöitä ja maisemointia, vaikka siihen tulisi pelkkä parkkipaikka.

Heinolan kaupungin vastaava rakennustarkastaja Juha Mara kertoo, että asian käsittely on kesken.

– Saan vielä lausunnot kaavoittajalta ja ely-keskukselta. Kaikki asiat huomioidaan ja arvioidaan, ja sen jälkeen asia ratkaistaan rakennusvalvonnassa.

Tekninen lautakunta teki sairaalan vajaan 770 neliön laajuisen N-osan purkamisesta päätöksen jo vuonna 2015, mutta purkulupaa ei ole toistaiseksi myönnetty.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat