Uutiset

Avantouimareiden lämpömatto ja mopon penkin vuori – suutari Aarno Nieminen osaa ommella lähes mitä vain

Joutsalainen suutari Aarno Nieminen on palvellut asiakkaita yli 40 vuotta.

Neljässä vuosikymmenessä suutari Aarno Niemisen maine on kiirinyt kauas. Niemisen taitavissa käsissä korjaantuvat paitsi jalkineet ja laukut myös kaikenlaiset harrastusvälineet aina ratsastussaappaista mopon penkin vuorailuun. Välillä tuntuu, että Nieminen tekee mahdottomasta mahdollista. Toisaalta hänet tunnetaan rehellisyydestään: jos korjaaminen ei enää kannata, hän sanoo sen suoraan.

Niemisen pakeilla käy asiakkaita jopa sadan kilometrin päästä. Siihen on syynsä. Nieminen tekee nimittäin sellaisiakin töitä, joita kaupunkien suutarit eivät niin mielellään ota vastaan.

– Minä olen sitä mieltä, että kaikki työ kannattaa, Nieminen sanoo.

Tätä ohjenuoraa hän on noudattanut etenkin vaikeina aikoina. Niitäkin on neljään vuosikymmeneen mahtunut. Yksi vaikeista paikoista oli 1990-luvun lama.

– Silloin suutariltakin loppuivat työt oikeastaan kokonaan, mutta luonto ei antanut periksi konkurssille. Menin puoleksi vuodeksi töihin Leivonmäen sahalle ja pidin liikettä auki silloin, kun en ollut työvuorossa.

Yhdessä suvantovaiheessa Nieminen sai lisätoimeentuloa "varastorepsikan" hommista paikallisen kauppiaan Martti Parkkosen leivissä.

Pitkän työuran kohokohdat ovat kristallinkirkkaat.

– Kohokohtia ovat ne, kun on päässyt ylös notkon pohjalta. Silloin voi ajatella, että kun tästä selvisin niin selviän myös tulevista vaikeuksista. Kohokohta on myös aina, kun tuttu asiakas kävelee ovesta sisään.

Aarno Nieminen työskentelee vanhassa puutalossa Jousitien varrella. Verstaalla voi tehdä pienen aikamatkan menneisiin vuosikymmeniin: sinne eivät ole ulottuneet nykyajan kotkotukset. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Suutarinoppiin Ouluun

Niemisen lapsuudenperheessä oli viisi lasta. Perhe asui Pappisissa, jossa Nieminen ehti käydä kolmea kyläkoulua: Vartiamäessä, Heinikassa ja Pappisissa. Nuorukaisena hän työskenteli muun muassa rakennuksilla. Ammatinvalinnan hän teki lehti-ilmoituksen perusteella. Lehti-ilmoituksessa etsittiin nuoria suutarinoppiin Ouluun. Nieminen ilmoittautui ja pääsi kuukauden perehdytyskurssille paikallisen pikasuutarin pakeille. Ensimmäinen työpaikka oli saman liikkeen leivissä Lahdessa.

Lahteen Nieminen perusti myös ensimmäisen oman suutarinliikkeensä. Muutaman vuoden päästä häntä alettiin houkutella yrittäjäksi Joutsaan. Nieminen innostui, koska kunta lupasi etsiä hänelle sopivan liiketilan ja asunnon. Niinpä hän irtisanoi liiketilansa ja asuntonsa Lahdessa, pakkasi tavarat kuorma-autoon ja ajoi Joutsaan. Keväisenä päivänä perillä odotti yllätys.

– Minulle ei ollut järjestetty liiketilaa eikä asuntoa. Ajoin auton työväentalon pihaan ja mietin, että mitäs nyt tehdään.

Nieminen jäi Joutsaan, koska hänellä ei ole tapana katsella taaksepäin. Liiketila järjestyi osto- ja myyntiliike Joutavan (nykyisin kahvila Hypoteekki) tiloista. Ensimmäiset pari viikkoa Nieminen nukkui vaimonsa kanssa vanhempiensa aitassa, loppukesän asuimme työväentalon juhlasalissa kunnes asuntoasia järjestyi.

Halpakengät ajavat asiansa tietyissä tilanteissa

Kenkää ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä saumat kulkevat. Tässä kengässä saumat ovat varressa, mikä on hyvä asia. Hajoamisriski kasvaa, mitä lähempänä sauma on kengän kärkeä. Kuva: Anna Onali-Ovaska

Välillä suutari on saanut hieman erikoisempia tehtäviä. Yksi projekteista oli lämpövastusmattojen ompelu avantouintipaikoille. Ansioniemen sähkö pyysi Niemistä kehittämään maton, jonka sisään hän ompelisi sähkökaapelia. Kehitystyö onnistui, ja mattoja myytiin muun muassa Espooseen. Niemisen ompelema matto lämmittää myös joutsalaisten avantouimareiden jalkoja.

Vaikka työt vaihtelevat laidasta laitaan, Niemiselle ne kaikki ovat samalla viivalla. Vaikka kengissä laadukkain materiaali on eittämättä nahka, Nieminen ymmärtää kuluttajia jotka ostavat tekokuidusta tehtyä halpiskenkiä.

– Kenkä kannattaa ostaa käyttötarkoituksen mukaan. Jos on menossa kesäfestareille, on varmasti viisaampaa ostaa halvat kengät. Laadukkaita kenkiä käytetään toisenlaisissa tilaisuuksissa.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat