Uutiset

Kelkkailu sopii aloittelijallekin, kunhan mukana on kokenut opas

Joutsan kelkkasafari kokoaa harrastajat yhteen lauantaina. Mukaan otetaan myös aloittelijoita.

Kaasu oikeassa kahvassa, jarru vasemmassa. Punaista nappia painamalla masiinan saa sammumaan. Siinä tärkeimmät ohjeet, ennen kuin on aika painaa kypärä päähän ja hypätä moottorikelkan ohjaimiin. Olen lähdössä ajamaan kelkalla toista kertaa elämässäni. Edellinen kerta oli Muoniossa ja siitä on aikaa pitkälle toistakymmentä vuotta. Jännittää, miten saan kelkan pysymään reitillä. Etten vaan aja puuta päin.

Oppaani on kokenut kelkkailija, joutsalainen Heikki Utula. Utula on yksi Joutsan suositun moottorikelkkasafarin järjestäjistä. Safari järjestetään tulevana lauantaina kolmatta kertaa. Mukaan pääsee vaikkei omaa kelkkaa omistaisikaan, koska sellaisen voi vuokrata järjestäjältä.

Safarilla edetään kolmessa ryhmässä, joista hitaimman matkaan pääsevät myös aloittelijat. Siksi on syytä testata, voisiko kaltaiseni kokematon kuski pärjätä letkan mukana. Joten ei muuta kuin matkaan.

Kaasun antaminen vaatii opettelua

Matka alkaa Utulan kotoa Suonteen rannalta. Aluksi menoni on hieman nykivää, kun yritän löytää sopivaa painetta kaasulle. Arastelen kaasun painamisessa kahdesta syystä. Ensinnäkin haluan varmistua siitä, etten aja mutkista ulos. Toisekseen kaasuttaminen tarkoittaa sitä, että konetta joutuu huudattamaan. Muutaman ensimmäisen kilometrin jälkeen huomaan kuitenkin, että meteli kuuluu asiaan eikä kone mitä ilmeisimmin ole hätää kärsimässä.

Otamme suunnaksi Joutsan ja kelkkailijoiden vakiopaikan Huttulan. Ensimmäisten kilometrien aikana reitti mutkittelee tummassa kuusimetsässä. Hanki on täynnä neulasia ja auringonvalo yltää alas maahan juuri ja juuri. Metsä ottaa kelkkailijan syliinsä.

Jäisellä kelillä moottori kuumenee helposti liikaa

Sitten edessä on Viherin museosilta. Pysäytämme kelkat ja Utula kurkkaa lämpömittaria: moottori on kuumentunut 90-asteiseksi. Nyt on syytä sammuttaa kelkka ja antaa sen jäähtyä. Jäiset kelit ovat kelkkailijoille niitä haastavimpia.

– Tällä hetkellä maa on todella kova. Kelkka käyttää lunta jäähdytykseen ja nyt kun reitillä ei ole irtolunta, kelkka kuumenee, Utula selittää.

Jos lämpötila nousee yli sadan asteen, kelkka sammuttaa itse itsensä. Mutta mikäs tässä on taukoa pitäessä. Aurinko paistaa ja äänimaisemaan kuuluvat vain yksinäisen linnun laulu ja Viherin kirkkaan veden virtaus.

Merkityillä reiteillä pysyminen on tärkeää, jotta maanomistajat pysyvät tyytyväisinä. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Tienylitykset vaativat tarkkuutta

Viherin jälkeen edessä on Joutsan kirkonkylä. Taajamassa kelkkailijalta edellytetään erityistä huolellisuutta. Jo lähtiessä Utula on ohjeistanut minua olemaan tarkkana varsinkin isompien teiden ylityksissä. Silloin täytyy katsoa suorin reitti etukäteen, jotta kelkkaa ei tarvitse alkaa kääntää kesken kaiken. Asfaltilla suunnan muutos ei nimittäin onnistu.

Ensimmäinen haaste tulee eteen Pertunmaantien ja Jousitien risteyksessä, josta erkanee reitti myös Koiravuoreen. Samaan aikaan täytyy havainnoida neljästä suunnasta tulevat autot, ennen kuin tien voi ylittää. Toinen vastaava paikka on Huttulaan tullessa. Ylitykset onnistuvat hyvin.

Paluumatkalla vauhti kasvaa

Tauon jälkeen paluumatka Suonteelle sujuu vauhdikkaammin. Ajovarmuus paranee yllättävän nopeasti ja huomaan kaasuttavani rennommin myös mutkaisilla metsäpätkillä. Ajo tuntuu mukavan letkeältä, pompottelulta kuten Utula asian nauraen ilmaisee. Tässä vaiheessa on kuitenkin huomautettava, että juuri tämän reitin ajaminen on ehkä antanut minulle tavallista ruusuisemman kuvan kelkkailusta. Ajoreitti on koko matkan pituudelta tasainen. Polanteita tai talven nimismiehenkiharaa ei ole lainkaan.

– Yleensä reitit eivät ole ollenkaan näin hyvässä kunnossa, varsinkaan Etelä-Suomessa ja sellaisilla alueilla, joilla ajaa paljon turisteja. Tämä Suonteen pätkä on hyvä, koska tämä on kotireittini ja lanaan tämän niin usein, Utula sanoo.

Ja sitten totuuden hetki. Pärjäisinkö mukana safarilla?

– Kyllä, ihan varmasti, Utula sanoo.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat