Uutiset

Heinolassa tarjolla tuhtia tavaraa C-kasetilta

WPK-talon lavalla ovat vain piano, kitara ja sähköbasso – sekä Vallu Lukalle tärkeimmät laulut.

Kun esiintyy yksin, on aina mahdollisuus viedä tunnelmaa haluamaansa suuntaan, Vallu Lukka sanoo. Kuva: Niko Peipsalo

Heinolalainen muusikko ja näyttelijä Vallu Lukka toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Hän nousee Jään ja valon juhlan avajaispäivänä WPK-talon salin lavalle yksin, vain instrumentit seuranaan.

Lukka on pitänyt kotikaupungissaan parin vuoden välein teemakonsertteja. Nyt on luvassa jotain ihan erilaista. Lukka esittää konsertissaan kappaleita, joita häneltä ei ole ennen kuultu.

Leijonanosa Lukan työstä on esittää ohjelmistoa, jota häneltä toivotaan. Torstain konsertissa hän ottanut vapauden valita lauluja, jotka puhuttelevat häntä itseään.

Hulvattomia, pateettisia, väkeviä, kipeitä ja viisaita lauluja. Muusikko Vallu Lukka

Tutkimusten mukaan musiikki, jota on kuunnellut 18–20-vuotiaana, poraa tosi syvälle mieleen.

– 90 prosenttia Yksin-konsertin lauluista on siltä ajalta, kun olin aikuistumisen kynnyksellä, Lukka sanoo.

Kasaria ja ysäriä on siis luvassa.

Yksin-konsertti on lähtenyt halusta lähestyä musiikin esittämistä uudella ja poikkeuksellisella tavalla, halusta kokeilla ja rikkoa omia rajoja, haastaa itsensä ja löytää jälleen uusi kulma musiikin tekemiseen.

Lukka on kaivanut repustaan lauluja, jotka ovat pyörineet useammin hänen levylautasellaan ja korvanapeissaan kuin keikkaseteissään.

– Tämä on myös kunnianosoitus pop-musiikin historian vaikuttavimmille tulkitsijoille. Näiden laulujen alkuperäiset esittäjät kuten David Bowie, Kate Bush, Freddie Mercury, Peter Gabriel ja Ismo Alanko ovat yhä esikuviani, hän kertoo.

Kate Bush oli hyvin kiinnostunut teatterillisesta musiikin tekemisestä. David Bowie päätyi Ziggy Stardust-avaruushahmoon. Peter Gabriel käytti mitä erilaisimpia esiintymisasuja.

– Ehkä heidän visuaalinen lähestymistapansa musiikkiin on kiehtonut teatterialan ammattilaista, Lukka miettii.

Ismo Alanko on Lukalle suomalaisista muusikoista tärkein. Alangossa viehättää tekstien viiltävyys ja osuvuus.

– Hän on tämän päivän karjalainen shamaani, joka laulaa melankolisia sävelmiä, Lukka kuvaa.

Musiikki on aina ollut paitsi Lukan keino selvitä myös tapa olla. Se on kanava, joka on pysynyt auki silloinkin, kun muut kanavat ovat olleet tukossa.

On ollut ja on lauluja, sävelten ja tekstien maailmoja, jotka kukin tavallaan – viisaudellaan, ironiallaan, hulluudellaan tai järkevyydellään – ovat näyttäneet tietä ja ravistelleet hereille, pakottaneet tarttumaan hetkeen.

– Hulvattomia, pateettisia, väkeviä, kipeitä ja viisaita lauluja. Esitän ne nyt.

Vallu Lukka on seurannut ilolla Heinolan kulttuurielämän vilkastumista. Hän on mielissään paikallisin voimin tehdystä kulttuurista.

– Pienessä paikallisyhteisössä pitääkin korostua paikallinen tekeminen. Se on kiinni hyvistä vetäjistä ihan kuten urheiluseuroissakin. Nyt meillä on oikeita ihmisiä tekemässä oikeita asioita. Esimerkiksi Virtapiiri-kuoro tekee huikeita, kunnianhimoisia ja isoja produktioita.

Lukka on hyvillään myös siitä, että Heinolaan on saatu vierailemaan valtakunnallisia huippuja kuten pianotaiteilija Olli Mustonen.

Heinolalaisilla on tarve käyttää kulttuuripalveluja. Kulttuuri myös elävöittää kaupunkia.

– Se, että kulttuuria on saatavilla omassa kaupungissa, se on tasokasta ja sinne on mukava mennä, on paras yhtälö, Lukka sanoo.

Omaa, erillistä kulttuuri- tai teatteritilaa Heinolaan ei Lukan mielestä tarvita. Hän on tyytyväinen uuteen lukioon tulossa olevaan esiintymistilaan.

– Sisältö ratkaisee, eivät seinät. Kyllä taide aina tilansa löytää.

Yksin-konsertti Heinolan WPK-talolla torstaina 21.2. kello 19. Osoite Kymenkartanonkatu 12.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat